Ordu'da Asırlık Su Değirmenleri, Kış Hazırlığı İçin Dönüyor
Havaların soğumasıyla kış hazırlıklarını yapmaya başlayan Ordu'daki vatandaşlar, tahıl ürünlerini öğütmek için asırlık su değirmeninde yoğunluk oluşturuyor.
Ordu'daki tarihi su değirmenleri, kışın yaklaşmasıyla tahıl ürünlerini una çevirmek için dönüyor.
Perşembe İlçesi Mübarek Mahallesi'ndeki su değirmeninde özellikle hasat dönemi sonrası yoğunluk yaşanıyor. Ürünlerini hasat eden çevre ilçe ve köylerden gelen vatandaşlar, lezzetli olması nedeniyle unlarını asırlık değirmende öğütüyor.
Vatandaşların kış hazırlığı için çalıştırılan tarihi su değirmeninde buğday ve mısır öğütme, arpa, bulgur kırma işlemleri yapılıyor.
Kerpiç duvarları ve asırlık ahşaplarıyla ilk kurulduğu günkü gibi çalışan değirmen birçok ziyaretçinin de ilgisini çekiyor.
Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan su değirmenciliğini sürdüren Leyla Altunışık (55), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır bu mesleği yaptığını söyledi.
"Özellikle bu aylarda yoğunluk yaşıyoruz"
Kışın yaklaşmasıyla değirmendeki yoğunluğun daha da arttığını belirten Altunışık, "Özellikle bu aylarda diğer aylara göre yoğunluk yaşıyoruz. Bölgede yetişen mısırın kurutulmasıyla köylüler değirmene at ve arabalarıyla getirdikleri ürünlerini un haline dönüştürüyorlar. Kimi unlarla ekmek yapıyor, kimi turşu yapımında kullanıyor, kimi de hamside" diye konuştu.
Altunışık, son yıllarda elektrikli değirmenlerin artmasıyla su değirmenlerine ilginin azaldığını dile getirerek, iki değirmen arasında lezzet farkının olduğunu bu nedenle su değirmeninden vazgeçmeyen köylülerin de çok olduğunu kaydetti.
Mahalle sakinlerinden Necmi Demir'de kış öncesi hazırlıklarının hızlandığını belirterek, "Mısırımızı kurutup değirmene getirdik. Yaklaşık 50 kilogram mısırı su değirmeninde un haline çevirdik. Bu unlar çok lezzetli oluyor. Özellikle bu unları ekmek yapımında ve hamside tercih ediyoruz. Bazen de mısır unlarını gurbetteki akrabalarımıza götürüyoruz" dedi. - Ordu