Ayto'da İncire Prim Desteği Konuşuldu
Aydın Ticaret Odası’nda (AYTO) incir sezonu öncesinde sektör ile ilgili tüm sorunlar masaya yatırıldı.
Aydın Ticaret Odası'nda (AYTO) incir sezonu öncesinde sektör ile ilgili tüm sorunlar masaya yatırıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aydın Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen toplantıda yılın ilk ihraç tarihi olan 29 Eylül öncesi incir sektörünün tarafları bir araya gelerek "Aydın İnciri"ni konuştu.
Aydın Ticaret Odası Meclis Salonun'nda düzenlenen toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, AYTO Başkanı Hakan Ülken ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni temsilen Prof. Dr. Engin Erkan, Tariş İncir Birliği ve Ege İhracatçı Birliği'ni temsilen Mustafa Bircan, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ile incir tüccarları ve incir ihracatçıları katıldı.
İlk ihraç tarihi olan 29 Eylül tarihinden önce sektörün değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, AYTO olarak sektörün sorunlarını her sene değerlendirmenin yanı sıra sektörün istişare edilmesi açısından yapılan toplantının önemine değindi. "Avrupa Birliği tescili Odamıza ait olan Aydın İnciri'nin kıymetini artırabilmek, üreticimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza nasıl daha fazla kazandırabiliriz diye istişare etmek ve ilimizden ihracatımızı nasıl artırıp cari açığımızı finanse edebiliriz çabası içerisindeyiz." dedi.
Ticaretin ve İhracatın Olduğu Her Yerde AYTO Var
AYTO Başkanı Ülken, toplantının Aydın Ticaret Odası'nı ilgilendiren iki temel ayağının olduğunu ifade ederek "Ticaretin ve ihracatın olduğu her yerde Aydın Ticaret Odası vardır. Avrupa Birliği'nde Aydın İnciri'nin coğrafi işaret tescilini Şubat ayı içerisinde tamamlamıştık. An itibariyle Avrupa'da tescillenmiş ilk Türk ürünü, ikinci Türk markası Aydın İnciri. Ürünümüzün marka değerini düşürmememiz sadece aldığımız tescil için değil kendi ürünümüze kendi zenginliğimize sahip çıkmamız açısından önemlidir" diye konuştu.
Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz de, Aydın İnciri'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilinin Aydın'a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek başladı. Aydın İnciri'nin Avrupa Birliği tescilinde emeği geçen herkesi teşekkür eden Öz, " Aydın ile ilgili yapılacak olan her türlü çalışmada destek olacağım" dedi.
İncire Prim Desteği
Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz ise tarımsal bazlı teşvik sisteminin oluşturulması konusunda TBMM'de çalışmaların devam ettiğini belirterek bu konuda ciddi bir çalışma yapıldığını ifade etti. Öz "Bizler sizlere yardımcı olmak için buradayız, bu toplantıların amacı insanımıza yardımcı olmak ve çözüm önerileri üretmektir. Bu birlikteliklerle hedefe ulaşmak için Aydın için elimizden geleni yapmış olacağız" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ise, sorunların ve problemlerin karşılıklı çözülmesi maksadıyla toplantının her yıl düzenlendiğini belirterek "İhracatı yapılan kuru incirin tamamı bölgemizde üretilmekte, Aydın'da yaklaşık 362 hektar alanda 6 milyon 743 bin meyve veren incir ağacı bulunmakta taze incir rekoltesi 186 bin ton civarında olup 60 bin ton civarında kuru incir elde edilmektedir. 2015 yılında yurt dışına 38 bin ton ihracatımız bulunmaktadır. Bunun yüzde 70'i AB ülkelerine başta Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya olmak üzere yapılmaktadır" dedi.
Köksal, ilimizde Bakanlık izinli 154 adet kuru incir depolama alanının bulunduğunu, büyük emeklerle yetiştirilen incirin sağlıksız depolama koşullarında hızlı bozulduğunu kaydederek Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak beklentilerinin olduğunu ifade etti. Köksal ayrıca Türk Gıda Kodeksine göre hidrojen peroksit kullanımın yasak olduğunu ifade ederek hidrojen peroksit kullanımının da dbüyük bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi.
Karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçen toplantıda, incir sektörüne yönelik sıkıntı oluşturan konuların başında merdiven altı üretimi ve incir ürününe Devlet tarafından prim ve teşvik verilmesi gerektiği gündeme getirildi.
Avrupa Birliği Tescilli Markamız Olan "Aydın İnciri"ni Koruyalım
Toplantının sonunda AYTO Başkanı Hakan Ülken, "Avrupa Birliği tescili markamız olan Aydın İncirimizi iyi koruyalım" diyerek " Aydın Ticaret Odası olarak hemen hemen her sektörde karşılaştığımız merdiven altı ile mücadelede Oda olarak bir yöntemimiz var. Odamızın 2180909 telefon numarasına ihbar ediyorsunuz sizin ihbar etmenize gerek kalmadan biz sektörün kendi özelliğine göre ilgili kurumlara ulaşıyoruz. Bir diğer konu olan prim desteği ile merdiven altının da kayıtlı sistemin içerisine girmesi gerçekleşir. Kayıtlı sistemin içerisine girmiş olması da hem devlete kazanç hem de sistemin kayıtlı olması da denetime tabi olması anlamına geliyor, denetime tabi olduktan sonra da ürünün kaliteli olduğu anlamına geliyor. En kısa zamanda incire teşvik ve desteğin çıkacağını göreceğiz diye düşünüyorum" dedi.
AYTO'dan Aydın'ın İlk URGE Projesi İncir
Başkan Ülken yurtdışı pazarlar konusunda da AYTO olarak yapılan URGE projesinden söz ederek Aydın Ticaret Odası'na kayıtlı 20 ihracatçı üye ile projenin devam ettiğini, Avustralya, İngiltere ve Japonya gibi girilmeyen pazarlarda çalışma yapılacağını sözlerine ekledi. - AYDIN