Araştırmacı-yazar Akıncı Açıklaması
Araştırmacı-yazar Hakan Akıncı, "16.yüzyılda binleri aşan vakıf eseri sayısı, günümüzde 125 adete düşmüştür" dedi.
Araştırmacı-yazar Hakan Akıncı, "16. yüzyılda binleri aşan vakıf eseri sayısı, günümüzde 125 adete düşmüştür" dedi.
Akıncı, Edirne Mimar Sinan Vakfı'nca Balkan Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Balkanlar'daki Vakıf Eserleri ve Edirne" konulu konferansta yaptığı konuşmada, kentteki vakıf eserleri hakkında bilgi verdi.
Edirne'de mülkiyeti belediyeye ve tüzel kişiliklere ait vakıf eserlerinin de bulunduğunu ifade eden Akıncı, "16. yüzyılda binleri aşan vakıf eseri sayısı, günümüzde merkezde 100, ilçelerle beraber 125 taneye düşmüştür. Ancak bunların dışında mülkiyeti belediyeye ve tüzel kişiliklere ait vakıf eserleri de bulunmaktadır. Belediye mülkiyetine ait vakıf eserleri genelde çeşmelerden oluşmaktadır" diye konuştu.
Tunca Nehri kıyısında kaderine terk edilmiş, seddelerle Edirne'den koparılmış Evliya Kasımpaşa Camii'nin durumu sorgulayan Akıncı, kentteki tarihi çeşmeler ile ilgili bir temizlik projesi yapmak istediklerini vurguladı.
Akıncı, bu çalışmayı başlatabilmek için mülkiyeti Edirne Belediyesi'nde bulunan çeşmeler için Edirne Belediyesi'ne başvurduklarını ve destek olmalarını istediklerini, ancak bu konuda belediyenin duyarsız kaldığını öne sürdü.
Bulgaristan Sofya Başmüftülüğü Vakıflar Birimi görevlisi Uzman Osman İbrahimov da Bulgaristan'ın da Türk vakıf eserleri üzerinde çok büyük tahribatlar yaptığını, Türklerin kullanmalarına izin vermediğini kaydetti.
Osman İbrahimov, Bulgar hükümetine karşı vakıf eserlerinin geri alınması için davalar açtıklarını, bunlarda sonuç elde edemediklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmak için 2012 yılı Aralık ayına kadar zamanları olduğunu belirtti.
Yunanistan Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet de Yunanistan hükümetinin vakıf eserlerini kullanmalarına izin vermediğini ve yaptıkları başvuruların sürekli bürokratik engellere takıldığını bildirdi.
- EDİRNE