Atık Ahşapları Tarihi Konakların Maketlerine Dönüştürüyor
Kastamonu'da kamyon şoförü, mobilyacıların çöpe attığı ahşap malzemeleri ham madde olarak kullanarak atölyesinde tarihi konakların maketlerinden oyuncağa kadar çok sayıda ürün hazırlıyor Ahşap ustası Arınçer: "Herkesin 'bu çöp, işe yaramaz' dediği malzemeler, benim geçimime katkı sağlayan ürüne.
SEMİH YÜKSEL - Kamyon şoförü Hakan Arınçer, mobilyacıların çöpe attığı ahşap malzemeleri ham madde olarak kullanarak atölyesinde tarihi konakların maketlerinden oyuncağa kadar çok sayıda ürün hazırlıyor.
Çocukluk yıllarında ailesi tarafından meslek edinmesi için mobilya ustasının yanına çırak verilen 50 yaşındaki Arınçer, omuriliğindeki rahatsızlık nedeniyle mesleğini devam ettiremeyerek şoför oldu.
Geçimini kamyon şoförlüğüyle sağlayan iki çocuk babası Arınçer, ahşaba tutkusundan vazgeçmeyerek küçük atölyede atık malzemelerden hobi olarak maket evler, oyuncaklar ve süs eşyaları yapmaya başladı.
Yaptığı ürünlerin beğenilmesi ve talep gelmesiyle 10-150 liradan satan kamyon şoförü Arınçer, AA muhabirine, yıllar önce bırakmak zorunda kaldığı mesleği devam ettirebilmenin ve aile bütçesine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Arınçer, mobilyacıların çöpe bıraktığı ahşapları değerlendirdiğini, kürdan ve pipetlerden bile yararlandığını anlatarak, "Yöresel minyatür ev yaptığımda pipetleri su oluğu olarak kullanıyorum. Herkesin 'bu çöp, işe yaramaz' dediği malzemeler geçimime katkı sağlayan ürüne dönüşüyor. Böylece hem atık malzemelerin geri dönüşümüne katkı sağlıyorum hem de sağlıklı ürünler hazırlıyorum. Özellikle ahşap oyuncaklar aileler tarafından tercih ediliyor" diye konuştu.
Hazırladığı yöresel ahşap ürünlerle kenti turizm fuarlarında da temsil ettiğini vurgulayan Arınçer, Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle açılan istihdam destekli kurslarda eğitmenlik yaptığını sözlerine ekledi. - Kastamonu