Haberler

Ayso, Didim Ticaret Odası'nda 'Ayser' Projesini Tanıttı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetimi Aydın ve Ege Bölgesi ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak olan projelerini anlatmak ve fikir paylaşımında bulunmak için Didim Ticaret Odasını ziyaret etti.

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetimi Aydın ve Ege Bölgesi ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak olan projelerini anlatmak ve fikir paylaşımında bulunmak için Didim Ticaret Odasını ziyaret etti.

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başkan Yardımcısı Salih Fahlioğulları, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Küçük ve Sinan Yılmaz ile Genel Sekreter Kerem Öden'in katıldığı ziyarette ev sahipliğini Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Urgancı, Lütfü Karaaslan, Mekin Subaşı ve Genel Sekreter Mustafa Erğan yaptı. Berlin Turizm Fuarı katılmak için Almanya'da bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ görüşmeye katılamadı.

"AYDIN'IN KİLAMATİK ÖZELLİĞİ VAR"

AYSO Başkanı Şahin, Didim Ticaret Odası Yönetimine "Aydın Gıda Serbest Ticaret Bölgesi" projesini açıkladı. Türkiye'de 21 ihtisas serbest ticaret bölgesi olmasına rağmen gıda alanında bulunmadığını belirten AYSO Başkanı Şahin, "Aydınlı sanayicimizin üretimini, ihracatını ve istihdamı arttırmak için çözüm yolu aradık. Büyük Menderes havzasının klimatik özelliği sebebiyle Aydın, incir ve kestane üretimiyle Türkiye birincisi, zeytinyağı ve çilek üretimiyle ilk üç sırada. Tıbbi ve aromatik bitkiler, enerji bitkileri, lifli ve doğal boya üretiminde kullanılan bitkilerin üretimi için önemli potansiyele sahibiz. Jeotermal enerji kullanarak kurulacak organize seralar, meyve ve sebze kurutma tesisleriyle katma değeri 20 katına çıkarabiliriz. Bu avantajlarımızı kullanarak gıda serbest bölgesini hayata geçirebilir, yerli ve yabancı yatırımcı ilimize çekebiliriz. Bunun için çalışıyoruz. 2001'den sonra kurulmayan serbest ticaret bölgelerinin 22.'sini, Türkiye'nin ilk Gıda Serbest Ticaret Bölgesini Aydın'a kuracağız" dedi.

"AYDIN GIDA SERBEST BÖLGE A.Ş KURULACAK"

Gıda serbest bölgesinde yatırımcılara sunacağı avantajlardan bahseden Mehmet Yunus Şahin şunları ifade etti: "Yüzde 100 vergi istisnası, muhtasar, KDV, gümrük vergisi istisnası ve ucuz enerji olacak. Bu bölge için en uygun yer olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanmış, 1/100 bin çevre planında OSB alanı olarak kayıtlı olan, Çıldır Havaalanı'nın yanında, çevre yolu kenarında, Aydın-Denizli otoyoluna çok yakın, ihale çalışmaları başlayan Aydın-Çine-Güllük (liman) demiryolu hattının geçecek olması sebebiyle ASTİM OSB içindeki bin 500 dönümlük araziyi belirledik. Aydın ekonomisine yön verecek bu projede, Aydın Gıda Serbest Bölge A.Ş. olarak kurulması planlanan teşekküle dahil olmaları için TOBB, ASTİM OSB, ilimizdeki oda ve borsalar, Organize Sanayi Bölgeleri ve Ege İhracatçı Birliği ile bir araya geliyoruz. Sizden isteğimiz bu teşekkül içinde bulunmanız. Sonrasında Belediyelerimizi ve Kaymakamlıklarımızı da konu hakkında bilgilendireceğiz. Birlik ve beraberlik içinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'ne, hazırlıklarına başladığımız fizibilite raporuyla başvuracağız. Kesin kararı Bakanlar Kurulu verecek" dedi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ.

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Urgancı, Lütfü Karaaslan ve Mekin Subaşı projenin heyecan verici olduğunu, bölgenin gelişmesi ve kalkınması için tüm argümanları içerdiğini söylediler. Konuyu Yönetim Kurulumuzda değerlendireceklerini söyleyerek, ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirttiler.

AYSO Başkanı Şahin, "proje hayata geçtiğinde yatırımcıların odak noktası olacak Aydın'ın nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği bir üs olacak. Bölge, faaliyete geçtiği ilk beş yılda 5 bin kişi istihdam ve 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci beş yıl sonunda 10 bin kişi istihdam ve 2 milyar dolar ilave ihracat sağlayacak. Aydın'da kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkaracak. Bu bölge, Güney Ege'nin gıda ticaretinde yurtdışına çıkış kapısı olacak." diye konuştu.

"UÇMA HAYALİMİZ GERÇEKLEŞECEK"

Gıda serbest bölgesinin Aydın'a kurulmasının zorlu ve uzun bir süreç olduğunu ifade eden Şahin, "Bölgenin kurulmasıyla ileride Büyük Menderes Nehri'nin lojistik amaçlı kullanımına ihtiyaç duyulacak. Ayrıca mevcut durumda Türk Hava Yolları'nın kullandığı Çıldır Havaalanı'ndaki pistin kullanımını etkilemeden, yaklaşık 100 metre güneyine yapılacak 2 kilometrelik yeni pistle havaalanı kullanılabilir. Projeyle Aydın'ın uçma hayali gerçekleşecek. Aydın Sanayi Odası olarak, projede beraber çalışacağımız ortaklarımızla başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu projemizi gerçekleştirirken Aydın Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum meslek kuruluşları ve sanayicilerimizin desteğine ihtiyacımız olacak." ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close