Haberler

Aydın'da 12 İncir İhracatçısına Gıda Sağlık Sertifikası Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın’da incir ihracatı yapan aflatoksin ve hidrojen peroksit analizleri sonucu olumlu çıkan 12 firmaya gıda sağlık sertifikası verildi.

Aydın'da incir ihracatı yapan aflatoksin ve hidrojen peroksit analizleri sonucu olumlu çıkan 12 firmaya gıda sağlık sertifikası verildi.

Aydın Valiliği toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ve 12 firmanın temsilcileri katıldı.

Gıda Sağlık Sertifikası tek tek sahiplerine teslim eden Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, incir ihracatın daha da arttırılmasını temennisinde bulundu. Vali Koçak, "İlimizde 35 bin dekar alanda incir bahçesi tesisi bulunmaktadır. Ağaç varlığımız ise 6 milyon 488 bin adettir. 2016 yılı Kuru incir rekoltesinin 59 bin 330 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 2015 yılında 38 bin 332 ton kuru incir ihracatı yapılmıştır. 2016 yılında şu ana kadar toplam 19 bin ton kuru incir ihracatı yapılmıştır. Bugün yeni sezon ürünlerini kapsayan toplam 520 adet gıda sağlık sertifikasıyla toplam 2 bin 850 ton yeni sezon kuru incir ihraç edilmiş olacaktır. AB Coğrafi İşaret Tescilli olan 'Aydın İnciri'nin yaklaşık olarak yüzde 65'i ihraç edilmektedir. Halihazırda ilimizde 151 adet incir işletmesi ve 156 adet Kuru incir depolama yeri Bakanlığımız izni ile faaliyetini sürdürmektedir" dedi.

Aydın'da 2016 yılında incir ihracatı yapan 45 firma var

Vali Ömer Faruk Koçak, sağlık sertifikasının önemine de değinerek; "İlimizde 2016 yılında incir ihracatı yapan 45 firma bulunmaktadır. Bakanlığımız olarak kuru incir ihracatında, ihracat yaptığımız ülkelerin talepleri doğrultusunda incirde aflatoksin ve hidrojen peroksit aranması analizleri yapılmaktadır. ihracat yapan firmaların başvurularına istinaden her kuru incir partisinden alınan örnekler ilimizde ve İzmir'de bulunan akradite laboratuvarlarda analizi yaptırılmaktadır. Olumlu çıkan partilere sağlık sertifikası düzenlenerek ihracatına izin verilmektedir. Ülkemizin yurt dışında olumlu temsili için bu analizlerde Bakanlığımız olarak gerekli özen gösterilmektedir. Bununla birlikte. Türk Gıda Kodeksine göre Kuru İncirde kullanımına izin verilmediği halde meyve kabuğu renginin beyazlatılması ve açık renkli görünmesinde üreticiler tarafından kullanılan Hidrojen peroksit kimyasalı üretimde önemli bir sorundur. Bu maddenin kullanılması neticesinde hem tüketici yanıltılmakta hem de sağlığı riske atılmaktadır" diye konuştu.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ise, katılımlardan dolayı üreticilere teşekkür ederek 2016 sezonunun hayırlı olmasını temenni ettiklerini söyledi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close