Artvin'de Ağaçlara Check-up Uygulaması
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Müdürlüğü Madenler Orman İşletme Şefliği sahasında dikili ağaçlardaki kusurların tespit edilmesiyle ilgili çalışma yapılıyor.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Müdürlüğü Madenler Orman İşletme Şefliği sahasında ultrasonik tomografik teknik kullanılarak dikili ağaç odunlarındaki kusurların tespit edilmesiyle ilgili proje çalışması yapılıyor.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü işbirliği çerçevesinde, Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Emrah Peşman, Arş. Gör. Davut Bakır, Orman İşletme Müdürü Ünsal Ural, Madenler İşletme Şefi Mehmet Yüksel, Bölge Müdürlüğü mühendislerinden Elif Gürses ve Ahmet Tıraş'tan oluşan ekip, araziye çıkarak proje çalışmasının yapılacağı alanı belirledi.
Alanın belirlenmesinin ardından ağaçlar tespit edildi. Nem ölçerle ağaç rutubetinin durumu görüldü ve ağacın içindeki kusurlar belirlenmeye çalışıldı. Check-up tarzı uygulamada, bilgisayarda ağacın kusurları EKG dökümü gibi alınmaya başlandı.
Orman Bölge Müdür Ömer Naci Kaya, artan dünya nüfusuna paralel olarak ortaya çıkacak yiyecek kıtlığı, çevre kirliliği ve mevcut doğal kaynakların azalması gibi nedenlerden dolayı ekolojik dengenin bozulmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu yüzden mevcut ekonomik varlıklarımızın korunması gerekmektedir. Artan dünya nüfusuna bağlı olarak günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen ağaç ve onun elde edilmesine imkan sağlayan dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımızın korunmasına yönelik çeşitli çalışmaların yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Orman endüstrisinde odunun yapısı ve kalitesi önemlidir. Çeşitli çatlak, kusur, nem miktarı, yoğunluk gibi özelliklere sahip odun hammaddesi bu sahip olduğu yapısal özelliklerine göre farklı endüstri alanlarında değerlendirilir. Bu yüzden yapmaya başladığımız çalışmalarımızda ağaç henüz dikili halde iken odun yapısı hasarsız test metotları ile belirlenecek ve endüstriye uygun ağaç kesimleri gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte zaman, işçilik ve ekonomik kayıpların da önüne geçilecektir."
Bilgisizlik, ilgisizlik ve bilinçsizlik nedeniyle kaybedilen kalitenin geri kazanılmış olacağını ifade eden Kaya, "En önemli kazançlardan biri de devlet kalite ile kazancını artırırken, doğru çalışma yüzdesi tespiti ile hem fiyat belirlemede vatandaşına karşı hakkaniyetli olacak, güvenirliğini yitirmeyecek, hem vatandaş zarar ediyorum felsefesi ile yanlışa yönelmeyecek hem de bu tespitleri yapan komisyon zan altında kalmaktan kurtulacaktır" dedi.
Muhabir: Bayram Sarayoğlu
Yayıncı: Asena Akçay - ARTVİN