Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Atatürk Üniversitesi Tarafından, Hattat Hasan Çelebi'ye Fahri Doktora Unvanı Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi tarafından, Hattat Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı verildi.

Atatürk Üniversitesi tarafından, Hattat Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı verildi. Fahri Diploma Töreni, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin önemli misyonlarından birinin de öz kültüre, akademik kriterler çerçevesinde katkı yaparak, küreselleşme karşısında sürekliliği sağlamak olduğunu ifade etti. Koçak, " 1937 yılında Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya gelen üstadımız, ilimi, satırlardan olduğu kadar sadırlardan da öğrenmiş ve kendisine 'Ahlak aslında sanatta bir haktır' ilkesini şiar edinmiştir" dedi.

Koçak, Hattat Hasan Çelebi'nin geçmiş ile bugünün sanatına köprü olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "Hafız Osman ve Mustafa Rakım'dan gelen ve Hamid Aytaç Bey'le gelişen üslubu, kişisel karakteristiği ile de birleşerek zirveye ulaşan Hasan Çelebi'nin, diğer bir kıymeti de elli yılı bulan sanat hayatında, tüm zamanları kuşatan yazısı ile geçmiş ve bugünün sanatına köprü olması ve modern zaman içinde geleneksel tavrı yaşayan, yaşatan hat üstatlarından biri olmasıdır."

Daha sonra söz alan Hattat Hasan Çelebi, kendisine verilen unvanı gururla taşıyacağını söyledi. Çelebi, "Bu unvanın, şahsıma değil de sanatıma takdim etiğinizi biliyorum. Umarım bizden sonraki nesillere de verilir. 19. asra kadar bu bölgede yetişmiş olanlar Arapça, Farsça kitaplar yazdılar. Divanları

ve şiir kitapları var. Ama

artık onları göremiyoruz.

Toplumumuzun bu sanata ilgisinin az olmasından dolayı, hattatlar hak ettikleri yere kavuşamamışlar. Umut ediyorum ki bundan sonra bu topraklarda bu sanat icra edilir ve kıymetli sanatkarlar yetişir. " şeklinde konuştu.

Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk, bir milletin en büyük katkısının, medeniyete yapacağı katkı olduğunu kaydetti. Öztürk, "Batıda resmin önemi neyse, bizde de hattatın önemi odur. Şeyh Hamdullah'tan beri bu sanat bu coğrafyada yaşamış ve ilerlemiştir. Üniversitemiz de Türk kültürünü araştırıma adına, akademik çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra Erzurum'un bu kültüre ne kattığının da araştırıldığını biliyoruz " diye konuştu.

Tören " Erzurum'da Hat Hicazeti Geleneği " konulu

panelle devam etti. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çögenli'nin yaptığı panelde Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen konuşmacı olarak yer aldı.

Törene Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan, Erzurum İl Emniyet Müdürü H. Turgut Yıldız, Rektör Yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title