Ayakkabı Deposuna Dönüştürülen Mescitte 76 Yıl Sonra İlk Ramazan
1938'de ihaleyle satılan, uzun yıllar ayakkabı deposu olarak kullanılan Bursa'nın tarihi ibadethanelerinden "Tavukçu Mescidi", 76 yıl sonra ihya edildi.
VOLKAN BAYRAKTAR - Bursa'da, 1938 yılında açık artırmayla satılıp geçen seneye kadar ayakkabı deposu niteliğiyle kullanılan ve gazetelerde "satılık cami" haberlerine konu olan Tavukçu Mescidi'nde, hayırsever desteğiyle gerçekleştirilen restorasyonla 76 sene sonra ilk kez ramazan ayının manevi iklimi yaşanıyor.
Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine, eski adıyla "Tavuk Pazarı Mescidi", halk arasındaki ismiyle "Tavukçu Mescidi"nin inşa tarihinin bilinemediğini, yapıldığı tarihte Bezirganzade Mehmed Çelebi Vakfına ait bir ibadethane olduğunu söyledi.
Bu mekanın, yapılıp vakfedildiği tarihten 1938'e kadar ibadethane niteliğiyle kullanıldığını belirten Sarı, "Vakıflar İdaresi, mescidi 28 Temmuz 1938'de müzayedeye çıkarmış ve açık artırmayla 421 liraya satılmış. Tabii o günden sonra burasının mescit olan vasfı da değişmiş" dedi.
Tapu kayıtlarında "ev" olarak gösterilen mescitle ilgilenmeye 2010'da başladıkları bilgisini veren Sarı, o dönem, çatısı tamamen çökmüş, harabe bir durumda olduğunu anlattı.
Sarı, yapının doğu tarafında ayakkabıcıların kullandığı ikişer depo ve dükkan bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Tabii ki burasının böyle kalmasına gönlümüz rıza gösteremezdi. Zaman zaman da basında 'satılık cami' ilanlarını görmekteydik. Hemen tapu kütüklerinden sahiplerinin kim olduğunu araştırdık. Sonra sahiplerini çağırdık. Üç kardeşin üzerine olan bu yapıyı 2012 yılında 300 bin 300 lira ödeyerek satın aldık. Hemen akabinde 227 metrekare olan arsanın bir kısmı yol, bir kısmı ise park alanında kalmaktaydı. Osmangazi Belediyesinden çok ivedi bir şekilde imar tadilatını yaptırarak park ve yolda kalan yerleri de cami alanına aldık. 18 bin liraya rölöve ve restorasyon projelerini çizdirdik. Projeler, geçen yıl haziran ayında kurulca onaylandı."
Restorasyona hayırsever desteği
Projelerin onaylanmasından sonra restorasyona başlama aşamasına geldiklerini dile getiren Sarı, bu konuda bir hayırsever vatandaşın desteğini gördüklerini bildirdi.
O hayırseverin, kendilerine ulaşarak masrafı üstlenmek istediğini bildirmesi sonrası protokol imzaladıklarını aktaran Sarı, şunları kaydetti:
"Restorasyona 2013'ün ağustos ayında başladık. O zaman sadece güney cephesindeki duvar ayakta kalmıştı. Diğer duvarların durumu çok kötüydü. Hem onlar hem de minaresi, abdest alma mahalleriyle ihtiyaç görülen her türlü donatıyı yaptırarak bu ramazan ayı öncesinde mescidi yeniden ibadete açtık. Böylece Tavukçu Mescidi, 76 yıldır ayrı kaldığı cemaatine kavuşarak asli fonksiyonuna dönmüş, güzel bir eser tarihi kimliğiyle tekrar ortaya çıkmış oldu."
Sarı, mescidin yeniden ibadete açılmasına katkı sağlayan hayırsevere teşekkür etti. - Bursa