Haberler

Avrupa'nın En Değerlisi Türk Kirazı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meyve üretiminde önde gelen merkezlerden Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde ihraçlık kiraz üretimi bu yıl önceki senelere göre yaklaşık 4'te 3 azaldı, ancak yurtdışına gönderilen 5 bin ton dolayındaki ürün dış pazarda ilgi gördü.

ZAFER AKPINAR - Meyve üretiminde önde gelen merkezlerden Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde ihraçlık kiraz üretimi bu yıl önceki senelere göre yaklaşık 4'te 3 azaldı, ancak yurtdışına gönderilen 5 bin ton dolayındaki ürün dış pazarda ilgi gördü.

Sultandağı Kiraz Kooperatifinin başkanlığını da yürüten Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Dağları ile Eber ve Akşehir Gölleri arasındaki geniş bir alanda yıllardır kiraz üretildiğini belirtti.

Bölgede ürünün çok sayıda çeşidinin yetiştirildiğini anlatan Acar, bunlar arasında en değerlisi ve çiftçisine kazandıranın Ziraat-900 cinsi olduğunu aktardı.

Söz konusu çeşidin 1990'lı yıllardan itibaren miktarı artarak yurtdışına gönderildiğini anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Hava şartları imkan verdiği sürece Türkiye kiraz ihracatının yüzde 30'unu Sultandağı karşılıyor. Zaten bu kirazın ihracatında öncü ilçelerdeniz. Yılda ortalama 50 bin tona yakın kiraz üretimimiz oluyor. Bunun 20 bin tona yakını, belli bir irilik ve kalitede olanları Avrupa ülkelerine gidiyor. Yani yurtdışına çıkacak ürün, bahçede özel olarak seçilmeye başlanıyor, fabrikalarda titizlikle işlenip paketlerle gönderiliyor. Bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle üretimimiz çok düştü. İhracatımız 5 bin tonun altında kaldı. Hava şartları, kirazın bu yıl irileşmesine de imkan vermedi."

Acar, az olsa da Sultandağı kirazının bu yıl Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Irak'a gönderildiğini, kirazın yurtdışında beğenildiğini ifade ederek, "Sultandağı'ndan giden kaliteli ürünler sayesinde ülkemizden ihraç edilen kirazlara Avrupa ülkelerinde 'Türk kirazı' denilmeye başlandı. 'Türk kirazı', Avrupa'da en değerli kiraz. Avrupa ülkelerinde, lüks marketlerde en pahalı kiraz olarak satılıyor. Kalitesi ve özellikle bu yıl azlığı değerini artırıyor. Sultandağı'nda hasat, birçok Avrupa ülkesiyle aynı anda yapılıyor. Buna rağmen kirazımız zirvedeki yerini her zaman koruyor"  diye konuştu.

"Çinliler de 'Türk kirazı'nı bekliyor"

Osman Acar, Sultandağı kirazına başka ülkelerden de talep geldiğini ancak henüz bu bölgelere ihracata başlanmadığını, Çin'e gittiğini ve 15 gün kirazla ilgili bilgi verdiğini kaydetti.

Acar, "Çin, Türk kirazını bekliyor. İki ülke arasındaki meyve ve sebze ihracatına ilişkin görüşmeler ve işlemler sürdüğünden henüz bu ülkeye kiraz gönderemedik. Bu ülkede de en sevilen kiraz, Türkiye'den gidenler olacaktır" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close