Askon'dan, "İslam'da Ticari Meseleler" Konferansı
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şubesi, “İslam’da Ticari Meseleler” konulu bir bir konferans düzenledi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şubesi, "İslam'da Ticari Meseleler" konulu bir bir konferans düzenledi.
Konferansın açış konuşmasını yapan ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, ticarette doğruyu ve yanlışı ayırabilmeleri ve haklı kazanç sağlayabilmeleri için bu tarz programlara ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Hamdi Döndüren, Allah'ın yarattığı her şeyin bir amaca hizmet için varolduğunu vurgulayerek, şöyle konuştu:
"Yüce Allah'ın hiçbir şeyi, faydasız olarak yaratmadığı ayet ve hadislerle bize bildirilmektedir. Bizim faydasız zannetiğimiz en ufak şeyleri bile dikkatle incelediğimizde, onun arka planında neler olduğu, ne gibi faydaların gizlendiği ortaya çıkıyor. Bu bitki ne işe yarıyor? Bu hayvan neden yaratılmış diye sorup, incelediğimiz zaman da, insanoğluna fayda sağlayacak birçok unsur ortaya çıkıyor. Yerlerde ve göklerde ne varsa, Rabbimiz bunları biz insanoğlunun hizmetine sunmuştur.
Örneğin maden ocaklarını düşünecek olursak, madenler binlerce yıl boyunca, toprağın derinliklerinde, kimyasal değişimler sonucunda konserve gibi hazırlanıp, insanoğlunun ondan istifade edebileceği hale gelene kadar, oluşum halinde bekliyor ve günü geldiğinde bizler onu görüyor, keşfediyor ve bu nimet, bizim için şu şekilde yararlıymış diyoruz. Yani, ucunu gördüğümüz madenin filizlerinin başlaması, tüm bu kimyasal değişimler, toprağın derinliklerinde, binlerce yıl içerisinde gerçekleşiyor ve ondan sonra nimetin ucu bizlere görünüyor. Türkiye'de bor madeni yeni göründü, işleyecek teknolojisi de henüz yok diyorlar. Dolayısıyla, en zengin kaynaklar da bizde diye konuşuyoruz. Bu madenler yeni fark ediliyor. Madenin ilk filizleri Yüce Allah tarafından yaratılıyor; toprağın derinliklerinde, binlerce yıldır, nimet halinde insanoğlu için gelişiyor ve en son filizin ucunu görüp, keşfediyoruz. O nimeti ortaya çıkartıyor ve teknolojisinden istifade edilir hale getiriyoruz.
Öte yandan, hayvanlar alemi insanoğlu için yaratılmış. Birbirine göre hayvanların bir sürü nimet halleri arasında dengeler kurulmuş bir sistem içerisinde işliyor. Aynı şekilde bitki örtüsü de, olduğu gibi insanoğlunun faydalanması için yaratılmıştır."
"Bütün bunlara tefekkür eden, düşünen, nimetin farkına varan toplumlar için daha nice hikmetler ve faydalar vardır" diyen Prof.Dr. Hamdi Döndüren, şöyle devam etti:
"Tefekkür bir kimsenin kendi mesleğini en ileriye götürebilmesidir. Akıl melekesini, beyin gücünü kullanarak, hangi meslekte çalışıyorsa, o mesleği ilerletebilmesi tefekkürdür. Allah Resulü Efendimiz de, Rabbimiz mesleğinde nefes sahibi, becerikli olanı ve işlerinde en güzeli yapanı sever, mesleğini ilerlettikçe Allah'ın sevgisi de artar buyurmuştur.
Medine-i Münevvere'ye hicret edilirken, daha Medine'ye ulaşılmadan, insanlar diğerlerinden hak alırken, ölçerek ve tam olarak almak isterler. Fakat sıra, tartarak hak vermeye geldiğindeyse güç kendi ellerindeyse nasıl yapayım, nereden eksilteyim? diye düşünürler ve eksik hak vermek isterler. Ticaret veya diğer mesleklerde yapılan işler, Allah'ın rızasına uygun, dürüst bir şekilde yapılırsa ibadete eşdeğer bir sevabı da bizlere kazandırır. Dürüst bir şekilde yapılan ticaretin, bereket getirmesinin yanında namaz kılmak veya oruç tutmak gibi bir ibadet haline dönüştüğünü ve bizlere sevap kazandırdığını bildiren ayet ve hadisler de vardır."
Etkinlik, ASKON Adana Şubesi kurucularından ve Saadet Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Süleyman Çalışkan'ın, Prof. Dr. Hamdi Döndüren'e, günün anısı olarak "Esma-ül Hüsna" tablosu takdim etmesiyle son buldu. - ADANA