Haberler

Aydın Türk Ocağı'ndan "Balkanlar 2012" Paneli

Aydın Türk Ocağı'ndan
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Türk Ocağı, Balkan Savaşları'nın 100. Yıldönümü ve Batı Trakya Türklüğü'nün Milli Direniş Günü nedeniyle "Balkanlar 2012" paneli düzenledi.

Aydın Türk Ocağı Balkan Savaşları'nın 100. Yıldönümü ve Batı Trakya Türklüğü'nün Milli Direniş Günü nedeniyle "Balkanlar 2012" paneli düzenledi.

"Balkanlar 2012" paneline konuşmacı olarak İzmir Ekonomi Üniversitesinden tarihçi Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, Rumeli Balkan Federasyonu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Özcan Pehlivanoğlu ile Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Yunanistan temsilcisi, Gümülcineli, Ferruh Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Şükran Göngör Tiyatro Salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Aydın Türk Ocakları Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, ayrılıkçı hareketlerin Osmanlı İmparatorluğunu sarstığı, devleti yıkmaya çalıştığı dönemde kendini Türk hissedenler bir araya geldiğini dikkat çekti.

Osmanlı Devleti'ni güçlendirmek için hangi yolun takip edilmesi gerektiği tartışılmaya başlandığı dönemde devleti yıkılmaktan kurtaracak fikirler arasında uygulanması mümkün olmayan Osmanlıcılık ve İslamcılık düşünceleri bir kenara konularak Türkçülük fikrine yönelildiğini dile getiren Doyuran, "Ayrılıkçı hareketler sadece gayrimüslimlerin değil, Müslüman unsurların arasında da yayılıyordu. Balkan Savaşları yenilgisinden sonra bütün umutların tükenmesiyle kendilerini Türk hissedenler korkunç bir yalnızlıkla karşı karşıya kalırlar. Devlet-i Aliyye'yi kurtarmanın derdine düşen Türkçü aydınlar; devletin dayanabileceği tek kuvvet olan, İmparatorluğun kurucu gücü Türk'lerin, milliyet duygusunu işlemek, beslemek ve kendini Türk kabul eden insanları bilinçlendirmek yoluyla devleti ayakta tutmaya karar verirler. Bu Türkçü aydınlar 1911 yılında "Türk Yurdu" dergisini yayın hayatına soktular. Bir yıl sonra, 1912'de Türkçülük duygu ve şuurunu açıklamak ve geliştirmek üzere "Türk Ocakları"nı kurdular. Yüz yıl önce, bir asır önce yaşananların bugünden ne farkı vardır? İşte bu nedenle hala Türk Ocaklarına ihtiyaç vardır. Bu yıl Türk Ocakları'nın 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Geçmişte milletimizi etkilemiş olan, bugün ve gelecekte etkileyecek olan konu ve olaylarla ilgili çalışmalar yıl boyunca sürecektir. 100. yıl programımızın ilk faaliyeti olarak Balkan Türklüğünü ele aldık. Rumeli konusunda uzman, bölgeden önemli isimlerle programımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

Panel yöneticiliği yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Murat Hatipoğlu ise konuşmasında, "Balkan kelimesi Türkçe'dir. Bugün Türklerin adını koyduğu Balkanları, Avrupa'nın silmeye çalıştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Balkanlar Anadolu da, Anadolulun Türkleşme süreci başlamadan önce Türkleşen Türk coğrafyasıdır" dedi.

Konuşmasında Türklerin Balkanlara ilk yerleşmesi, Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye geçişi, 400 yıllık bir serüvenden sonra geriye dönüşümüzü ve Balkan Savaşlarının geri planını anlatan Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, konuşmasının sonunda "Önemli olan Balkan Türklerinin Türkiye'ye gelmeleri değil bugün bulundukları ülkelerde topraklarına, kimliklerine sakip çıkarak yaşamalarıdır. Türkiye'nin de Balkan Türklerinin kendi coğrafyalarında mutlu ve huzurlu yaşamaları için gerekli desteği vermesi gerekir" ifadelerine yer verdi.

- AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title