Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Asansörlere Sıkı Denetim Geliyor

Asansörlere Sıkı Denetim Geliyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Türkiye genelinde 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle mesken ve fabrikalardaki asansörlere denetim mecburiyeti getirildiğini belirterek, "Asansörler yılda en az bir kez denetlenecek.

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Türkiye genelinde 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle mesken ve fabrikalardaki asansörlere denetim mecburiyeti getirildiğini belirterek, "Asansörler yılda en az bir kez denetlenecek. Denetimi yaptırılmayanlar mühürlenecek" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, asansörlerin denetimi konusunda yeni yasa ve uygulamalar akında bilgi verdi. Mart, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında, "01.01.2012 tarihinden itibaren, yapının bağlı bulunduğu belediye ve belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşların, asansörlere yönelik yıllık kontrolleri TS EN ISO/IEC 17020 Standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin 18 Kasım 2008 tarihinde zorunlu uygulamaya girdiğini anlatan Mart, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin 05 Kasım 2011 tarihinde revize edilerek tekrar yayınlandığını hatırlattı. Mart, "Bu kapsamda konutlarda ve Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan tüm asansörlerin güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için yılda en az bir kere bina sorumlusu veya işletme sorumlusu tarafından A tipi Muayene Kuruluşlarına denetimlerinin yaptırılması gerektiğini dile getirdi. Mart, "Şu anda Türkiye'de ki yaklaşık 300 bin asansörün yüzde 92'si, Bursa'da ise bulunan yaklaşık 10 bin asansörün yüzde 98'i denetimsiz durumda. Bu uygulama ile asansörlerin tamamı denetim altına alınmış olacak" şeklinde konuştu.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi'nin 28 Aralık 2011 de Yıldırım Belediyesi, 30 Aralık 2011 tarihinde de Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi ile Asansörlerin Yıllık Kontrol Sözleşmesi imzaladığını anlatan Mart, "Bölgede bulunan diğer belediyelerle görüşmeler devam ediyor ve en kısa sürede sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Kamu kurumu niteliğinde bir Meslek Odası olan Makine Mühendisleri Odası ile belediyelerle kamusal denetim anlamında Bursa'da bu üç büyük merkez ilçede sözleşmenin imzalanması, Güvenli Kent ve Güvenli Yaşam adına atılmış çok önemli bir adımdır" şeklinde konuştu.

Asansörlerin 7'den 70'e bütün vatandaşlar tarafından ehliyetsiz olarak kullanılan ulaşım araçları olduğunun altını çizen Mart, sistemin son derece güvenilir olması ve sürekli denetim ve kontrol altında tutulmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Mart, "Apartman ve site yöneticilerini, firma sorumlularını, daha sonra istenmeyen üzücü durumlarla karşılaşılmaması için uyarıyor, asansör denetimi için Şubemize ivedilikle başvurmalarını bekliyoruz. Asansörlerin Denetimlerinin yaptırılmasından Site yada Apartman yöneticileri sorumlu olacak. Denetimi yaptırılmayan Asansörler kilitlenecek" şeklinde sözlerini sürdürdü

Mart, "Asansör denetimlerinin maliyeti ne kadardır?" sorusuna ise "Maliyeti kat sayısına göre belirlenmekte. 5 duraklı bir asansör için 110 TL olacak. Hukuki yaptırım ise denetimi yaptıramayan kişiler asansörü kullanamayacak. Denetimsiz kullananlar suç işlemiş olacak ve kaza anında kullanıcıya can ve mal güvenliği konusunda yönetici suçlu olup hapis cezasına kadar varacak" ifadelerini kullandı.

"TEHLİKE ARZ EDEN ASANSÖRLERE İZİN YOK"

Mart,

Bursa'da yaklaşık 10 bin asansörün denetimi için 50 ekip oluşturduklarını anlatarak, "Denetim periyodu ilk denetimin ardından eksik yoksa yeşil etiketi vurulacak. Bir yıl sonrasına kadar bu iş sürüyor. Eksik varsa can ve mal güvenliğine zarar verecek bir eksik söz konusu değilse mavi etiket vurulacak ve eksikleri tamamlaması için bir süre verilecek. Süre sonunda aynı adrese gidilerek eksiklerin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilecek. Bir denetim için gittiğimizde o bitmeyecek ikinci ve devamında sürekli eksiklerin giderilmesi için denetimler devam edecek. Can ve mal güvenliğini açısından tehlike varsa kırmızı etiket vurup kullanımına izin verilmeyecek ve belediyeye bildirilecek. Kırmızı olanlar ve denetimi yapılmayanlar mühürlenecek" açıklamalarında bulundu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title