Aspirde Hedef 2 Milyon Ton Yağ Üretimi
Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve biyodizel ile yemeklik yağ elde edilen aspirden, 2023 yılında 2 milyon ton yağ üretimi hedefleniyor.
ABDULLAH DOĞAN - Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve biyodizel ile yemeklik yağ elde edilen aspirden, 2023 yılında 2 milyon ton yağ üretimi hedefleniyor.
Kuraklığa dayanıklı bitki grubu içinde yer alan yağlık bitki aspirin, alternatif enerji sektöründeki yeri de gittikçe artıyor.
Biyodizel ve jet yakıtının yanı sıra yemeklik yağ üretiminde de kullanılan aspir, Türk çiftçisi tarafından son yıllarda yoğun ilgi görüyor. Yılda iki kez üretimi yapılabilen aspirin son yıllarda daha fazla ilgi görmesinde, üretimine verilen devlet desteği primiyle yetiştirilmesinin kolay ve zahmetsiz oluşunun etkili olduğu ifade ediliyor.
AA muhabirine açıklama yapan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, aspirin 2000'li yıllarda hayvan yemi olarak kullanıldığını hatırlattı.
Son yıllarda aspirin biyodizel üretiminde kullanılmasıyla endüstriyel bitki özelliğine kavuştuğunu, bunun da üretimine büyük oranda yansıdığını aktaran Akınerdem, bu bitkinin devlet desteğiyle yetiştirilmesiyle üretim alanının arttığını vurguladı.
Aspir yağının gıda ve enerji sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu aktaran, "Aspir üretimi yıllar yılı gelişti. Son 3 yılda 30 bin hektar alanda 45 bin 500 ton üretim gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda 60 bin ton civarında üretim hedefliyoruz. Buna potansiyelimiz müsait" diye konuştu.
Üretimi her yıl artıyor
Akınerdem, aspir üretiminin 2000 yılında 18 ton olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"2013'te ise bu rakam 45 bin 500 tona çıktı. Neredeyse 3 bin kat artış söz konusudur. Hedefimiz 50 binler, yüz binler değil, milyonlarca ton elde etmek. Ülkemizde her yıl 5 milyon hektar tarım alanı boş bırakılmaktadır. Kuraklık bitkisi olan aspiri bu alanda yetiştirmiş olsak, en azından 6 milyon ton çekirdek üretir, bundan da 2 milyon ton yağ elde etmiş oluruz. 2023 yılı hedefi olarak kendimize bunu koyduk. Ekilemeyen araziler var. Bunların çeşitli nedenleri var. Yetersiz yağıştan dolayı ekilemeyen arazileri aspirle değerlendirmeliyiz."
Türkiye'nin yağ ithalatına aspir engel olacak
Bu yıl aspir hasadının başladığını, yaklaşık 76 bin ton üretim beklediklerini anlatan Akınerdem, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin gıda ve enerji sektöründe ithalatla karşılanan yağ ihtiyacını aspirle karşılayabiliriz. Aspirin, ülke ekonomisine büyük katkısı olacak. Çünkü bu bitkinin kendisi başlı başına bir sektör haline gelecektir. Ayrıca aspirden elde edilen gıdalık yağ da sofralara girmeye başladı. Oldukça sağlıklı bir gıdadır. Türkiye'nin yemeklik yağ ithalatı 200 bin ton civarında seyrediyor. Biz 2 milyon ton yağ elde edersek bununla hem enerji sektöründeki yağ ithalatının hem de yemeklik yağ ithalatının önüne geçmiş oluruz." - Konya