Arkeolojik Eser Sergilenmek İçin Yeni Müzeyi Bekliyor
Malatya Müzesi'nde sergilenmeyi bekleyen yaklaşık 16 bin arkeolojik eser, yapılması planlanan yeni müzeyle görücüye çıkacak.
Malatya Müzesi'nde sergilenmeyi bekleyen yaklaşık 16 bin arkeolojik eser, yapılması planlanan yeni müzeyle görücüye çıkacak.
Malatya Müze Müdürü Tevhit Kekeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Malatya'da yeni bir müze yapılması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Yer bulunduğu zaman teknolojisiyle, teşhir tanzimiyle, simülasyon merkeziyle, engellilere ve çocuklara yönelik alanlarıyla geniş konseptli bir müze yapılması için çalışıldığını kaydeden Kekeç, 1979 yılında yapılan Malatya Müzesi'nin eser teşhiri için kısıtlı imkanları bulunduğunu için bu çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Envanterlerine kayıtlı arkeolojik eserlere ilişkin de bilgi veren Kekeç, "Müze envanterine kayıtlı yaklaşık 16 bin eser sergilenmek üzere depoda tutuluyor. Müzedeki eserlerin ancak onda birini sergileyebiliyoruz" dedi.
Malatya Müzesi dışında 2 bine yakın etnografik eserin de Beşkonaklar Etnoğrafya Müzesi'nde teşhir edildiğini hatırlatan Kekeç, "Bu yıl yeniden teşhir tanzim çalışmaları başlatıldı. Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Malatya'nın geleneklerini ön plana çıkaran yeni bir teşhir tanzimi orada hazırlanıyor. Önümüzdeki aylarda bu tamamlanacak" diye konuştu.
- "Malatya 'müzeler kenti' olma yolunda aşama kaydetmekte"
Atatürkevi'nin 2014 Ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildiğini anımsatan Kekeç, çevre düzenleme ve teşhir tanzim projelerinin Sivas Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından hazırlandığını, projenin Sivas Koruma Kurulu'ndan onay alındıktan sonra buranın çevre düzenleme çalışmaları yapılacağını aktardı.
Battalgazi Belediyesi'nin eski askerlik şubesini kent müzesi olarak düzenleme yolunda çalışmaları bulunduğunu, ayrıca İnönü Üniversitesi'nde de özel müze olduğunu kaydeden Kekeç, "Malatya 'müzeler kenti' olma yolunda aşama kaydetmekte" dedi.