Haberler

Atlama Kuleleri'ndeki Çökme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali Altıparmak: "Bunda kimsenin endişesi olmasın zemin etüdü arkadaşlarımızla üzerinde detaylı olarak tartıştık. Raporları inceledik baktık. Zemin etüdünde heyelana ilişkin olarak 'heyelan olabilir' şeklinde bir beyan olmadığı gibi risk de gösterilmiyor" Spor Genel Müdürü Baykan: "Amacımız bir an önce.

Vali Ahmet Altıparmak, Erzurum'da, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için yapılan ülkenin tek atlama kulelerinin pistlerinin çökmesinin ardından başlatılan incelemelere ilişkin, "Bunda kimsenin endişesi olmasın zemin etüdü arkadaşlarımızla üzerinde detaylı olarak tartıştık. Raporları inceledik baktık. Zemin etüdünde heyelana ilişkin olarak 'heyelan olabilir' şeklinde bir beyan olmadığı gibi risk de gösterilmiyor" dedi.

Valilik Toplantı Salonunda Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Vali Altıparmak, Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanı Salih Kaplan, Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Memduh Ceyhan, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murat  Mollamahmutoğlu, atlama kulelerinin inşaatını yapan firma yetkilisi Ahmet Sarıdağlar ile Spor Genel Müdürlüğü'nde görevli müfettişler katıldı.

Altıparmak, burada yaptığı açıklamada, Kiremitliktepe'deki Atlama Kuleleri'ndeki çökmenin meydana geldiği alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle toprak kayması olduğunu söyledi.

Çökme olayının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın konuyu yakından takip ettiğini belirten Altıparmak, şöyle konuştu:

"Şu an teknik heyette görev alan arkadaşlarımız raporları hazırlıyorlar. Neyin tetiklediğini bilmediğimiz ancak teknik raporlarla anlaşılacak bir toprak kaymasıdır. Yaşanan toprak kayması sonucu atlama kulelerinin pistleri büyük oranda zarar gördü. Zemin etüt raporlarının olmadığı yönünde konuşmalar var. Bu tür işlerde zemin etüdü var mı, yok mu? Bu tür çalışmalarda zemin etüdü olmadan, bu tesis yapılamaz. Bunda kimsenin endişesi olmasın zemin etüdü arkadaşlarımızla üzerinde detaylı olarak tartıştık. Raporları inceledik baktık. Zemin etüdünde heyelana ilişkin olarak 'heyelan olabilir' şeklinde bir beyan olmadığı gibi risk de gösterilmiyor. Bugün yapılan bu çalışmalar neticesinde teknik heyetin bize belirttiği kulelerde ve otelde risk şu an için yok, risk altında değiller."

Altıparmak, bundan sonra izlenecek yol haritasının, hazırlanacak teknik rapora bağlı olduğunu ve hazırlanacak her türlü raporun kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi.

Spor Genel Müdürlüğü tarafından incelemelerin yapıldığını, hazırlanacak raporun sonraki aşamalar için büyük önem taşıdığını ifade eden Altıparmak, şunları kaydetti:

"Şu anda zaten tespit davası başlatıldı. Yani ne kadar zarar var bunun için tespit davası başlatıyoruz, zaten şu anda Spor Genel Müdürlüğümüz müfettişleri burada onlar gerekli incelemeleri yapıyor. Tesislerde risk öngörülmüyor ve pistteki çalışmanın uzun süreceğini zannetmiyorum. Ayrıca basında ve kamuoyunda ortaya çıkan iddialarla ilgili bugüne kadar gerekli incelemeler yapıldı ve bundan sonra ortaya çıkacak iddialarla ilgili ne varsa hepsi incelenecek."

"Firma 15 yıl boyunca yapımdan kaynaklanan zarar, ziyandan dolayı sorumludur"

Baykan da atlama kulelerinin KDV dahil 94 milyon liraya yaptırıldığını, yapımını üstlenen firmanın aynı zamanda 15 yıl tesislerin bakımından da sorumlu olduğunu söyledi.

Firma ile yapılan sözleşme gereği, inşaattan kaynaklanan aksaklıkların firma tarafından karşılanacağını dile getiren Baykan, şöyle devam etti:

"Amacımız bir an önce proje çalışmalarını bitirip, hukuki prosedürleri tamamlayıp, Erzurum'u ve Türkiye'yi atlama kulelerine tekrar kavuşturmaktır. Bunun hukuki prosedürde, proje noktasında en kısa süreçleri takip ederek yapılandırmak durumundayız. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda idari ve teknik anlamda soruşturmaları tamamlayıp, varsa bir sorumluluk meydana gelen olayla alakalı sonucu almak. Ben ve 7 kişiden oluşan teknik ve teftiş ekip, Erzurum'da gerekli çalışmaları başlattık."

Baykan, genel ihale yapılanması içerisinde müteahhitlerle yapılan sözleşmede yer alan genel maddenin olduğunu hatırlatarak, "Firma 15 yıl yapımdan dolayı tesislerde meydana gelebilecek zarar, ziyandan dolayı sorumludur fakat yapımdan ve eksikliklerden dolayı. Şimdi burada meydana gelen olayda yapımcı firma sorumluğunda diyebileceğimiz bir durumda değiliz" dedi.

Mollamahmutoğlu ise çökmenin meydana geldiği alanlarda sondaj çalışmaları yapacaklarını ve pistlerin sürekli gözetleme altında tutularak, milimetrik kayma hareketlerini dahi tespit edeceklerini söyledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title