Atso, Nakliyecileri Bilgilendirdi
IRU ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yetkililer, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) düzelendiği toplantıda, tır sistemi ve alternatif güzergahlar konusunda nakliyecileri bilgilendirdi.
IRU ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yetkililer, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) düzelendiği toplantıda, tır sistemi ve alternatif güzergahlar konusunda nakliyecileri bilgilendirdi.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Erol Bilecik Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'ndaki toplantıda, Ortadoğu'da özellikle Suriye'de yaşanan olayların bölge esnafını ve nakliyecileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Suriye ve buradan Ortadoğu ülkelerine yük taşıyan nakliyecilerin, yatırım, müşteri ve acente ağının büyük kısmının bu coğrafyada yer aldığını vurgulayan Çinçin, şunları kaydetti:
"Ortadoğu'da süre gelen siyasi istikrarsızlık neticesinde gerek kredi kullanarak gerekse kendi birikimleri ile yatırım yapan iş adamları çok zor durumda kalmıştır. İstihdam ve yeni yatırımlar tümüyle durmuştur. Bilindiği üzere sınır kapılarımızın kapanması ve güvenlik sorunları nedeniyle nakliyecilerimiz alternatif güzergah arayışlarına girmişti. Ekonomi Bakanlığının destekleriyle Ortadoğu'ya yapılan taşımalar, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro seferleriyle yapılmaya başlanmıştı. Bu sayede taşımacılarımızın Ortadoğu pazarlarında kan kaybı yaşamadan ve pazara erişimi engellenmeden sorun çözülmüştü. Zira Ro-Ro taşımacılığı ile raf ömrü kısa ürünlerin daha kısa sürede istenilen noktaya ulaştırılması sağlanmakta, bu işlem daha uygun maliyetlerle yapılmaktaydı. Ro-Ro hattının 23 Nisan 2015'te sona ermesi ve Mısır tarafından yeniden tesis edilmemesi üzerine konunun bölge taşımacıları, ihracatçıları ve üreticileri için yaratacağı sorunların tespiti ve giderilmesi üzerine sektörümüzün kanayan yarasına bir çare bulma amacıyla sektör temsilcileriyle konuyu, toplantıdan çıkan rapor ile Ekonomi Bakanımıza da iletmiştik."
Taşımaların Süveyş kanalının geçilmesiyle gerçekleştirildiğini kaydeden Çinçin, bunun nakliyecilere ağır yük getirdiğini ileri sürdü.
Süveyş hattının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini aktaran Çinçin, "Bunun olmaması durumunda nakliyecilerimiz bu ağır yükün altında, büyük zorluklarla baş etmek durumunda kalacak. Bu hat devlet tarafından sübvanse edilmezse belki de Ortadoğu pazarı tamamen kaybedilecek" dedi.
"Taşımacılarımıza 30 milyon dolar ek kaynak yaratılmıştır"
Nakliyecilerle paylaşmak istediği güzel bir haberi olduğunu da söyleyen Çinçin, tır sistemine kabul teminatının 75 bin dolardan 3 bin dolara düşürüldüğünü kaydederek, "Bu kapsamda taşımacılarımıza 30 milyon dolar ek kaynak yaratılmıştır. Taşımacılarımızın Rusya'ya giriş sırasında yaşadıkları teminat sorunu da çözülme aşamasında. Geçen hafta Rusya Federal Gümrük İdaresi, yayınladığı açıklama ile kefil kuruluşun tekrar yetkilendirildiğini, bu kapsamda gümrük idarelerini aşamalı olarak hizmete başlatacağını duyurdu" ifadelerini kullandı.
Taşımacılıkta maliyeti düşürecek ve kolaylaştıracak yeni projeye de Türkiye öncülüğünde başlandığını hatırlatan Çinçin, kağıt tır karnesinin elektronik ortama aktarılacağını, bu kapsamda İran ile ortak pilot projenin bu yıl hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.
Çinçin'in konuşmasının ardından, IRU ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yetkilileri, tır sistemi ve alternatif güzergah konusunda katılımcıları bilgilendirdi.