Haberler
MSB kaynaklarından Halep'te başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Türkiye'den sınırımızda başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Milli Savunma Üniversitesi'nin kitabındaki Türkiye haritası ortalığı karıştırdı

Kitaptaki Türkiye haritası Milli Savunma Bakanlığı'nı karıştırdı

Yerine kayyum atanan muhtar sessizliğini bozdu

Yerine kayyum atanan muhtar sessizliğini bozdu

Avrupa Mutfaklarında, Türkiye'nin Doğal Mantarlarına İlgi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deniz Açık - Biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye'deki doğal ormanlarda yetişen mantarların, Avrupa'daki mutfaklarda yoğun ilgi gördüğü bildirildi.

Deniz Açık - Biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye'deki doğal ormanlarda yetişen mantarların, Avrupa'daki mutfaklarda yoğun ilgi gördüğü bildirildi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekosistemlerde önemli bir rol üstlenen mantarların, dünyada birçok türünün bulunduğunu belirtti.

Mantarların protein bakımdan son derece zengin olduğunu ifade eden Yücel, şöyle konuştu:

"Mantarda sütteki kadar protein bulunuyor. Hayvansal proteinden daha sağlıklı proteini bünyesinde bulundurur. Çok sayıda vitamin içerir. Yapılarındaki şeker ve yağ miktarı yok denecek kadar azdır. Beslenme için en ideal gıdalardan birisidir. Çeşitli sağlıklı mineral maddelerini de içerir. Mantarlar sağlıklı beslenmeyi hedefleyen kişi ve toplumlar tarafından bolca tüketilen ürünlerdendir. Bazı türleri, kansızlık tedavisinde de kullanılıyor."

-"Türkiye'de doğal olarak yetişen 30-40 çeşit mantar var"-

Prof. Dr. Yücel, 100 binin üzerinde mantar çeşidinin bulunduğunu ancak bazı türlerin, çok şiddetli zehirli toksinler taşıdığını bildirdi.

Yaklaşık 2 bin mantar çeşidinin yenebilir olduğunu anlatan Prof. Dr. Yücel,

"Türkiye'de doğal olarak yetişen ve yenebilen 30-40 çeşit mantar var. Bunların 25-30'u çok yaygındır. Ticarete konu olanların sayısı da 10-15 civarındadır. Çayır, çörek, domalan, imparator, istiridye, kanlıca, kayın, kuzu göbeği, kuzu, öküz ve sütsüz mantarlarının ticari getirisi yüksektir" dedi.

Bu türlerin, doğadan toplandığını ya da tarımının yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Ersin Yücel, şunları söyledi:

"Biyolojik çeşitliliği son derece zengin olan Türkiye, mantar üretimi bakımından dünyada ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Hollanda, Fransa ve ABD, mantar üretimi konusunda dünyada söz sahibi ülkelerdir. Türkiye'de mantar ihracatı hacmi gittikçe artıyor. Mersin ve Kocaeli'ndeki serbest bölgelerden önemli miktarda mantar ihracatı yapılıyor. Türkiye'de doğal olarak yetişen mantarlar, Avrupa, Uzakdoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Mantarlarımız Avrupa mutfaklarında önemli bir yer tutuyor. Severek kullanıyorlar. Doğal mantarlarımız diğer ülkelere göre daha fazla. Fiyat olarak da çok uygun. Ülkemizde bu mantarların değerini yeterince bilmiyoruz. Bu yüzden tüketmiyoruz. Avrupalı da bu mantarları, ülkemizden ucuza satın alıyor. Ancak bu mantarları sürekli doğadan topluyoruz. Kontrolsüz toplama nedeniyle bunların neslini tüketiyoruz."

Yayıncı: Kamuran Akkuş - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title