Arıcılar Ana Arı Yetiştirmeyi Öğreniyor
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa bölgede arıcılığın geliştirilmesi amacıyla Ana Arı yetiştiriciliği kursu düzenlendi.
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa bölgede arıcılığın geliştirilmesi amacıyla Ana Arı yetiştiriciliği kursu düzenlendi.
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği ile Zonguldak Tarım, Hayvancılık ve Gıda İl Müdürlüğü tarafından Ereğli İlçesi'nde düzenlenen Ana Arı Yetiştiriciliği kursu bu gün başladı.
40 kadar arı yetiştiricisinin eğitim gördüğü kurstaki ilk derse Zonguldak Tarım, Hayvancılık ve Gıda İl Müdürü Necmi Çelik, Ereğli Tarım Müdürü Remzi Berber, Alaplı Tarım Müdürü Rafet Yılmaz ile Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney'de yer aldı.
Kursiyerlere 10 gün boyunca Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü Arıcılık Araştırma Uzmanı Yüksek Ziraat Mühendisi Cahit Öztürk tarafından 5 gün teorik, 5 günde pratik olmak üzere 10 gün boyunca eğitim verecek.
BAL ORMANLARI KURULUYOR
Düzenlenen kurs ile ilgili olarak konuşan Zonguldak Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, amaçlarının il genelinde arıcıları bilinçlendirerek daha da yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. Çelik konuşmasında şunları söyledi; "Arıcılık ilimizde hayvancılığın ardından ikinci öneme sahip faaliyet alanımız. Bizim Ereğli, Alaplı ve Zonguldak Merkezde daha çok bulunan ve arıcılık faaliyeti ile iştigal eden çiftçilerimizin ürettiği kestane balı hem ilimizde hem de ülkemizde büyük öneme sahip. Yılda yaklaşık 50 ila 70 ton arasında bal üretiyoruz. Üretmiş olduğumuz balında iyi bir fiyata satışını yapıyoruz. Ama bu yeterli mi değil. Bununla ilgili bal ormanları oluşturuyoruz. Birincisinin yeri Ereğli'de Orman Bölge Müdürlüğü ile tespit edildi. İkincisini ise Zonguldak Merkez'de yapacağız. Bununla ilgili de yer çalışmaları tespit ediliyor. Yaptığımız işlerin önemine binaen ilk önce eğitilmemiz lazım. Hiçbir şey eğitim alınmadan, onunla ilgili bilgi ve gerekli donanım alınmadan başarıya ulaşması mümkün değil. Bunun içinde Zonguldak İli Arıcılar Birliği öncülüğünde ve bizim il müdürlüğümüzün faaliyetleri arasında arıcılıkla ilgili eğitim ve öğretim çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu gün burada ana arı yetiştiriciliği ile ilgili bir kurs yapılıyor. 40 kişi bu eğitimden geçecek. Bal üretmenin yanında ana arı yetiştiriciliği çok çok önemli bir konu. Duyarlılıklarından ve çalışmalarından dolayı Arı Yetiştiricileri Birliği Yöneticileri ile ilçe müdürlerimize teşekkür ediyorum."
"REKOLTE BEKLENİN ÜZERİNE ÇIKACAK"
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney'de eğitim faaliyetlerinin en önemli kısımlarından biri olan ana arı yetiştiriciliği eğitim faaliyetini gerçekleştirdiklerini belirterek, arı varlığının rekoltipini korumaya çalıştıklarını söyledi. Güney, şöyle konuştu:
"Dışarıdan gelen arıların birçoğunun kışı göremediğini biliyoruz. Bu nedenle ilimizdeki arı ırkının korunması için ana arı yetiştiriciliğinin iyi bilinmesi gerekiyor. Hocamız Mersin Alata'dan geliyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok çalışması olan konusunda çok başarılı bir hocamız. Türkiye'de 10 ilde ana arı yetiştiriciliği kursu var. Bu kurslardan bir tanesininde Zonguldak ilinde olması arıcılarımız açısından büyük bir şans. Hocalarımızın içinde en değerli olanlarıda Zonguldakımıza gelmiş durumda. Bu hafta teorik eğitim, önümüzdeki haftada kovanların başında pratik eğitim verilecek. Zonguldak arıcısı sadece bununla da yetinmeyecek. Bunun yanında propolisi ve arı sütünü kendi aramızda yaptığımız eğitimlerle de yaymaya çalışıyoruz. Türkiye'de ilk defa en yüksek fiyata balı Zonguldak arıcıları olarak biz satmış olduk. Arıcılık Zonguldak ilimize ve arıcılarımıza ciddi manada ekonomik gelir sağlayacak bir faaliyet alanı. 2013 balının iyi olacağını düşünüyoruz. Mevsim güzel başladı, arılarımızda son derece sağlıklı. Tahmin edilen rekoltenin üzerinde bir üretim olacağını düşünüyoruz."
(VK)
23.05.2013 12: 29: 50
TSI
NNNN - ZONGULDAK