Ayvalık'ta Tarım Arazilerinde Mülkiyetin Devri İşlemleri Hakkında Vatandaşlara Brifing
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali, değerlemesi, yeter gelirli arazi büyüklüğü ve ekonomik bütünlüğüne ilişkin hükümler ile ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esasları belirleyen Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, ilçede gerçekleşen bir bilgilendirme toplantısında katılımcılara anlatıldı.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali, değerlemesi, yeter gelirli arazi büyüklüğü ve ekonomik bütünlüğüne ilişkin hükümler ile ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esasları belirleyen Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, ilçede gerçekleşen bir bilgilendirme toplantısında katılımcılara anlatıldı.
Ayvalık Belediyesi'ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde saat 13.30'da gerçekleşen bilgilendirme toplantısında; Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü Arazi Şube Müdür Vekili Kudfettin Deper'in yanı sıra İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Mehmet Mandacı ve Mustafa Karaduman Tarım Arazilerinde Mülkiyetin devri İşlemleri hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda; toplantıyı organize eden Ayvalık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Aygün'ün yanı sıra Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, ilçedeki emlakçılar da hazır bulundu.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulamaları hakkında bilgilendirme toplantısında; 5403 Sayılı Kanunun bazı maddelerinde değişiklik yapan "6537 Sayılı Kanun" ve "Tarım Arazilerinin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik" hükümleri ile tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali gibi konulardaki yeni düzenlemeler anlatıldı.
Mutlaka Tarım Arazileri, Marjinal Tarım Arazileri ve Özel Ürün Tarım Arazilerinin 20, Dikili Tarım Arazilerinin 5 ve Örtü Altı Tarımı yapılan arazilerde ise 3 dekardan küçük olamayacağının vurgulandığı toplantıda; tarımsal arazilerin, rehin, ipotek ve haciz gibi sebeplerle satılabileceği gibi, tarımsal arazilerin tamamı için alıcı bulamayan arazi sahipleri var ise; il ve ilçe müdürlüklerine yazılı olarak bildirilebileceği, tarım arazilerinde iştirak halinde mülkiyet devri söz konusu ise; ilgili araziye ait veraset ilamındaki hisse oranlarına göre değerlendirme yapılacağı; tarım arazileri üzerinde kurulmuş olan bir irtifak hakkı bulunuyorsa, arazi miktarını hesaplamada bu alanın değerlendirmeye alınmayacağı bildirildi.
Bilgilendirme toplantısında; tarım arazilerinin devri, miras yolu ile intikali, tarım arazilerinin değerlemesi, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü, ekonomik bütünlüğe ilişkin hükümler ve ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esaslar gibi konular anlatıldı. Arazilerin miras yolu ile veya satış/hibe/takas ve benzeri yollarla devredilmesinde izlenecek yollar, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri konularında bilgilendirme yapılırken, konu ile ilgili sorular da cevaplandırıldı. - BALIKESİR