Aydın'da Jeotrmal Enerji Konuşuldu
Aydın’da Tarımsal Öğretimin 170. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Jeotermal Enerjiyle Yaşamak” konulu panelde jeotermal enerji konuşuldu.
Aydın'da Tarımsal Öğretimin 170. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Jeotermal Enerjiyle Yaşamak" konulu panelde jeotermal enerji konuşuldu.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi'nin düzenlediği "Tarımsal Öğretimin 170. Yıldönümü" etkinliği çerçevesinde düzenlenen "Jeotermal Enerjiyle Yaşamak" konulu panel, Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu'nda gerçekleşti. Etkinliğe ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Kızılkaya, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
ADÜ Tralleis Meydanı'nda bulunan Atatürk büstüne çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik, Maiandros Salonu'nda devam etti. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara ADÜ hakkında bilgiler vererek, Adnan Menderes Üniversitesi'nin Aydın'a hizmet veren en büyük kamu kurumu olduğunu ifade etti. Aydın'ın bereketli topraklar üzerine kurulduğunu ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bircan, "Bu topraklarda 20'ye yakın antik kentin kurulmasının bir sebebi olması gerekir. Jeotermal enerji konusunda da yerin altında bulunan muazzam enerji kaynağının kullanımıyla ilgili gerekli araştırma ekipleri kuruldu ve altyapı çalışmaları tamamlandı" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Baroş da, iklim değişikliklerinin arazinin kullanımından kaynaklandığını dile getirerek, buna bağlı olarak şiddetli kuraklıkların ve sel felaketlerinin daha sık yaşandığını vurguladı.
ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Kızılkaya ise, ziraat fakültelerinin Osmanlı'dan günümüze gelişimini anlatarak disiplinler arası çalışmalara fırsat veren bu fakültelerin önemine değindi. ADÜ Ziraat Fakültesi'nin Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) göre Türkiye'deki ilk beş fakülteden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kızılkaya, ADÜ Ziraat Fakültesi'nde jeotermal enerji konusundaki endişeleri gidermek adına önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından ADÜ Ziraat Fakültesi Müzik Topluluğu'nun sunduğu müzik dinletisi büyük beğeni topladı. Dinletinin ardından ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel'in moderatörlüğünü yaptığı panel davetlilerin ilgisini çekti. Dünya'da ve Türkiye'de Jeotermal Uygulamaları, Jeotermalin Çevre ile Olan Etkileşimi, Türkiye'de Jeotermal Elektrik Üreticileri Sektörünün Girişimleri ve Genel Değerlendirme, Jeotermal Enerjiye Bilimsel Yaklaşım gibi konuların tartışıldığı panelde konuşmacı olarak Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, Prof. Dr. Yunus Çerçi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, Yrd. Doç. Dr. Ersel Yılmaz, Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Temsilcisi Levent Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü Temsilcisi Abidin Keçeci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü Temsilcisi Mehmet Yalçın ve Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk Şentürk yer aldı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, uğruna savaşların verildiği enerjinin çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek; "Bizler jeotermal enerjiden nasıl faydalanırız zararlarından da nasıl korunuruz. Bu önemli enerji kaynağını nasıl etkin bir biçimde kullanırız sorusuna yanıt aramalıyız." dedi.
ADÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Jeotermal Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADÜTEM) Müdürü Prof. Dr. Yunus Çerçi ise, jeotermal enerji santrallerinde elektrik üretimi hakkında bilgiler vererek tek kademeli ve çift kademeli buharlı güç çevrimleri arasındaki farkları örneklerle anlattı.
Panelin sonunda izleyicilerin sorularını yanıtlayan panelistlere ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Kızılkaya, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış katkılarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi. - AYDIN