Avrupalı Gençler, Fethiye'de Kuş Türlerini Gözledi
"Sınırı Aşan Yaşamlar Projesi" kapsamında Fethiye'ye gelen Avrupalı gençler, Çalış Kuş Cenneti'nde arazi çalışması yaptı.
"Sınırı Aşan Yaşamlar Projesi" kapsamında Fethiye'ye gelen Avrupalı gençler, Çalış Kuş Cenneti'nde arazi çalışması yaptı.
Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfınca (FETAV) yürütülen "Sınırı Aşan Yaşamlar Projesi", Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan 24 genci Fethiye'de buluşturdu.
Proje kapsamında ilçeye gelen gençler, 220'den fazla kuş türünün bulunduğu Çalış Kuş Cenneti'nde arazi çalışması yaptı. Teleskop ve dürbünlerle sulak alandaki kuşları izleyen gençler, yetkililerden türlerle ilgili bilgi aldı.
Proje Koordinatörü Gülbahar Edik Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, gençlere kuş türlerini tanıttıklarını, ayrıca arazide elde ettikleri bilgileri gün sonunda değerlendirdiklerini anlattı. Proje sonunda bir kuş gözlem topluluğu kurmak istediklerini anlatan Kayhan, şöyle konuştu:
"Çalış Kuş Cenneti'nde 220'nin üzerinde kuş türü tespit edildi. Bu alan fazla iyi kullanılmadığı için kuşların yaşam alanı daraltılmış. Bu nedenle kuşlar tehdit altında. Burada bulunan türlerin neredeyse yüzde 90'ı, Dünya Doğayı Koruma Birliğinin kırmızı listesinde yer alıyor. Nesli tükenme tehdidi altında bulunan birkaç tür de bu alanda bulunuyor."
"Evde beslemektense gözlemek daha iyi"
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Dilek Şahin ise Çalış Kuş Cenneti'nde çevredeki insan baskısı yüzünden çok fazla kuş göremediklerini dile getirdi. Evde kuş beslemektense sulak alanlarda kuşları izlemenin daha faydalı olduğunu belirten Şahin, "Kuş gözlemciliğinin çeşitli kademeleri var. Ama aslında her insanın ne engeli olursa olsun yapabileceği bir aktivite" dedi.
Türkiye'de kuş gözlemciliğinin yeni farkına varıldığını, kalabalık topluluklar olmamasına rağmen, güzel işler yapıldığını kaydeden Şahin, bu tür projelerin de gençlerin bir araya gelmesi ve doğayı tanımaları için çok yararlı olduğunun altını çizdi.