Haberler

Artık Arıcılar da Yöre Halkı da Rahat Edecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin en önemli arı kışlak bölgelerinden biri ve aynı zamanda çam balı merkezlerinden olan Aydın’da arıcılar için yeni projeler hazırlanıyor.

Türkiye'nin en önemli arı kışlak bölgelerinden biri ve aynı zamanda çam balı merkezlerinden olan Aydın'da arıcılar için yeni projeler hazırlanıyor. Aydın Arıcılar Birliği ve Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürlüğü ile ortak çalışma yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü'nün de dahil olduğu çalışmada Doğanbey-Tuzburgazı bölgesindeki arı konan alanların plan ve kapasitesi oluşturuldu. 2017'den itibaren bölgeye tüm girişlerin denetim altında tutulacağı belirtildi.

Orman ve Su bakanı Veysel Eroğlu'nun destekleri ile Türkiye'de arıcılığın hak ettiği değeri bulmaya başladığını belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, "Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu'nun talimatı ile kurulan bal ormanları bizleri hem mutlu etti hem de sektörün gelişmesine kakı sundu. Şimdi de Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği olarak 'Bal Park' projesi sunacağız" dedi.

"Kaçak girişler önlenecek"

Bölgedeki önemli sorunlardan birinin plansız ve gelişi güzel olarak Doğanbey ve Tuzburgazı bölgesine bırakılan arı kovanları olduğunu bu çalışma ile bu sorunun çözülerek kaçak girişlerin de önüne geçileceğini belirten Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, "Milli Park Müdürlüğü olarak Doğanbey -Tuzburgazı köyleri civarı tapulu ve hazine arazilerinde yıllık ortalama 80 bin kovan arı kışlamakta. Ancak buraya gelen arıların büyük çoğunlu Tarım İl Müdürlüğü kontrolü dışında yani kaçak giriyor. Bu durumdan yöre halkı büyük sıkıntı yaşıyor. Kovanlar plansız ve gelişigüzel bırakıldığı için konaklamalar tarım ve sosyal faaliyeti de olumsuz ekiliyor. Yaşanan bu sorunların çözümü için Arıcılar Birliği ile bir araya geldik. Milli Park hassasiyetleri, yöre ve yöre halkının hassasiyetleri ile ilgili toplantı yaptık. Toplantıda arıcıların talebi üzerine; milli park sınırları içinde "Uzun devreli gelişim planı" hükümleri çerçevesinde serbest tarım alanlarında neler yapılabileceği görüşüldü. Sonuç olarak; Türk arıcılığı için çok önemli olan bu alanın hem korunup hem faydalanılması amacıyla belirli planlama yapıldı. Planlamada turizme ve milli parkın doğal yapısına zarar vermeyecek unsurlar göz önünde tutuldu. Tarımın devamı ve tabiatın dengesi için olmazsa olmaz olan arıcılık faaliyetlerini bölgemizde disiplin altına alıyoruz. Buradaki amaç hem arıların belli bir düzen ile konaklamasını sağlamak hem de yöre halkı ve tabiat turizmi için bölgeye gelen hiç kimsenin zarar görmemesi. Bu sistem önümüzdeki yıl uygulamaya geçtiğinde, bölgeye kaçak girişler sona erecek " diye konuştu.

"Arı Yetiştiricileri Birliği'nden teşekkür"

Bu çalışmanın Aydın ve çevresindeki arıcılarda olduğu gibi ülke genelinde binlerce arıcıyı oldukça mutlu eden bir gelişme olduğunu belirten Aydın Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, " Türkiye'de arıya ve arıcılık sektörüne bakış şükürler olsun ki değişmeye başladı. Sayın Bakamız Veysel Eroğlu'nun girişimleri ile Türkiye önce arıcılık sektörüne yönelik bal ormanları ile tanıştı. Şu anda da Türkiye'nin en önemli arı kışlak bölgelerinden biri olan ve Mili Park sınırları içerisinde yer alan Doğanbey ve Tuzburgazı Bölgesi kontrol altına alındı. İlk etapta Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü ile serbest tarım yapılabilen alanlarda, yani Doğanbey-Tuzburgazı çevresindeki arı konaklama bölgeleri kapasiteleri ile birlikte tek tek kayıt altına alınıp numaralandırılacak. Artık 2017 yılından itibaren bölgeye giriş çıkışların tamamı Tarım İl Müdürlüğü Milli Park Müdürlüğü ve Birliğimizin kayıtları altında olacak" dedi.

"Resmi işlemler tek elden yapılacak"

Arıcıların nakil esansında adeta zamanla yarıştığını ve bürokratik işlemlerin de nakil ve yerleştirme esnasında en zor işlerden biri olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, yapılan çalışmalar kapsamında bürokrasiyi önlemek için ortak bir sistem kuracaklarını söyledi. Başkan Özdemir, "Projemiz kapsamında arıcının işini kolaylaştıracak ve evrak onayı için oradan oraya koşmasını engelleyecek bir sistem kuracağız. Arıcılarımız kapı kapı dolaşmadan birliğimiz aracılığı ile resmi işlemlerini de yaptırabilmesi için çalışıyoruz" diyerek yeni sistemin hem arıcıya hem de yöre halkına ciddi katkısı olacağını söyledi.

Başkan Özdemir ayrıca, bundan sonra kimin kaç kovan arısının nerede olduğunun sistematik olarak bulunacağını belirterek "Acil durumlarda da muhataplara anında ulaşılabilecek" diyerek uygulamanın yıllardır beklenilen bir sistem olduğunu söyledi. Binlerce arıcı adına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na müteşekkir olduklarını ifade eden Başkan Özdemir "Bu konuda gece gündüz yanımızda olan başta TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem olmak üzere arıcımızın yanında olan tüm vekillerimize teşekkür ediyoruz. Planlı konaklama yapılacağından dolayı bu sistem ile arıcılıkta verimin de artması hedefleniyor" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title