Avukatlara Açılan Terör Örgütü Üyeliği Davası
Ankara'da, 4'ü avukat 5 sanığın, "bölücü terör örgütüne üye oldukları ve propagandasını yaptıkları" iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.
Ankara'da, 4'ü avukat 5 sanığın, "bölücü terör örgütüne üye oldukları ve propagandasını yaptıkları" iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklardan Avukat Hasan Anlar ve Avukat Halil İbrahim Vargün ile avukatları katıldı.
Duruşmayı, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Hollanda'daki Adil Yargılama İzleme Vakfı ve Avukatlar için Avukatlar adlı uluslararası örgütün gözlemcileri de izledi.
Cumhuriyet Savcısı Atilla Ceylan'ın daha önce verilen esas hakkındaki görüşü tekrarladığını bildirdiği duruşmada, sanık avukatlardan Filiz Kalaycı'nın avukatı Levent Kanat, müvekkili adına esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Kanat, savcının, bütün sanıkları, "PKK terör örgütüne üye olmak"la suçladığını anımsatarak, bunun hukuki dayanağının olmadığını öne sürdü.
Savcının, müvekkili hakkında suçlamada bulunurken, Şinasi Tur ve Şeyhmus Özsubaşı adlı hükümlülerle olan ilişkilerini delil gösterdiğini anlatan Kanat, Kalaycı'nın, Tur ve Özsubaşı'nın avukatı olduğunu, bu kişilerin davalarını takip ettiğini ve buna ilişkin delilleri dosyaya sunduklarını ifade etti.
Kalaycı'nın, 8 Mart 2007'deki Dünya Kadınlar Günü ve 25 Mart 2007'deki Nevruz etkinliklerine katıldığının doğru olduğunu belirten Kanat, "Bunlar barışçıl etkinliklerdir ve çok sayıda kişi katılmıştır. Sadece bu toplantılara katılmak, ağır bir cezalandırmanın gerekçesi olamaz" diye konuştu.
Sanıklardan Avukat Murat Vargün'ün, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan'a pasaport çıkartılması konusunda bilgi almak için müvekkilini aradığını kaydeden Kanat, "Müvekkilimin ailesi yurt dışında yaşadığı için bu konularda tecrübesi vardır. Nasıl vize ve pasaport alınacağına ilişkin teknik bazı açıklamalar yapmıştır" dedi.
Kanat, müvekkili hakkında dava açılmasına neden olan bazı kişilerin ise mahkemede dinlendikleri sırada, "polis zoruyla" Kalaycı'yı suçladıklarını itiraf ettiklerini savunarak, müvekkilinin beraatını istedi.
Sanıklardan Halil İbrahim Vargün ile diğer tüm sanıkların avukatları ise esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre istedi.
Mahkeme, Halil İbrahim Vargün ve sanık avukatlarına talep ettikleri süreyi vererek, duruşmayı erteledi.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünde, bütün sanıkların "PKK terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar mahkumiyetlerini talep etmişti.
Muhabir: Barış Kılıç
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA