Haberler

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün Çalışmaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, Borçka ve Deriner Barajı havzasında 160 hektar alanda ağaçlandırma projeleri olduğunu bildirdi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, Borçka ve Deriner Barajı havzasında 160 hektar alanda ağaçlandırma projeleri olduğunu bildirdi.

Akbaş, yaptığı açıklamada, 2/B çalışmalarının 91 köyde  tamamlandığını, 11 köyde de devam ettiğini belirtti.

Artvin'de 333 bin hektar orman alanı tescilinin yapıldığını, 170 hektar orman vasfını kaybeden alanın orman dışına çıkarıldığını ifade eden Akbaş, "Stok yapmamak için tedbirli üretim yapmaya çalışıyoruz, dikili satışa ağırlık vermeye çalışıyoruz. Şu anki dikili satışımız 57 bin metreküp civarında. Orman ürünleri satışında daralma olduğu için genel müdürlük tarafından bir kısıtlama getirildi. Satış genelinde Türkiye'de 35 milyon civarında bir azalma var. 700 bin metreküp fazla satılmasına karşı biz de programlarda biraz daralma yaptık" dedi.

Ağaçlandırma ve Toprak Kayması Projesi kapsamında bugüne kadar 1 milyon 442 bin lira harcadıklarını kaydeden Akbaş, şunları söyledi:

"İlimizde kestane dal kanseri hastalığı var. 10-15 yıldan beri devam ediyor ancak şu an kestane dal kanserinde doğal iyileşme oluyor. Yapılacak canlandırma kesimleriyle Artvin eski kestane ağaçlarına kavuşacak. Ağaçları artırarak halkın gelir düzeyini yükseltmeyi düşünüyoruz. Bu yıl okul, cami ve mezarlık olarak 103 dönümlük alanda ağaçlandırma planladık. 51 milimetre kara yolu kenarları ağaçlandırma programı var, 6 bin 380 fidan bu kapsamda son baharda toprakla buluşacak. 34 kilometre yolun çukur açma işi bitirilmiş olup çukurlara toprak taşınması devam etmektedir."

Akbaş, Borçka ve Deriner Barajı havzasında 160 hektar alanda ağaçlandırma projeleri olduğunu belirten Akbaş, böceklere karşı çeşitli faaliyetler yürüttüklerini, bu faaliyetler kapsamında yüksek rakımdaki orman karıncalarını daha alçak rakımlara taşıyıp buradaki böceklerin yedirilmesinde kullandıklarını söyledi.

Laboratuvarlarında ormana zarar veren böcekleri yok eden böcekler ürettiklerini anlatan Akbaş, "2013 yılında 45 bin böcek üretmeyi planlıyoruz. 1985 yılından beri 3 milyon 650 bin böcek ürettik. Artvin ormanlarındaki biyolojik denge sağlanmış durumda. Şu an Giresun, Trabzon ve Erzurum orman bölge müdürlüklerinin böcek ihtiyaçlarını karşılamak için yırtıcı böcek üretme çalışmalarına devam ediyoruz" diye konuştu. - Artvin

Kaynak: AA / Yerel
title
Close