Haberler

Aspir Bitkisi Çiftçilere Anlatıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde’de kıraç olarak her yıl nadasa bırakılan 700 bin dekar alanın su istemeyen “Aspir” bitkisiyle değerlendirilmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

Niğde'de kıraç olarak her yıl nadasa bırakılan 700 bin dekar alanın su istemeyen "Aspir" bitkisiyle değerlendirilmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Her yıl bu alanın 200 bin dekarına Aspir bitkisi ekildiği durumda Niğde çiftçisinin yılda 40 Milyon Lira para kazanacağı bildirildi.

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Aspir Bitkisinin Önemi" konulu panel düzenlendi.

İl Kültür Merkezinde gerçekleşen panele Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde İl Jandarma Komutanı Ufuk Nayır, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Kılıç, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kurum müdürleri, ilçe tarım müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen yaptı. Türkmen, ülkemizin enerji konusunda ve bitkisel yağ konusunda dışarıya bağımlı bir ülke olduğunu dile getirerek, "Bu iki konuda ürettiklerimiz bize yetmiyor, ihtiyacımız olan eksiğimizi başka ülkelerden tamamlamak zorunda kalıyoruz. Yani enerji maddelerimizi ve bitkisel yağlarımızın bir kısmını dışarıdan, başka ülkelerden döviz ödeyerek satın alıyoruz. İşte bugün, burada, biraz sonra panelini yaparak sizlere tanıtımını yapacağımız Aspir Bitkisi ülkemizin enerji ve bitkisel yağ açığını giderecek bir üründür. Bu ürün kıraç alanlarda susuz alanlarda hububat bitkisinin buğdayın arpanın yetiştiği her yerde kolaylıkla yetişebiliyor. Niğde ilimizde, sulanamayan, kıraç tarla olarak her yıl, yaklaşık 700 bin dekar alan nadasa bırakılıyor ve boş bekliyor. Buralardan hiç para kazanılamıyor. Biz bu alanların her yıl 200 bin dekarına, bu Aspir Bitkisini ekmiş olsak ve dekardan ortalama 200 lira çiftçimize net para kazandırsak, yılda toplam 40 Milyon Lira para kazandırmış olacağız. İşte biz bunu hedefliyoruz. Bu ürünün masrafı az, emeği az, biçerdöver hasadını yapıyor. Ayrıca bu Aspir Ürününün pazarlama sıkıntısı da bulunmuyor. Çiftçimiz bu ürünü kime satacağım diye de düşünmeyecek. Diğer taraftan desteklemeleri de fazla, biraz sonra Sayın Genel Müdürüm sizlere bu konuda müjdeli haberler verecekler. Son olarak sizlere şu haberi de vermek isterim ki Sayın Valimiz İl Özel İdaresi Kaynağından Aspir Tohumu alımı için bize kaynak aktardılar. Biz süratle projelendirdik, ve Özel İdaremize gönderdik. Yaklaşık 10 ton civarındaki Aspir Tohumunu satın alıp yine Sayın Valimizin talimatları ile siz çok kıymetli Çiftçilerimize bu sene ücretsiz olarak dağıtacağız ve ektireceğiz" dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, panelde yaptığı konuşmasında katılımcılara aspir bitkisini anlattı. Aspir tohumlarında yüzde 30-45 oranında yağ bulunduğunu yem ve kozmetik sanayinde kullanıldığını dile getiren Gümüş; "Aspir yağı, ayrıca hem yemeklik yağ hem de bioyakıt olarak kullanılabilmektedir. Anadolu'nun yerli bitkisi olan aspir, en zorlu şartlarda bile toprağın verimini ve bereketini göstermektedir.2012 yılı itibariyle Dünya genelinde 987 Bin hektar alanda 834 Bin ton Aspir üretilmektedir. Meksika, Hindistan, Kazakistan, ABD ve Çin Önemli üretici ülkelerdir. Türkiye ise üretimde, Dünya'da 7.sıradadır. 2002 yılında ülkemiz aspir üretimi sadece 25 ton iken, 2013 yılında 1800 kat artış göstererek 45 bin tona yükselmiştir. 2013 yılı itibariyle ülkemiz aspir ekim alanı geçen yıla göre yüzde 88 üretim miktarı yüzde 126, verimlilik ise yüzde 20 artış göstermiştir. 2013 yılı itibariyle 31 ilde aspir üretimi yapılmaktadır. Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri ve Yozgat'ta son yıllarda önemli miktarda üretim artışı yaşanmıştır. Aspir, Orta Anadolu ve geçit bölgelerimizde kuru iklim şartlarında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Bu yüzden aspir yetiştiriciliği, 4 Milyon hektarın üzerinde olan ülkemizdeki nadas alanların değerlendirilmesinde büyük önem arz etmektedir. Niğde ilimizde mevcut 2.779.982 dekar tarım alanının yaklaşık yüzde 30'u olan 795.448 dekarın nadasa ayrıldığı dikkate alındığında, aspir yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyel olduğu görülmektedir. Aspir, ülkemizde kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkilerden biridir. Hububat- Aspir- Yem Bitkisi veya baklagiller şeklinde münavebe sistemi başarıyla uygulanmaktadır. Hububat ekimi ve hasadında kullanılan mibzer ve biçerdöver gibi tarım alet ve makineleri aspir üretiminde de aynen kullanılabilmektedir. Bakanlığımızca ülkesel bazda yürüttüğümüz Bitkisel Üretim Projesiyle; aspir, kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin yetiştiriciliğine ayrı bir önem verilmektedir. Havza bazlı planlamada, yağlı tohumlu bitkilerin üretimlerinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde'nin nüfusunun yüzde 52'sinin kırsal kesimde yaşadığı ender illerden biri olduğunu belirterek; "Niğde'mizi zenginleştirmek için yapılması gereken çalışmalar 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Kültür ve turizm, özellikle dağ, kaplıca, yayla, tarih turizmi alanlarında sınırsız imkanlar vaad eden ilimizin bu alanlardaki faaliyetlerini koordine edilmesi gerekiyor. Niğde'nin sanayide de şansları vardı ama daha iyiye gidebilmek adına yapılacak en önemli faaliyetler tarımsal alanda olacaktır.

Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 15'i köylerde yaşamaktadır. İlimizde çok çarpıcı olan durum toplam nüfusun yüzde 52'sinin kırsal kesimde yaşamasıdır. Bu durum eşine ender rastlanan belki de başka hiçbir ilde rastlanmayan bir durum. Bu, Niğde'de nüfusun yarısından fazlası tarımla geçiniyor demektir. Bu tespit dahi tarımsal hizmetlere verilmesi gereken önemi anlatması bakımından yeterlidir. Kıymetli ve verimli topraklarımız var, tarımsal alanda sınırsız şansımız var. Niğde yıllardır önemli başarılara imza atmıştır. Tarımda bu varlığımızı daha da zenginleştirmek gerekiyor. Bitki çeşitliliğini artırma noktasında gayretlere bir yenisi ekleniyor ve verimliliği yüksek, karasal iklime dayanıklı bir bitkinin ekimi umuluyor, bu ekimin sonuçlarının çok hayırlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Niğde Üniversitesi Tar. Tek. Fakültesi Prof. Dr. Sevgi Çalışkan, Geçit Kuşağı Tar. Arş. Ens. Müdürlüğü Dr. Arzu Köse'nin panelist olarak katıldığı program da çiftçilere aspir bitkisi anlatıldı. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title