Avrasya Üniversitesi, Harvard Üniversitesi Örnek Alınacak
Avrasya Üniversitesinin alanında tecrübeli akademisyenleri bir araya gelerek Harvard Üniversitesi usulü eğitime geçiş için çalışmalara başladı.
Avrasya Üniversitesinin alanında tecrübeli akademisyenleri bir araya gelerek Harvard Üniversitesi usulü eğitime geçiş için çalışmalara başladı.
Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci'nin öne çıkardığı yeni eğitim sisteminin çalışmalarını Harvard Üniversitesi mezunu ve Harvard Üniversitesi'nde doktorasına devam eden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Ekrem Aslan ile birlikte yürütüyor.
Sirkeci, Türk eğitim sistemini ezbercilikten katılımcı uygulamacılık modeline dönüştürecek bu eğitim sistemine pilot olarak seçtikleri yüksek lisans derleriyle başladıklarını dile getirerek, "Bizden sistemi öğrenen ve kendi okulunda uygulayan öğretmen arkadaşlarımız var bizi bu çok mutlu ediyor. Zaman kaybetmeden Türk eğitim sistemini ezbercilikten kurtarmalıyız" dedi. Sirkeci, ilerleyen süreçte Harvard ve Columbia Üniversiteleri Türkiye temsilcilerinin Avrasya modelini öğrenmek için yüksek lisans derslerine katılacaklarını belirterek, "Şili ve Venezüella Büyükelçileri ve eğitim ateşeleri de bu modeli görmek için Trabzon'a gelecekler" ifadelerini kullandı.
Harvard Üniversitesi'ni örnek aldıklarını kaydeden Sirkeci, "Biz Avrasya üniversitesinde çalışmakta olan tecrübeli öğretim üyelerinin yıllar süren deney ve birikimlerini Avrasya Üniversitesi'nde yeni bir eğitim metodu olarak uygulamaya başladık. Yıllardır sürmekte olan bilimsel araştırma yöntemlerinde çeşitli metotlarla dünyanın birçok ülkesinde uygulanan Harvard Üniversitesi'nden Köln üniversitesine kadar veya Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Boğaziçi üniversitesine kadar bazı Üniversitelerde uygulanan yöntemlerin Avrasya üniversitesinde yeniden düzenleyerek Avrasya ekolü biçiminde teoriden pratiğe, pratikten yeniden teoriğe aktarma şeklinde uygulamaya başladık. Burada özellikle vurgulamak istediğimiz derslerimize katılan öğrencilerimiz bir yandan teorik bilgileri elde edecekler diğer yandan kendi doğrudan katılımlarıyla güncel sorunlara ve kendi üretkenlikleriyle kendi tezlerini çalışmalarını kamuoyuyla arkadaşlarıyla paylaşacaklar" diye konuştu.
Sirkeci, "Aslında bu çalışma son on beş yirmi yıldır Bologna süreci denen üniversitelerin küresel olarak birbirlerine entegre oldukları üniversite hayatının akademik ve dogmatiklikten kurtarılarak reel sektörle birleştirilmesini ve reel hayatla birleşmesini hedefleyen bir eğitim anlayışının Avrasya Üniversitesi'nde doğrudan doğruya hayata geçirilmesidir. Bunu biz özellikle yüksek lisans öğrencilerimizle uygulamaya başladık ve dersimizde zaten bilimsel araştırma yöntemleri dersi, özellikle bu dersi seçtik. Bu derste hem deneylerini hem de çalışmalarını bizlerle paylaşan öğretim üyesi arkadaşlarımızla bunu uygulamaya başladık. Mesela bilimsel araştırma yöntemleri dersine gelirsek önce bilim nedir bilgi nedir filozof nedir bilimsel araştırma yöntemleri ve metotları nelerdir. Biz teorik olarak bunları öğrencilere anlatacağız bunu teorik kapsamında anlatacağız. Derslerimizi üçe böldük. Birinci bölüm teori ve kuramlarla tanıştığımız bölüm tarihsel süreciyle birlikte ikinci bölüm bu teorinin güncel hayatta aktüel hayatta uygulamaları nelerdir. Derslerimizin üçüncü bölümü olarak düşündüğümüz bölümde kendilerinin doğrudan kendi katkılarıyla aktüel yöntemleri teorik birikimi kullanarak kendi çalışmalarına katılımcı olarak uygulamalarına yönlendiriyoruz" şeklinde konuştu. - TRABZON