Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Aydın, Zeytindeki Liderliğini Korumak İçin Yei Bir Çalışma Başlattı

Aydın, Zeytindeki Liderliğini Korumak İçin Yei Bir Çalışma Başlattı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin En Fazla Zeytin Ağacı Varlığına Sahip İli Olan Aydın'da Bu Unvanın Korunması İçin Aydın Ticaret Odası (Ayto) Tarafından Yeni Bir Girişim Başlatıldı. Adnan Menderes Üniversitesi (Adü) ile İşbirliği İçersinde İl Genelinde Yetişecek En Uygun Türü Belirleyen Oda Yönetimi, Yüzde 80'i Hibeli Olmak Üzere Toplam 7 Bin Adet Zeytin Fidanının Dağıtımına Düzenlenen Törenle Başladı. Özel Bir İ...

Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'da bu unvanın korunması için Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından yeni bir girişim başlatıldı. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ile işbirliği içersinde il genelinde yetişecek en uygun türü belirleyen oda yönetimi, yüzde 80'i hibeli olmak üzere toplam 7 bin adet zeytin fidanının dağıtımına düzenlenen törenle başladı. Özel bir işletmede düzenlenen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekmel Tekintaş, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Galip Orhan, Aydın Tariş Müdürü Yılmaz Elgün, oda üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, kendilerinden önce bir çok kurum ve kuruluş tarafından Aydın'da zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildiğini, ancak bu çalışmaların bilimsel araştırmalara dayanmadığını söyledi. İlk kez AYTO öncülüğünde ilde bilime dayalı bir ağaçlandırma projesi başlatıldığını iddia eden Baştuğ, yıllardır Aydın'da dağıtılan Gemlik türü zeytinlerin bölge iklimine uygun olmadığını ifade etti. Yaptıkları çalışmalar sonucunda Aydın'da en kolay yetişebilecek ve ekonomik değeri olan tür olarak memecik ve domat türü zeytin fidanlarının tercih edilmesi sonucunun ortaya çıktığını belirten Baştuğ, “Aydın 22 milyon zeytin ağacı varlığı ve ihraç ettiği zeytin yağı miktarı ile ülkede birinci sırada yer alıyor. Oda olarak bu unvana katkı sağlamak için bu çalışmayı başladık. Bu sayede hem biriciliğimizi koruyacağız hem de ekonomik olarak bölgemize katkı sağlayacak türlerin çoğaltılması için önemli bir adım atmış olacağız. Dağıtacağımız fidanlara sahip çıkılması için, parça parça fidan dağıtımı gerçekleştirmeyeceğiz. Odamıza fidan alabilmek için 15 Ocak '2008 tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimizin dağıtılan fidanlara sahip çıkması için bazı şartlar belirledik. Başvuru yapanların en ez 5 dönüm araziyi bu iş için tahsis etmesi ve müracaat sırasında tapusunu beyan etmesi gerekiyor. Dağıtımı yapılacak olan fidanların maliyetinin yüzde 80'i odamız tarafından karşılanacak. Fidanların tarlaya dikilip dikilmediği önümüzdeki yılın Eylül ve Ekim aylarında kontrol edeceğiz” dedi.

Gelecek yıllarda da bu çalışmayı geliştirerek sürdürmek istediklerini haber veren Mustafa Baştuğ, bu kapsamda ADÜ Ziraat Fakültesi ile bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı. Sonraki yıllarda dağıtılacak olan memecik ve domat türü zeytin fidanlarının ADÜ tarafından yetiştirileceğini kaydeden Baştuğ, “Başlattığımız bu çalışmaları Aydın Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla daha ileri seviyelere taşıyabiliriz. Bu yıl 5 bin adet memecik ve 2 bin adet domat türü olmak üzere, deliceden aşılı sertifikalı zeytin fidanı dağıtacağız. Bu fidanlar yaşma süresi ve ürün kalitesi bakımından ilimiz ve ülke ekonomisine uzun yıllar katkı sağlayacaklardır” diye konuştu.

AYTO'nun Aydın'ın gelişmesi bakımından yaptığı sosyal, kültüre ve ekonomik çalışmalara bir yenisini eklediğini ifade eden Vali Mustafa Malay da konuşmasında, Aydın için zeytinin incirin ardından ikinci sıradaki önemli ürün olduğuna değindi. Aydın'ın zeytindeki birinciliğinin korunması için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Malay, bu kapsamda sadece Türkiye'nin değil dünyanın ihtiyaç duyduğu zeytin türleri ve ürünlerinin tespit edilmesi gerektiğine işaret etti. Bu çalışmalar sırasında bilimsel dayanaklara önem verilmesinin önemine dikkat çeken Malay, “Bilime dayanmayan işler başarısızlıkla sonuçlanır. AYTO'nun bu konuda ADÜ ile işbirliği yapması bu çalışmanın başarıyla sonuçlanacağının kanıtıdır. Bizde önümüzdeki günlerde il genelindeki mülki amirlerimiz, belediye başkanlarımız ve ilgili kurum temsilcileriyle Aydın'da büyük bir ağaçlandırma çalışmasını başlatmak üzere toplacağız. Ben bu çalışmalar sırasından diğer tüm ağaç türleri arasından zeytin gibi önemli türlere önem verilmesi için girişimlerde bulunacağım” dedi.

Toplantıda yapılan konuşmaların ardından AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, dağıtılacak fidan sayısının sınırlı olduğunu hatırlatarak, çiftçilerden müracaat için acele etmelerini istedi. Daha sonra protokol üyeleri dağıtımı yapılacak olan fidanların önünde hatıra fotoğrafı çektir.

(MB-İK)

27.12.2007 13:25 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title