Haberler

AÜ Ziraat Fakültesi Öğrencilerinden Denizli'ye Teknik Gezi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü öğrencileri, Denizli'de bulunan Atasancak Tarım İşletmesini ziyaret etti.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü öğrencileri, Hassas Tarım Teknolojileri dersi kapsamında, Denizli'de bulunan ve 27 bin dekarlık alana sahip Atasancak Tarım İşletmesi'ni ziyaret ettiler.

Teknik gezide öğrencilere öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Topakçı ve Doç. Dr. Murad Çanakçı eşlik etti. Teknik gezi formatında gerçekleşen ziyarette öğrencilerin, hassas tarım teknolojileri sistemlerini tarlada uygulamalı olarak görme şansı elde ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Topakçı, "Elektronik, bilgisayar ve kontrol sistemlerindeki gelişmeler, tarım makinelerinde teknoloji kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Yeni teknolojilerin traktör ve tarım makinelerinde uygulanması ile tarımsal üretimde verim ve kalite artışı sağlanacaktır" dedi.

Gezi kapsamında, Atasancak Tarım İşletmesi'nin tarım makineleri parkında yer alan, hassas tarım teknolojileri çözümlerine sahip tarım makinelerin de incelendiğini söyleyen Doç. Dr. Topakçı, "Uydu sinyalleri yardımıyla, otomatik dümenleme sistemlerine sahip traktörlerle, mısır ekimini uygulamalı olarak tarlada gördük. Bu sistemlerle sürücüye gerek kalmadan düz bir hat üzerinde uygulamalar yapılabilmekte. Bu sistemler sayesinde arazi üzerinde işlenmemiş yer kalmıyor veya işlenen alan üzerinden tekrar ikinci kez geçilmiyor. Dolayısıyla bu sistemler, özellikle gübreleme ve ilaçlama uygulamalarında gereksiz ilaç, gübre kullanılmasıyla ortaya çıkan çevre kirliliğini azaltmakta" şeklinde konuştu.

Tarımsal işletmelerin yönetimi ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Murad Çanakçı, şunları söyledi:

"Teknoloji kullanımı, büyük ölçekli işletmelerde daha kolay gerçekleşmektedir. Yine işletmelerde büyüklük ve üretim sistemlerine uygun traktör gücü ve tarım makineleri büyüklüklerinin seçilmesi ve kullanılması gerekmektedir. İncelediğimiz bu işletmede 300 BG'ne sahip traktörün yanında 30 BG'ne sahip traktörün de yer alması, bazı işlemler için ise kendi yürür makinelerin kullanılması bunun güzel bir örneğini göstermektedir. Öğrencilerimize bu uygulamaları yerinde görme fırsatını sağlayan ve tecrübelerini bizimle paylaşan işletmesi yetkililerine çok teşekkür ediyoruz." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close