Avrupa, Türkiye'nin "Sanayi Tezgahına" Geliyor
Mümin Altaş - Otomobil sektörü başta olmak üzere sanayinin temel üretim aracı takım tezgahlarını 40 ülkeye ihraç eden ve sektörde dünya sıralamasında 10, Avrupa'da ise 3.sırada yer alan Türkiye'nin hedefi 2 yılda Avrupa ikincisi olmak.
Mümin Altaş - Otomobil sektörü başta olmak üzere sanayinin temel üretim aracı takım tezgahlarını 40 ülkeye ihraç eden ve sektörde dünya sıralamasında 10, Avrupa'da ise 3. sırada yer alan Türkiye'nin hedefi 2 yılda Avrupa ikincisi olmak.
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Erdal Gamsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CNC takım tezgahları ve diğer tezgahların temel üretim makineleri olduğunu belirtti.
Gamsız, otomobil başta olmak üzere makine, otomotiv yan sanayi, kalıp, döküm, ayakkabı, tıbbi malzeme, tarım araç gereçleri gibi bir çok sektörde son teknoloji takım tezgahlarının direkt ya da dolaylı olarak kullanıldığını ifade etti.
Sektörün son 10 yılda önemli gelişme gösterdiğine dikkati çeken Gamsız, şunları kaydetti:
"Özellikle 2011 yılında yüzde 49'luk kullanım artışı sağladık. Geçen yıl itibariyle 1,5 milyar dolarlık kullanım hacmine eriştik. Bu sayede sektörde dünya sıralamasında Türkiye 10. sırada yer aldı. Avrupa'da ise durum bizim açımızdan daha önemli. Almanya ve İtalya'nın ardından Avrupa'da 3. sıradayız. 1-2 yıl içinde ikinci sıraya yükselmeyi hedefliyoruz."
-40 ülkeye ihracat-
Gamsız, dünyada Türk tezgahı kullanımında 2012 yılında yüzde 11,8'lik artış olduğunu, ihracat rakamının yarım milyar dolara ulaştığını aktardı.
Türkiye'den 10 firmanın dünya çapında markalaştığını ve 40 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Gamsız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Avrupa'ya ihracatımız var. Üreticilerimiz Amerika ve Çin'e ihracat yapmakta. Son dönemlerde Afrika ülkeleri ön planda. Bu yıl ihracatta yüzde 10 civarında bir artış öngörüyoruz. Uzun vadede yine Güney Amerika ve Kuzey Afrika ülkelerine ürünlerimizi pazarlayacağız. Son yıllarda Afrika'da problemler var ama bunlar çözüldüğünde buralar büyük pazarlar olacak."
Türk tezgahlarının tercih edilmesinde en önemli etkenin nitelikli malzeme ve kaliteli işçilik olduğunun altını çizen Gamsız, "Kaliteyi artırıp sektörde daha iddialı konuma gelme adına eğitimi çok önemsiyoruz. Mesleki yeterlilik ve tezgah kullanım ehliyetiyle ilgili bir Avrupa Birliği projesi üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.
Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA