Antalya Meslek Eşgüdüm Kurulu'ndan Çallı Kavşağı Açıklaması
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, İnşaat Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya’nın ulaşım sorununun çevre yollarının ve akıllı ulaşım sistemleri ile çözülebileceğini belirterek, Çallı Kavşağı’na illaki bir düzenleme yapılacaksa Falez Alt Geçidi gibi olması gerektiğini kaydetti.
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, İnşaat Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya'nın ulaşım sorununun çevre yollarının ve akıllı ulaşım sistemleri ile çözülebileceğini belirterek, Çallı Kavşağı'na illaki bir düzenleme yapılacaksa Falez Alt Geçidi gibi olması gerektiğini kaydetti.
Antalya Meslek Odaları Eş Güdüm Kurulu, İnşaat Mühendisleri Odası'nda Kent içi ulaşım ve Çallı kavşağı hakkında basın toplantısı düzenledi.
Antalya Meslek Odaları Eş Güdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan, kent içi ulaşım sistemini canlı organizmalara benzeterek, yaşanacak bir sorunun diğer alanları da etkileyeceğini belirtti.
Ulaşım çözümlerinde taşıtların hareketliliğinin değil insanların sağlıklı yaşamının düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Küçükarslan, "Antalya Büyükşehir Belediyesi, Karayollarının yapacağı Çallı kavşağıyla ilgili internetten araştırma yapmakta, Atatürk Heykeli'nin taşınması da sorulmaktadır. Öncelikle kent için önemli bir kavşak olan Çallı'da yeni bir kavşağın gerekip gerekmediği bilimsel verilerle ortaya konmalıdır. Antalya'da 1989 yılında başlayan ulaşım çalışmaları sonuçlandırılmalı, planın gereği yapılmalıdır. Antalya'da düşünülen çevre yolları yapıldığında Çallı'da yeni düzenlemeye gerek kalmayacaktır" dedi.
Antalya Meslek Odaları Eş Güdüm Kurulu adına sunum yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya'nın 2 milyon 200 bini alan nüfusu ile Türkiye'nin 5'inci büyük kenti olduğunu aktardı.
ULAŞIM SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR
Antalya'nın taşıt sayısı bakımında Türkiye'de 4'üncü sırada yer aldığını kaydeden Oğuz, "En büyük sorun otomobil sahipliği projeksiyonu 3 kişiye bir otomobil düşen araç parkının yoğun olduğu bir kentteyiz. Böyle olunca ulaşım en büyük sorun oluyor. Planlamalar sağlıklı yürümüyor. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu yapılar kent merkezine yığıldı. Kent içi ulaşımın çözümü için ulaşım planlaması, çevre yolları, toplu taşımın iyileştirilmesi, akıllı ulaşım sistemlerinin yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
BAŞKAN DEĞİŞTİKÇE PLANDA DEĞİŞİYOR
Antalya'da 26 yıldan bu yana bir ulaşım planını ortaya koyulamadığını aktaran Oğuz, " Belediye başkanları değiştikçe, planlar değişiyor. Antalya'da şuanda toplu taşıma Antray, nostalji tramvayı, belediye otobüsü kırmızı 40 adet, beyaz otobüs 161, 662 midibüs ile yapılıyordu 6 ay önceye kadar. 40 adet kırmızı otobüs hariç diğer toplu taşıma araçları çok sıkıntılı. 30 yaşındaki beyaz otobüse kimse binmek istemiyor. Birde yeni küçük minibüsler türedi. Bunların 10 tanesinin taşıyacağı yolcuları bir otobüs taşıyabilir" dedi.
"SİNYALİZASYON DÜZELTİLMELİDİR"
Kent merkezine yapılan katlı kavşakları eleştiren Oğuz, " Dünyanın hiçbir ülkesinde 3 katlı kavşaklarda sinyalizasyon yoktur. Bizde var. Çallı kavşağına katlı kavşak yapılmıştı. Şimdi ise Hem de 3 katlı asma şeklinde olacak. Kavşakta basit bir sinyalizasyonla, akıllı kavşak istemleri ile sorun çözülebilir. İller Bankası doğru bir kavşaktır. Kavşakların devamını yapmazsanız ortaya kavşak yapmanın anlamı yoktur"
"ÇALLI'DAKİ SIKIŞMA KÜÇÜK DÜZENLEME İLE ÇÖZÜLÜR"
Çallı kavşağında trafiğin sabah 08.00 -09.00 ve akşam 16.00-17.00 saatleri arasında sıkıştığını kaydeden Oğuz, "Bu sıkışmalarda sağa dönüşlerde meydana geliyor. Çünkü pik saatlerde sağa dönüşlerde bir sıkışma var. Bunları küçük bir düzenleme ile çözebiliriz. ve oraya bir kavşak ihtiyacı gözükmüyor. Biz buraya harcayacağımız paraları çevre yollarının yapımına harcayalım. Bu yollar açılınca zaten şehir içinde trafik kalmayacak. 2012 yılında sayımda pik saatlerde kavşağa yaklaşık 600 araç giriş yapıyor. Hiçbir kent merkezinde asma katlı bir üst geçit yoktur. Şehrin sülüeti bozulmamalıdır" dedi.
ÇALLI'YA ASMA KAVŞAK YAPILMAMALI
Çallı'ya bir kavşak yapılma ihtiyacı varsa bunun Falez kavşağı gibi yapılarak sorunun çözülebileceğini aktaran Oğuz, kavşağın anketle değil trafik sayımlarının ardından yapılması gerektiğini belirtti.
Raylı sistemin geçirilebilmesi için Gazi Bulvarı'nın önemli olduğunu ifade eden Oğuz, sadece bugünün değil geleceğin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
ÇEVRE YOLLARI AÇILMALI
Antalya'da ulaşımın rahatlaması için öncelikle imar yollarının açılması gerektiğini vurgulayan Oğuz, "Bu yollar Antalya'nın kurtuluşudur. Şimdiki çevre yollarının kapasitesi belli. Her gün yüzlerce tanker, TIR, turizm otobüsü geçiyor. Bunları çözmenin yolu çevre yollarını açmaktır. Batı çevre yolu, kuzey cevre yolu, kuzey batı çevre yolu açılmazsa sorun çözülmez" dedi.
ÇILGIN DEĞİL DOĞRU PROJE
Expo 2016 Antalya'ya yapılacak olan Raylı sistem güzergahını da eleştiren Oğuz, "Expo'dan sonra o raylı sistemi kim kullanacak. Eğer o hat Kundu'ya bağlanmazsa boş bir yatırımdır. Antalya'ya çılgın projeler yerine, ihtiyacı olan doğru projeleri yapmak istiyoruz. Bu kentin yerel ve genel yöneticilerine yol göstermek istiyoruz. Bu noktada her zaman katkı koymaya hazırız" ifadelerine yer verdi. - ANTALYA