Haberler

Atb Meclis Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ATB Başkan Yardımcısı Bülbül: "Bugün Türkiye'de 29 milyar dolarlık tekstil ihracatı söz konusu. 157 milyar dolarlık ihracatımızı göz önüne aldığımızda toplam ihracatın 5'te 1'i tekstilden"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) meclis toplantısı yapıldı.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, toplantıda yönetimin çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Çandır, 2014 yılının Antalya Ticaret Borsası için verimli bir dönem olduğunu belirtti. Çandır'ın ardından meclis üyeleri de krizin ihracatçı ve üretici üzerindeki etkisiyle ilgili görüş bildirdi.

ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ise sektörel konuların değerlendirildiği toplantıda pamuk üretimi ve tekstil ticaretiyle ilgili bilgi verdi. Tekstilin kundaktan kefene kadar insan hayatında olduğunu ifade eden Bülbül, "Tekstil sektörü sanayi ve seri üretim anlamında çok derinliği olan bir sektördür" dedi.

İngiltere'de 1750'lerde sanayi devrimiyle başlayan ve 1950'lerde Anadolu'ya gelen tekstil sanayinin önemine dikkati çeken Bülbül, "Biz 1950'lerde bu işe çok acemice başladık ama 65 yıl içinde geldiğimiz nokta hiç de fena değil. Bugün Türkiye'de 29 milyar dolarlık tekstil ihracatı söz konusu. 157 milyar dolarlık ihracatımızı göz önüne aldığımızda toplam ihracatın 5'te 1'i tekstilden" diye konuştu.

Fasonculukla başlanan tekstil sektöründe birçok firmanın kendi markasını oluşturduğunu dile getiren Bülbül, birçok grubunun tekstilden iyi paralar kazanarak büyüdüğünü kaydetti.

"Pamukta 3 milyar dolarlık ithalat yapılıyor"

Türkiye'de tekstil sektörünün 1,5 milyon ton pamuğa ihtiyacı olduğunu, buna karşın toplam üretimin 800 bin ton olduğunu anlatan Bülbül, şunları kaydetti:

"Burada 700 bin tonluk ithalat söz konusu. Özbekistan, Mısır, ABD, Pakistan gibi ülkelerden pamuk ihtiyacımızı karşılıyoruz. Pamukta 3 milyar dolarlık ithalat yapılıyor. Pamuğun kendisinden iplik, çekirdeğinden yağ, linterinden de barut yapılıyor. Pamuk olmazsa bunların hepsi ithal ediliyor. Para da pamuktan üretiliyor. Milli ekonomiye katkı bazında düşündüğümüzde pamuğu terk etmenin bedeli çok ağı. Antalya'da pamuk üretiminin terk edilmesiyle tekstil üretiminde de gerileme yaşandı, Antalya pamukta eski popülaritesini kaybettiğinden dolayı pamuk üretiminin azalması tekstil üretiminin gerilemesine neden oldu. Türkiye'de toplam 800 bin tonluk pamuk üretimde Antalya'nın payı 35 bin tondur. Antalya artık pamuk üretiminde dikkate bile alınmıyor."

"Üretim desteklenerek artırılmalı"

Bülbül, pamuğun kilogramının 1,7 liradan alındığını, 55 kuruş da devlet katkısı sağlandığını aktardı.

"Üreticinin eline geçen 2,25 kuruş gibi bir rakam. Bu cazip olsaydı pamuk bu duruma gelmezdi, demek ki sıkıntı var" diyen Bülbül, şöyle devam etti:

"Biz 55 kuruş destek sağlarken, AB ülkelerinde bu rakam 1 avro. Böyle bir sektörün terk edilmesi kabul edilemez. Üretimin ülkede yapılmamasının bedeli çok ağır. Üretim desteklenerek artırılmalı. Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli ve desteklenmeli. Yerli ürün kullanan sanayiciye devlet destek sağlamalı." - Antalya

Kaynak: AA / Yerel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title