Av Koruma Görevlisi Teorik ve Uygulamalı Meslek Eğitimi Başladı
Malatya'da, Av Koruma Görevlisi Teorik ve Uygulamalı Mesleki Eğitimi başladı.
Malatya'da, Av Koruma Görevlisi Teorik ve Uygulamalı Mesleki Eğitimi başladı.
Altın Kayısı Ramada Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan eğitim, açılış töreniyle başladı. Açılış töreninde konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, "Bölge Müdürlüğümüz 14 ili içine almakta ve ülkemiz alanının yüzde 20'sini kapsamaktadır. Bölge Müdürlüğümüz dahilinde koruma kontrol çalışmaları hızla devam etmektedir. Ancak illerimizin büyük çoğunluğunda av koruma görevlisi eksikliği bulunmaktadır. Bundan ötürü Bakanlığımıza diğer kurumlardan geçiş yaparak gelen personelin eğitilerek, daha rantabl hizmet yapmaları sağlanacaktır. 2013 yılından bugüne kadar bölge müdürlüğümüz dahilinde 4915 sayılı kara avcılığı kanununa muhalefetten 421 kişi hakkında tutanak tutularak, yasal gereği yapılmıştır" dedi.
Avcılıkta büyük bir devrim yaşandığını ifade eden Deligöz, "Planlı ve kotalı avcılığa geçiş ile beraber avcılıkta büyük bir devrim yaşanmıştır. Avlak tesis çalışmalarımız devam etmekte olup, 2015 yılına kadar tamamı bitirilecektir. 2013 yılında bölge müdürlüğümüz dahilinde kotalı avcılıkla 40 bin bıldırcın, 30 bin kadar keklik ve 50 bin kadarda yaban tavşanı avlattırılacaktır. 2013 yılında bölge müdürlüğümüz dahilindeki illerde 21 Ekim itibari ile il geneli 2 bin 413 ve Türkiye geneli 3 bin 765 olmak üzere toplam 6 bin 178 adet avlanma izin kartı satılmıştır. Yılsonu itibari ile 7 bin 500 pul satmayı hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Malatya'da sürek avlarına devam edileceğinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Malatya ilinde 2013 yılında tarım alanlarına yoğun bir şekilde yaban domuzu zararı olmuştur. Bunun için Malatya ilinde bulunan avcı derneklerinin katkı ve katılımları ile domuz sürek avları düzenlenmiştir. Arapgir ilçesinde düzenlenen sürek avında dernek başkanı Sait Bilgiç'in destek ve katılımlarıyla 8 adet yaban domuzu, Akçadağ ilçesinde Malatya Avdılar Derneği Başkanı Basri Duran ve İshakoğlu Avcılar Derneği Başkanı Muhammet Aslan ile dernek üyelerinin katılımıyla 5 adet yaban domuzu, Darende ilçesinde avcılar derneği başkanı Bekir Ecevit ve üyelerinin katılımıyla 11 adet yaban domuzu etkisiz hale getirilmiştir. Sürek avlarına 2014 yılının Ocak ve Şubat aylarında da devam edilecektir."
Avcı kursları ve av turizminin devam ettiğini de belirten Deligöz, "Bölge Müdürlüğümüz dahilinde düzenlenen 28 avcı eğitim kursunda 2 bin 696 kişiye avcı eğitim sertifikası verilmiştir. Avcı eğitim kurslarımız devam etmektedir. Bölge müdürlüğümüze bağlı illerden Tunceli'de 10 yaban keçisi, 2 çengel boynuzlu dağ keçisi, Adıyaman'da 35 yaban keçisi, Şanlıurfa'da da 20 ceylanı av turizmi kapsamında avlatmaya devam etmekteyiz. Av organizasyonları devam etmekte olup, kotaların hepsi doldurulacaktır" ifadesini kullandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetimi Daire Başkanı Cemal Akçan ise, sürdürülebilir planlı avcılık yapmayı amaçladıklarını söyledi. Akçan, avcılığı düzenlemek için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Biz avcılığımızı düzenleme durumundayız. Amacımız; sürdürülebilir planlı avcılıktır. Bunu avcılarımızla birlikte yapacağız. Avcılar, pek planlı programlı işe gelmeyen arkadaşlar. Avcılığı yapıp, dönmek istiyorlar. Avcılığın içerisinde sadece avlanma aktivitesi ile bulunmak istiyorlar. Bu zor işi çözmeyi düşünmemiz gerekiyor" dedi.
Eğitim programında konuşmaların ardından Malatya'da sürek avına destek veren avcı derneği başkanlarına Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından plaket verildi. Plaket töreni sonrası eğitime başlandı. - MALATYA