Antalya Devlet Opera ve Balesi'nden Sezonun Son Prömiyeri
![Antalya Devlet Opera ve Balesi'nden Sezonun Son Prömiyeri](https://foto.sondakika.com/haber/2007/05/29/antalya-devlet-opera-ve-balesi-nden-sezonun-son-2-839240-280_amp.jpg)
Antalya Devlet Opera Balesi, 30 Mayıs Çarşamba Günü, Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde, W.a. Mozart'ın Ünlü "Saraydan Kız Kaçırma" Operasının Prömiyerini Yapıyor. Eserin Galası 2 Haziran Cumartesi Günü, Haşim İşcan K.m. Opera Sahnesi'nde, Kapanış Kokteyli ile Birlikte Yapılacak.
Antalya Devlet Opera Balesi, 30 Mayıs Çarşamba günü, Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde, W.A. Mozart’ın ünlü “Saraydan Kız Kaçırma” operasının prömiyerini yapıyor. Eserin galası 2 Haziran Cumartesi günü, Haşim İşcan K.M. Opera Sahnesi’nde, kapanış kokteyli ile birlikte yapılacak.
Şefliğini Alexandru Samoila’nın yapacağı eseri Recep Ayyılmaz sahneye koyuyor. Dekor ve kostüm tasarımı Gürcan Kubilay’a ait. Koronun şefliğini Caner Ruhselman üstleniyor. Koreografisini Cenk Şahinalp’ın yaptığı eserin ışık tasarımı ise Talip Şahin’in
Eserin rollerini, Selim Paşa’da Emre Akyurt, Emre Aytekin, Konstanze’de Aslı Ayan, Nurdan Küçükekmekçi, Belmonte’de Devrim Demirel, Göksay Yaran, Blonde’de konuk sanatçılar Hülya Kazan, Görkem Ezgi Yıldırım, Pedrillo’da Ş. Oben Bostancı, Zafer İşgören, konuk sanatçı Barış Yanç ve Osmin’de de Şafak Güç, Can Kocaay paylaşıyorlar.
SARAYDAN KIZ KAÇIRMA OPERASI
Mozart’ın 3 perdelik bir şarkılı-oyun (singspiel) olarak yazmış olduğu Saraydan Kız Kaçırma Operası’nın ilk temsili, 16 Temmuz 1782 yılında Viyana’da yapılmıştır.
Saraydan Kız Kaçırma Operası, Mozart’ın Türkiye ve Türk müziği ile ilgili olarak yazmış olduğu eserlerin en başında gelmektedir. Mozart, komik-opera alanında yarattığı üç opera ve bir balede Türk adet ve geleneklerine geniş ölçüde yer vermiştir: Sarayda Kıskançlık Balesi, Zaide, Saraydan Kız Kaçırma ve Kahire Kazı. Fakat aralarında Saraydan Kız Kaçırma operası şüphesiz en değerlisi olarak tanınmakta ve dünya opera repertuvarında özellikle yer almaktadır.
TÜRK MÜZİĞİ VE KÜLTÜRÜNDEN ETKİLENMELER
Mozart’ın tüm bu eserlerde, Türk müziği olarak meydana getirdiği bölümler, gerçek Türk müziğiyle ilgisi olmayan yaratma esprileri niteliğini taşısa da Mozart’ın Türk elçileri maiyetinde zaman zaman Viyana’ya gelen Türk mehter birliklerini dinleyerek etkilenmiş olduğu bir gerçektir. Bu etkilenmenin sonucunda da daha çok vurmalı sazları kullanmış ve kendi anlayışına göre bir Türk müziği meydana getirmiştir. Doğunun sihirli havasını sanatında şahsi bir anlayışa dayanarak dile getirmekte, böylece dinleyenleri, eserin yarattığı egzotik atmosfere kolayca çekip götürebilmektedir.
İnsan sevgisine, kişi yararını zedeleyen en ağır bir suçun bile bağışlanması motifi ile yönelen Mozart, insan severlik ilkesini, Türk bağışlayıcılığını ön plana çıkartarak eserinde ele almıştır.
(AT-Y)
29.05.2007 15:09 TSİ