Asya Ülkelerinin "Sihirli Bitkisi" Samsun'da Yetiştiriliyor
OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu'nun, birçok Asya ülkesinde en önemli tıbbı bitkilerden biri olan ve "sihirli bitki" olarak adlandırılan kudret narının Samsun'da yetiştirilmesiyle ilgili sürdürdüğü çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildi OMÜ...
-OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu'nun, birçok Asya ülkesinde en önemli tıbbı bitkilerden biri olan ve "sihirli bitki" olarak adlandırılan kudret narının Samsun'da yetiştirilmesiyle ilgili sürdürdüğü çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildi
-OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çalışkan: "Bir dekar alandan 23 bin 360 adet meyve topladık. Böylesine başarılı sonuçlar aldığımız kudret narını bölgemizde geliştirmek, ilaç sanayisi için hammadde olarak kullanımını sağlamak ve üreticilere de ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz"
OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Çalışkan başkanlığında iki yıl önce Samsun'un Tekkeköy ve Bafra ilçelerinde başlatılan, Asya ülkelerinin doğal bitkisi olarak bilinen ve tıbbi amaçlarla halk hekimliğinde kullanılan kudret narı yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar elde edildiği belirtildi.
Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tropik ve subtropik iklim bölgelerine adapte olmuş, özellikle Çin, Hindistan, Doğu Afrika ve ve Güney Amerika'da yetiştirilen kurdet narının, Samsun iklimine uyum sağlayarak yetiştirilmesinin yöre için büyük avantaj olduğunu söyledi.
Türkiye'de kudret narının tıbbi faydalarının öneminin son yıllarda geliştiğini belirten Çalışkan, şöyle devam etti:
"Kudret narı ülkemizde giderek tanınan ve yaygınlaşmaya başlayan bir bitki. Ülkemiz için yeni olan ve Asya ülkelerinde sihirli bitki olarak da anılan meyvenin, düşük kan şekerini düzenleme, diyabet tedavisi, bakterilerin gelişmesine engel olma ve antikanserojen faydalarının yanı sıra iç ve dış yaralarda kuvvetli iyileştirici özelliği kanıtlanmıştır. Özelliklerinden dolayı tıbbi alanda da aranılan bir bitki olmuştur. Bu nedenle bölgemizde kudret narı yetiştiriciliğini geliştirmek, ekonomik anlamda bölge halkına farklı ürün sunmak istedik. Yaklaşık iki yıldır yaptığımız çalışmalarda da oldukça başarılı sonuçlar elde ettik."
Kudret narının ağustos ayı başı ile ekim ayı sonuna kadar ürün verebildiğini belirten Çalışkan, "Bir dekar alandan 23 bin 360 adet meyve topladık. Bu da bitki başına 3,7 kilogram ürün anlamına geliyor. Böylesine başarılı sonuçlar aldığımız kudret narını bölgemizde geliştirmek, ilaç sanayisi için hammadde olarak kullanımını sağlamak ve üreticilere de ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz" dedi.
"Sihiri, içeriğinde gizli"
Çalışkan, kudret narının, içeriğindeki maddelerle bir sağlık bitkisi olduğunu vurgulayarak, bitkinin tarihi devirlerden beri meyvelerinin, sürgünlerinin, yaprak ve çiçeklerinin halk hekimliğinde kullanıldığını anlattı.
Bitkinin olgun meyvelerinin sebze olarak tüketilebildiğini dile getiren Çalışkan, şunları kaydetti:
"Bitkinin içeriğinde A ve C vitamini, fosfor ve demir bolca bulunmakta. Bitkinin 'sihirli' olarak bilinmesinin en başlıca nedeni, barındırdığı maddeler ile antiHIV, antiülser, antilösemik, antimikrobiyal, antitümör, anti inflomatuar bileşiklerinden dolayıdır. Kudret narı ilaç sanayinde önemli oranda kulanılmaktadır. Bu nedenle Samsun'da başarılı şekilde üretim sonuçları elde ettiğimiz kudret narı bölgenin gelişmesine önemli katkı sağlayacak bir bitki türüdür." - Samsun