Atso Başkanı Erat: "Devlet ve Toplumun Barışık Olduğu, Temel Hak ve Hürriyetlerin Önünün Açıldığı, Bireyin Mutluluğunun Esas Alındığı Bir Anayasa İstiyoruz"
Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Başkanı Mehmet Erat, devlet ve toplumun barışık olduğu, temel hak ve hürriyetlerin önünün açıldığı, bireyin mutluluğunun esas alındığı, sivil bir anayasanın hayata geçirilmesini umut ettiklerini söyledi.
Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Başkanı Mehmet Erat, devlet ve toplumun barışık olduğu, temel hak ve hürriyetlerin önünün açıldığı, bireyin mutluluğunun esas alındığı, sivil bir anayasanın hayata geçirilmesini umut ettiklerini söyledi.
ATSO Başkanı Erat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni anayasada bütün vatandaşların birinci sınıf vatandaş olarak görülmesini arzu ettiklerini belirterek, herkesin özgürce fikrini ve düşüncesini ifade edebilecek sivil bir anayasa ve ileri demokrasi istediklerini vurguladı.
Bütün toplumu ortak paydada buluşturacak, özgürlükçü sivil bir yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan bir anayasa istediklerini ifade eden Erat, şunları kaydetti:
"Yeni anayasa demokratik, adil ve özgürlükçü olmalıdır. Özgürlükleri önceleyen, şimdiye kadar başımızı ağrıtan tüm sorunları ortadan kaldıran bir sivil anayasa talep ediyoruz. Devlet ve toplumun barışık olduğu, temel hak ve hürriyetlerin önünün açıldığı bireyin mutluluğunu esas alan sivil bir anayasanın hayata geçirilmesini umut ediyoruz. Türkiye artık medeni toplumlarda yerini aldı. Türkiye'nin artık dünyanın en çağdaş ülkeleri konumuna gelmesi gerekiyor ve bu da ancak yeni anayasayla mümkün olabilir."
-AGİAD Başkanı Mehmet Akbaş-
Ağrı Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Mehmet Akbaş ise millet olarak ilk defa kendi anayasalarını yapma fırsatını yakaladıklarını belirterek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Akbaş, yeni anayasanın, kişinin hak ve özgürlüğünü ön planda tutacak bir anayasa olması gerektiğini vurguladı.
Yeni anayasanın, ülkenin mevcut problemlerini çözecek, her kesimin belli başlı sorunlarını çözebilecek nitelikte olması gerektiğini ifade eden Akbaş, anayasanın maddelerinin, Türkiye'nin en az 50 yıllık oluşabilecek muhtemel problemlerini de çözebilecek ölçüde olması gerektiğini vurguladı.
74 milyon vatandaşın yeni oluşacak anayasayı beklediğini belirten Akbaş, şunları kaydetti:
"Darbe anayasası yamalı bohça olmuş durumda. Çoktan miadını doldurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti devleti kabuğunu kırmış, devletler muvazenesinde yerini almış bir ülke olma yolundadır. Türkiye, darbecilerin yargılanabildiği bir ülke konumuna gelebilmiştir. Darbeciler yargılanırken, siyasi partiler hukuk müesseselerinin yavaşlığından yakınıyorlar. Doğru bir yakınma olduğunu ben de kabul ediyorum. Ama insan dönüp kendine bakmalı. Bundan kastım, darbeciler yargılanıyor ama darbecilerin sırtlarını dayadıkları ve kendi düşünce yapılarına göre hazırladıkları anayasayı darağacında asıp, tarihin derinliklerinde gömemiyorlar."
Bu ülke insanının, bu parlamentonun tüm milletvekillerine oy verdiğini altını çizen Akbaş, vatandaşların kendi iradelerini temsil etmek için milletvekillerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderdiğini ve parlamentonun her bir temsilcisinin bu noktada üzerine düşenini yapması gerektiğini dile getirdi.
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir de yeni anayasada insan hak ve özgürlüklerinin ön planda tutulması gerektiğini belirterek, adalet karşısında herkesin eşit olacağı bir anayasa arzu ettiklerini söyledi.
Demokratik bir Türkiye için, çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı hak ve özgürlüklerin önünde hiçbir yasağı istemediklerini altını çizen Aydemir, herkesin eşit haklara sahip olacağı bir anayasayı arzu ettiklerini kaydetti.
Aydemir, yeni anayasanın bütün vatandaşları kucaklayacak bir anayasa olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yeni oluşacak anayasa, ülkemiz için son derece önemli bir adım olacaktır. Her yönüyle çağdaş ve modern bir anayasa umut ediyoruz. Doğusuyla, batısıyla, güneyiyle ve kuzeyiyle her vatandaşa eşit derecede hakların tanınacağı bir anayasa arzu ediyoruz. İleri demokrasi, eğitim, sağlık, ulaşım ve en önemlisi ekonomik yönden ülkenin daha ileri ve refah seviyeye çıkması gibi konuların yeni anayasada çok geniş çapta yer almalı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, toprakları üzerinde yaşayan herkesin beklentilerine cevap verebilecek ve her anlamda ülkemizi daha üst seviyelere çıkaracak yeni bir anayasa hayalimizdir."
-"Yeni anayasada özürlülere de önemli haklar getirilmeli" -
Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) Başkanı Aslan Kaya, oluşacak olan yeni anayasanın her yönüyle bütün insanları eşit tutması gerektiğini belirterek, bu anayasada özellikle özürlü vatandaşlara da daha iyi hakların verilmesini istediklerini söyledi.
Kaya, ülkenin Başbakanı ile normal bir vatandaşın hukuk nezdinde aynı haklara sahip olacağı bir anayasa arzu ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Yeni anayasada, demokrasinin hakim olacağı, herkese eşit, özgür, bağımsız ve tarafsız bir yargı istiyoruz. Türkiye'ye mevcut anayasa çok dar geliyor. Her vatandaşın hakkını, hukukunu rahatlıkla arayabileceği bir adalet mekanizmasının olması gerekiyor. Biz bugün neden Avrupa İnsan Hakları mahkemesine gidelim ki. Bu mahkeme ülkemizde de kurulsun. Kendi devletimiz varken neden başka devletlere gidelim. Her yerde olduğu gibi bizde de özgürlük olsun. Herkes eşit, din, dil, ırk ve mezhep gözetmeksizin aynı haklara sahip olmalı. Biz bunları yeni anayasadan bekliyoruz. Engellilerin haklarını koruyup gözetecek bir kurum olsun istiyoruz."
(FY-AKS-MİS- - AĞRI