Ata'nın Mozolesi İçin Döktükleri Terle Gururlanıyorlar
Osmaniye'de yaşayan Süleyman Toprak ve Hasan Yalman, Çağşak köyündeki ocakta, Atatürk'ün Anıtkabir'deki mozolesinde kullanılan kırmızı mermerin çıkarılmasında emek harcadıkları için gurur duyuyor Süleyman Toprak: "O zamanın şartlarında çok zorlandığımızı hatırlıyorum" Hasan Yalman: "Atamızı ziyaret eden herkes bunu görüyor.
A. ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Anıtkabir'deki Atatürk'ün mozolesinde kullanılan kırmızı mermerin, Osmaniye'nin Çağşak köyünde ocaktan çıkarılmasında emek harcayan işçiler Süleyman Toprak ve Hasan Yalman, bu uğurda ter dökmenin gururunu yaşıyor.
Mermerin çıkarıldığı 1953'de ocakta çalışan 85 yaşındaki Süleyman Toprak, AA muhabirine, 65 tonluk mermeri 1 ay süren çalışma sonucu kesebildiklerini anlattı.
Köyde gücü yeten herkesin çalışmaya destek verdiğini vurgulayan Toprak, şunları söyledi:
"O zamanın şartlarında çok zorlandığımızı hatırlıyorum. Başımızda bulunan mühendislerin belirlediği yerlerden mermere delik açtık, daha sonra mozole taşını ana parçadan ayırdık. 65 tonluk mermer kütlesi, 20 kilometredeki tren istasyonuna tırla nakledildi. O dönem Türkiye'de bulunan 4 tırdan birinin köyümüze getirildiğini söylediler. Kriko ve vinç kullanılarak tıra yüklenen tır, Osmaniye'den trenle Ankara'ya götürüldü."
İşçi 81 yaşındaki Hasan Yalman da kırmızı mermeri yıllar sonra Anıtkabir'de gördüğünde büyük gurur yaşadığını kaydetti.
Mozolenin çıkartılmasında görev almaktan onur duyduğunu belirten Yalman, "Tıra yüklediğimiz 65 tonluk mermer, işlenerek 40 tona düşürülmüş, şimdi Anıtkabir'in en güzel yerinde duruyor. Atamızı ziyaret eden herkes bunu görüyor. Biz de televizyondan görüp, köyümüz adına gururlanıyoruz" diye konuştu.
Çağşak muhtarı Burhan Kaya da Anıtkabir'in inşaatı sürerken en önemli parçayı oluşturacak mozoledeki mermerin köylerindeki ocaktan çıkarıldığını söyledi.
Kaya, "Anıtkabir'e gittiğimde, televizyonda ya da gazetelerde mozoleyi gördüğümde heyecanlanıyorum. Mozolenin köyümüzden gitmesi bizim için iftihar kaynağı" dedi.
Mermer ocağının halen işletildiğini aktaran Kaya, rengi ve yapısı nedeniyle az bulunan bu tür mermerin iç pazarın yanı sıra, Suudi Arabistan, Mısır ve İran'a da gönderildiğini kaydetti. - Osmaniye