Avukat Olmak İçin Sınav Şartı Getirildi
Avukatların direk staj yaparak mesleğe başlama dönemi sona erdirilerek, staj için sınav zorunluluğu getirildi.
Avukatların direk staj yaparak mesleğe başlama dönemi sona erdirilerek, staj için sınav zorunluluğu getirildi. Yapılacak sınavda 70 puan alanlar stajyer avukat olarak mesleğe ilk adımı atacak.
Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, yapılan yönetmelik hakkında bilgiler vererek "Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğindeki değişikliğe göre avukat adaylarının avukatlık stajına başlayabilmeleri için yazılı olarak yapılan staja kabul değerlendirmesinde başarılı olmaları gerekecek. Buna göre, Staja kabul değerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya yüksek öğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılacak" dedi.
Ali Dilber, en az 70 puan alınması gerektiğini vurgulayarak "Staja kabul değerlendirme sınavı, Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılaması usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulü, idare hukuku ve idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılacak. Staja kabul değerlendirmesinde Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür soruları otuz, alan bilgisi soruları yetmiş puan ağırlığında olacak. Staja kabul değerlendirmesinde 100 üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Staja kabul değerlendirmesinde başarılı olanlara "başarı belgesi" verilecek ve bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıl olacak. Avukat adayları için, staja kabul değerlendirmeleri, yılda en az 3 kez yapılacak. Aralık 2014'e kadar staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlara sınav şartı uygulanmayacak" şeklinde konuştu. - DÜZCE