Haberler

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Okur, "Sigarayı Atın, Hayatı Tadın"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, dünyada tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 5 milyon, günde 13 bin 700, 6 saniyede de 1 kişi hayatını kaybettiğini ifade etti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, dünyada tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 5 milyon, günde 13 bin 700, 6 saniyede de 1 kişi hayatını kaybettiğini ifade etti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, sigarayı bırakmak isteyenlerin '9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde iyi bir başlangıç yapıp sigaradan kurtulabileceklerini dile getirerek, "Tütün kullanımı, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra, tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli, önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir. Bu soruna dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl '9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü' olarak bilinmektedir. Sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımız için 9 Şubat günü iyi bir başlangıç olabilir" dedi.

"ÜLKEMİZDE ÖLÜMLERİN YÜZDE 41,6'SI TÜTÜN'DEN KAYNAKLANIYOR"

Dünyada sigara yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının çok fazla olduğunu ve tablonun çok ürkütücü olduğunu vurgulayan Okur, "Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.2 milyar kişi yani her üç erişkinden biri tütün kullanmaktadır. Dünyada tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 5 milyon kişi, günde ise 13 bin 700 kişi her 6 saniyede 1 kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ölümlerin yüzde 41.6'sı tütüne bağlı hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Yılda 100 bin kişi, günde 274 kişi, 5 dakikada 1 kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde sigaranın getirdiği mali yük yılda 30 milyar TL'dir. İçinde 50'den fazla kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek çaresi sigaradan uzak durmak ve kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır" diye konuştu.

"SİGARA İÇENLER İÇMEYENLERDEN 10 YIL DAHA ERKEN ÖLMEKTEDİR"

Sigara kullanılması konusunda ve özellikle sigara içenlere yönelik üç temel mesaj veren Okur sözlerine şu şekilde devam etti: "Riskin boyutları büyüktür; Sigara içen 30-69 yaş aralığı olan orta yaşlardaki kişilerin herhangi nedenle ölme olasılığı sigara içmeyen kişilere göre 2-3 kez fazladır. Sigara içenler içmeyenlerden 10 yıl daha erken ölmektedir. Tütün kullanımına bağlı ölümlerin çoğu orta yaş ölümleridir; bu nedenle çok yaşam yılı kaybedilmektedir. Sigara içen ve orta yaşlarda ölenler ortalama olarak sigara içmeyenlerden 20 yıl daha erken ölmektedir. Sigaranın bırakılması yarar sağlamaktadır; Sigara içen kişiler sigarayı 30-40 veya 50 yaşlarında bıraktıkları takdirde yaşam sürelerinde sırası ile 10 yıl, 9 yıl ve 6 yıl artma olmaktadır"

"SPOR YAPMA SİGARA İÇME İSTEĞİNİ AZALTIR"

Alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümlerin daha da artacağını dikkat çeken Okur sözlerini şu şekilde noktaladı: "Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Her gün egzersiz yapın. Egzersiz sadece sigarayı bıraktıktan sonra meydana gelen kilo alımına karşı koruma sağlamaz, aynı zamanda enerji ve moralinizi de yükseltir. Spor yapma sigara içme isteğini azaltır. Spor yapılınca beyinden 'endorfin' salgılanır. Bu ise 'keyif' verici hissi temin eder. Dengeli beslenin, bol su için ve yeterli miktarda uyuyun. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve iş arkadaşlarınızdan destek alın. 2008 yılına gore yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bırakarak, dumansız hava sahasına katıldı. Sizde kendi iradenizle veya uzmanlardan destek alarak bunu başarabilirsiniz. Sigarayı bırakmak isteyen ve yeni bir başlangıç yapmak isteyenlerin 9 Şubat gibi özel günler vesilesiyle Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmalarını ya da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramalarını tavsiye ediyoruz" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close