Avrupa Birliği Sürecinde Diyalog Seminerleri"
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği süreci kapsamında yürütülen "Sivil Toplum Diyaloğu 3 Programı" bileşenlerinden biri olan diyalog seminerlerinin ilki, Antalya'da başladı.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği süreci kapsamında yürütülen "Sivil Toplum Diyaloğu 3 Programı" bileşenlerinden biri olan diyalog seminerlerinin ilki, Antalya'da başladı.
Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Konayaaltı ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sivil toplum diyaloğu programının, Avrupa Birliği süreci açısından önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik macerasının 1960 yılında başladığını ve uzun soluklu bir serüven yaşandığını anlatan Özcan, 1999 yılında Türkiye'nin aday ülke olarak ilan edildiğini, 2005 yılında da resmi anlamda katılım müzakerelerinin başladığını hatırlattı.
Türkiye'nin katılım müzakerelerinin üç temel sac ayağı üzerinde inşa edildiğini dile getiren Bülent Özcan, "Bu üç unsuru, Türkiye'nin üyelik sürecinde yürüteceği siyasi reformların devam ettirilmesi ve güçlendirilmesi, kurumsal kapasitesinin artırılması ve ön yargıların kaldırılmasını hedefleyen sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog oluşturmakta" dedi.
Özcan, bakanlığın 2006 yılından bu yana Türkiye'deki sivil toplum örgütleriyle Avrupa Birliği ülkelerindeki sivil toplum örgütlerinin karşılıklı çalışmaları, görüş alışverişinde bulunmaları, deneyimlerinden faydalanmaları, her iki tarafta olan iyi uygulamaların birbirleriyle paylaşılması ve tecrübelerin artırılması gibi hedefler doğrultusunda adımlar attığını kaydetti.
Bu alanda geliştirilen projelere önemli ölçüde destek sağlandığını bildiren Bülent Özcan, "2008 yılında başladığımız Türkiye ile Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında, üniversitelerimizin, yerel yönetimlerin, gençlik kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin birbirleriyle diyaloğunu destekleyen yaklaşık 120 projeye 20 milyon avroya yakın kaynak aktardık. Bu program, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki farklı düzeydeki kuruluşların birbirleriyle temas ederek ve önemli ölçüde olumlu sonuçlar doğurarak tamamlandı" diye konuştu.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Antalya İl Müdürü Esen Diler de Avrupa Birliği sürecinde yürütülen programın medya, sivil toplum kuruluşları ve kamu personelinin bir arada çalışmasına imkan sağlaması açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Seminerin etkileşimi ve iletişimi kuvvetlendireceğine işaret eden Diler, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yaptığı çalışmaların günlük hayatta desteklenmesi açısından herkese görev düştüğünü de vurguladı.
Yurt içinden Antalya, Isparta, Burdur, Hatay ve Mersin ile yurt dışından Almanya'dan katılımcıların yer aldığı seminer, 2 gün sürecek. Seminer, Antalya haricinde İstanbul, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da da gerçekleştirilecek.