Haberler

Aydın'da Menderes Davasına Sahip Çıkanlar Onurlandırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın’da merhum Başvekil Adnan Menderes’in Demokrat Parti’yi kurduğu 7 Ocak’ta düzenlenen “Demokrasiye İlk Adım” konferansında Menderes’in davasına sahip çıkanlar onurlandırıldı.

Aydın'da merhum Başvekil Adnan Menderes'in Demokrat Parti'yi kurduğu 7 Ocak'ta düzenlenen "Demokrasiye İlk Adım" konferansında Menderes'in davasına sahip çıkanlar onurlandırıldı.

Aydın Belediyesi ve Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) desteği ile 7 Ocak 1946 tarihinde kurulan Demokrat Parti'nin kuruluş yıldönümünde Adnan Menderes Demokrasi Platformu tarafından "Demokrasiye İlk Adım" konulu konferans düzenlendi. ADÜ Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan'ın katkılarıyla hazırlanan "Adnan Menderes" belgeselinin izlenmesiyle başlayan konferansta, "Menderesler Hepinize Yanmışım" adlı şiirini okuyan tiyatro sanatçısı Abdullah Kars duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı Vali Yardımcısı Mustafa Yıldız, TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Büyükşehir Başkan Adayı Ali Uzunırmak, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ Rektörü. Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, MHP eski Aydın Milletvekili ve Efeler Belediye Başkan Adayı Recep Taner, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda davetli izledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Adnan Menderes Demokrasi Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif Bayındır, demokrasi şehidi Adnan Menderes'i doğduğu topraklarda Demokrat Parti'nin kuruluş yıldönümünde bir kez daha saygıyla andıklarını söyledi. Bayındır, Menderes'in memleketi Aydın'ın demokrasinin başkenti olduğunu kaydetti.

Adnan Menderes'in icraatları ve yaşam öyküsüyle Türk demokrasi hayatına damgasını vurduğunu savunan Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 3 Şubat 1931 tarihinde kentimize yaptığı ziyarette 'Dikkate değer bir gençtir' dediği Adnan Menderes'i keşfetmiş ve Adnan Menderes'i talebi olmamasına rağmen milletvekili yapılması talimatını vermiştir. Ulu Önder o büyük öngörüsüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki Başbakanını bulmuştur. Rahmetli Adnan Menderes'i ölümünün 52. yılında doğduğu bu topraklarda minnetle anıyoruz. Aydın'da kurulan merkez ilçeye Adnan Menderes ismi verilmesi için mücadele ettik. Ancak Efeler oldu. Efeler de güzel bir isim ama önümüzdeki yıllarda yapılacak değişiklikle merkez ilçeye Adnan Menderes isminin konulması için çabamızı sürdüreceğiz" dedi.

Bazı insanların icraatları kadar ölümleriyle de toplumlara önemli mesajlar verebildiğine işaret eden MHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ali Uzunırmak ise, "Rahmetli Menderes tüm siyasetçilerin ve demokrasiyi savunanların ortak değeri olmalıdır. Rahmetli Menderes istismarlardan ve ithamlardan kurtulmalıdır. Eğer biz Menderes'in katline sebep olanların pişmanlığını temin edebilirsek o zaman hedefe ulaşabiliriz. O cephe içerisinde savaşarak Menderes'i katledenleri pişman olmaktan muzaffer olup olmamayı tartıştırırsak biz Rahmetli Menderes'in düşüncesine hizmet etmiş olmalıyız. Bize düşen demokrasi tarihinde Adnan Menderes'i demokrasiyi savunan bütün siyasetçilerin ortak değeri, ortak bilinçlenmesi haline getirmeliyiz. Aydın'ın siyasetçileri bunu başarmalıdır. Bunun için de Adnan Menderes konusundaki tüm akademik ve bilimsel çalışmaları desteklemeliyiz" şeklinde konuştu.

"DARBE, DEMOKRASİ ŞAFAĞINI KARANLIĞA GÖMDÜ"

"Demokrasiye İlk Adım" konulu sunumunu gerçekleştiren TPB Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan, 7 Ocak 1946 tarihinde kurulan DP'nin Türk siyaset tarihindeki önemine değindi. DP'nin kurulduğu 1946 yılının "Demokrasinin Şafağı" olarak adlandırıldığını kaydeden Korkmazcan, şunları söyledi: "7 Ocak 1946'da atılan demokrasi adımı tıpkı Kuvay-ı Milliye gibi, halkımızın tarih boyunca bağımsız ve egemen bir millet olarak 'kendi iradesini devlet hayatına hakim kılma' arzusuyla başlamıştır. Biz demokratlar 1946 Şafağı'nda yola çıktık. 1950 yılında iktidar olduk. Demokrasi şafağı maalesef 1960 darbesiyle karanlığa gömüldü. 1960 darbesi demokrasinin katledilmesidir. 1946 Şafağı'nda yola çıkanlar her zor dönemeçte yeniden fazilet yolculuğuna çıkacak enerji, umut, kuvvet ve kudrete sahip oldu"

"DEMOKRASİ SEFERBERLİĞİ BAŞLATMALIYIZ"

Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı ve demokrasi mücadelesiyle dünyaya adını duyurduğunun altını çizen Korkmazcan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu eserlerimizi 21. yüzyıla da taşımamız gerekiyor. Süreç doğrul yöneltilirse, Türkiye dünya barışının sağlanmasında çok büyük bir rol üstlenecek. Türkiye; İslam dünyası ve Türki cumhuriyetlerin demokratik gelişimlerine katkı sağlıyor. İslam dünyası ve Türki cumhuriyetler dünyanın av sahası olmaktan kurtulduğunda, gerçek dünya barışı o zaman sağlanabilecektir. Türkiye; Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesine her zaman gönülden bağlı kalmıştır. İç kavgalarla kaybedecek vaktimiz yok, el birliğiyle demokrasi seferberliği başlatmalıyız"

Konferansın sonundan Adnan Menderes Demokrasi Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif Bayındır tarafından Korkmazcan'a teşekkür plaketi takdim edildi. Bayındır, ayrıca Adnan Menderes ve demokrasi davasına bağlıklarıyla çabalarından dolayı Ali Uzunırmak, Özlem Çerçioğlu, Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Recep Taner ve Haluk Alıcık başta olmak üzere katkı sağlayanları plaketle onurlandırdı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close