Aort Damarı Yırtılan Postacı Medikar Hastanesi'nde Hayata Döndü
Karabük’te postacılık yapan Hüseyin Tabak’ın yırtılan Aort damarı 5 saat süren başarılı bir cerrahi operasyon sonucu sağlığına kavuştu.
Karabük'te postacılık yapan Hüseyin Tabak'ın yırtılan Aort damarı 5 saat süren başarılı bir cerrahi operasyon sonucu sağlığına kavuştu.
Postacı olarak görev yaptığı için düzenli yürüyen ve bugüne kadar kalp ile ilgili herhangi bir şikayeti olmadığını söyleyen Hüseyin Tabak (48), şiddetli göğüs ağrısı ile Devlet Hastanesine gittiğini ve burada ilk tetkik ve değerlendirmenin sonrası acil kalp anjiyosu olması için MEDİKAR Hastanesi'ne sevk edildiğini söyledi.
Ameliyattan sonra hızla sağlığına kavuşan Tabak, "Çok ciddi bir rahatsızlık yaşadım. Hayatta kalmamın saniyelere bağlı olduğunu öğrendim. Bölgemizde böyle bir işlemin yapıldığı, böylesine donanımlı bir merkezin olması benim için ve tüm bölge halkı için büyük bir şans. Beni sağlığıma kavuşturdukları için önce doktorlarıma ve tüm MEDİKAR Hastanesi çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.
Medikar Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. M. F.Tolga Soyal ve Op. Dr. Alpaslan Telli yapılan operasyona ilişkin olarak, " Aort Diseksiyonu (Yırtığı) olan hastaların yaklaşık yüzde 60'ı ilk 24 saat içinde hayatını kaybeder. Geçen süre çok önemlidir. Yapılan tetkiklerinde kalpten çıkan ana damarın (AORT) yırtılma ve genişleme gösterdiğini tespit ettik ve acil olarak ameliyata aldık. Kalpten çıkan ana damar (AORT) bunun başlangıcında yer alan aort kapak ve kalbe kan sağlayan koroner damarları da içeren ve yaklaşık 5 saat süren, başarılı bir cerrahi müdahale (Bentall işlemi) ile ameliyatı gerçekleştirdik" dediler.
AORT diseksiyonunun yüksek tansiyon ve sigara kullanımı başta olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabileceğini ifade eden Op. Dr. M. F.Tolga Soyal ve Op. Dr. Alpaslan Telli, "Hastamız kısa süre içinde ameliyata alınmasaydı yaşama şansı çok azdı. Şu an da sağlık durumu son derece iyi olan hastamız ameliyattan 1 hafta sonra hastanemizden şifa ile taburcu edildi. Halk arasında şöyle bir kanı var 'yaşım genç, spor yapıyorum, bana bir şey olmaz' 48 yaşında ki hastamız işi gereği düzenli yürüyüşler yapıyor olmasına rağmen bu rahatsızlığı geçirdi. Aslında, ailesinde Kalp-Damar hastalığı öyküsü olan, şeker, tansiyon ve obezite sorunu olan ve belli bir yaşın üzerinde olan herkes kalp sağlığını korumak için rutin kontrollerini ihmal etmemelidir" açıklamasında bulundular.
AORT YIRTILMASI
AORT disseksiyonu (yırtılması), kalpten çıkan ve tüm vücuda kan dağıtan ana damar olan AORT'u oluşturan üç katmanın birbirinden ayrılarak, en iç katmanda akan kanın diğer katmanlar arasına geçmesi ve yalancı bir kan akım hattı oluşturarak damarın genişlemesi, hayati organlara kan akımının durması ve yırtığın damar dışına açılması durumunda vücut boşluklarına ani şiddetli kanama ile ölümle sonuçlanan, ani olarak ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Göğüs ve karın bölgesinde ayrı olarak ya da birlikte görülebilir. Aortun en sık görülen akut hastalığıdır. İnsidansı 5-10 hasta/milyon/yıldır. Sıklıkla 50-70 arası erkeklerde görülür. Erkekler kadınlara göre 3 kat daha fazla etkilenirler. Ağrı en sık görülen semptomdur. Şiddetli göğüs, sırt veya karın ağrısı olur. Ağrı genellikle ani ve şiddetli başlar, keskindir ve yırtılma hissi verir. Sıklıkla acil cerrahi tedavi gerektirir, cerrahi tedavi sürecinde gecikmeler hastanın hayati tehlike riskini artırır. Kalp-damar sistemi hastalıkları açısından risk faktörü olan aile öyküsü, kontrolsüz hipertansiyon, diyabetes mellitus (şeker hastalığı), sigara kullanımı, obezite (aşırı şişmanlık) ve hareketsiz yaşam tarzı dışında, doğumsal olan bazı bağ dokusu hastalıklarında (Marfan sendromu) ve vaskülit olarak adlandırılan damar iltihaplarında görülme sıklığı artar. Genel korunma tedbirleri dışında düzenli kontroller hayat kurtarıcı olur. - KARABÜK