Aydın İşkur Ocak Nisan Ayları Arasında 4bin 856 Kişiyi İşe Yerleştirdi
Aydın İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 2. Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi başkanlığında yapıldı.
Aydın İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 2. Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi başkanlığında yapıldı.
Sekreteryasını Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) ve Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) toplantısı Aydın Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Aydın'ın işgücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek veya ettirmek, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak ve kararlar almak, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerde bulunmak üzere çalışmalar yürüten İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi başkanlığında toplandı.
Aydın Valiliği Toplantı Salonunda yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 2. Olağan Toplantısına Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaattin Yalçınkaya, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Rahmi Terzi, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç ve diğer kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
"SERTİFİKASIZ ÇALIŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENMEKTEDİR
İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantılarının Aydın'da bulunan kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelmelerinin yerel inisiyatifin kullanılması anlamında önem arz ettiğini dikkat çeken Vali yardımcısı Çiftçi, "Toplantıların etkin ve verimli olabilmesi için sonuç alınabilir ve bu sonuçların istihdama yönelik sürdürülebilir bir durum oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Tabii ki istihdam politikaları bir ülkenin makro ölçekte para politikası araçlarını kullanarak maliyet politikası araçlarının kullanarak elde edebileceği sonuçlar önem arz etmektedir. Bu anlamda da il ölçeğinde Aydın genelinde yerel sektör temsilcilerinin ve yatırımcılarımızın ve kamu temsilcilerimizin bir araya gelerek fikir üretmeleri işsizliği önleyici yatırımların teşvik edilmesi yatırımcıların işlerinin kolaylaştırılması, bürokrasinin azaltılması gibi konuların görüşülmesi gerekir. Artık günümüz dünyasında gelişmiş batı ülkelerinde mesleki eğitim yeterliliği olmayanların işsizlik parası bile alması her geçen gün zorlaştırılmaktadır. Artık devletler hiçbir niteliği olmayan insanların bir ömür boyu tembelleştirilerek devlete bağımlı hale gelmesi istenmemektedir. Bu yüzden her geçen gün mesleki eğitimin ve mesleki yeterliliğin sertifikasız çalışmanın önüne geçilmek istenmektedir. Türkiye'de bu anlamda en büyük sorunlardan bir tanesi kalifiyeli işçinin yetişmesi yönünde çok çaba sarfedilmemektedir" dedi.
FUARIMIZI 7 BİN 562 KİŞİ ZİYARET ETTİ
Ocak ve Nisan ayında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Aydın Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Rahmi Terzi, öncelikli olarak bu sene 4.'sü gerçekleştirilen istihdam fuarı ile ilgili olarak istatistiki bilgiler de verdi. 70'e yakın firmanın fuara katıldığını belirten Terzi, "Fuarımızı 7 bin 562 kişi ziyaret etti ve 2 bin 178 kişi de iş başvurusu yaptı. Turizm ve hizmet alanında kalifiyeli eleman sıkıntısı devam ediyor. Aydın'da İŞKUR olarak işsizliğin azalması ve istihdamı arttırılması için ve mesleksizliğin çözülmesi notasında çalışmalar yapıyoruz. Aydın İŞKUR işveren anlamında Aydın'da ilk üçe girer. 2015 yılının ilk 4 aylık süresinde Aydın İŞKUR tarafından yaklaşık 4 bin 856 kişi işe yerleştirilmiştir. Aydın'da hizmet sektöründe kalifiyeli eleman noktasında müthiş bir talep var. Öğrencilerimize yönelik eğitimlerimiz devam ediyor ve geleceğin meslekleri yönünde bilgilendirmelerimiz sürüyor" dedi.
"MUTLU BİR HAYAT DOĞRU BİR MESLEK SEÇİMİYLE OLABİLİR"
Öğrencilere ve meslek seçim aşamasındaki gençlere yönelik olarak Mesleki Tanıtım Günleri (MTG) düzenlenmesini planladıklarını da kaydeden Terzi, "Mutlu bir hayat doğru bir meslek seçimiyle olabilir. Yanlış meslek seçimi birey ve topluma olumsuz etkilerinin önlenmesi, meselk danışmanlığı hizmetlerine yeni bir yaklaşım kazandırmak, bireylere öğrencilere ve ailelere yönelik bir öncülük yaparak bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bir insn bir ülkenin kaderini değiştirebiliyor ve bunun önemine dikkat çekmek istiyoruz" diye konuştu.
Arana kalifiyeli elemanı yetiştirmek için devletin destek verdiğini işaret eden Terzi, "740 tane elemanımız iş başı eğitimleri ile işletmelerde çalışmaya başladı. İş bulamayan gençler ve öğrenciler İŞKUR'un düzenlediği iş başı eğitimleri ile hem okuyup hem de ailelerine yük olmadan okullarını okuyabilirler" ifadelerini kullandı.
Aydın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaaddin Yalçınkaya Aydın'da mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumların 2015-2016eğitim öğretim yılında açılması ve kapatılması noktasında teklif edilen alan- dal listeleri ile ilgili olarak bir sunum yaptı. 21-22 Mayıs'ta mesleki eğitim fuarı hakkında da bilgiler veren Yalçınkaya, öğrencilere seçecekleri okullarla ilgili olarak yardımcı olacaklarını kaydetti.
Son olarak ortaya konulan gündem maddeleri uzun uzadıya görüşülerek yapılması gerekenler hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Diğer kamu kurum ve kuruluşların teklif ve önerilerin ardından toplantı sona erdi. - AYDIN