Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)
Foto.KORKUTELİ Kaymakamlığı Proje Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan 'Mantarcılıkta Yeni Yaklaşımlar' adlı proje, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenmeye değer görüldü.
Foto: Toplantıdan
===
Mantarcılık projesine destek
KORKUTELİ Kaymakamlığı Proje Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan 'Mantarcılıkta Yeni Yaklaşımlar' adlı proje, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenmeye değer görüldü. AB Proje Koordinatörlüğü nezdinde hazırlanan 'Mantarcılıkta Yeni Yaklaşımlar' adlı projeye, yüzde 100 hibe olarak doğrudan faaliyet desteği verildi. Toplam hibe tutarının 46 bin 800 lira olduğu belirtildi.
Korkuteli Kaymakamlığı AB Proje Koordinatörü İbrahim Emre Gürsoy ve Korkuteli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özlem Çağırıcı tarafından hazırlanan projede, bölgenin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik araştırma, istatistiki veri, planlama, analiz ve raporlama çalışmaları 3 ay süreyle yapılacak.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)
Foto: Toplu foto
===
İmamlar için 9 kurs yolda
KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü işbirliği ile cami imamlarına yönelik 9 kurs açılacak. Korkuteli Müftüsü Duran Turgut'u makamında ziyaret eden Halk Eğitim Merkezi (HEM)Müdürü Harun Topay imamlara yönelik bilgisayar, Arapça, ses eğitimi, cenaze hizmetleri, İngilizce, Almanca, Rusça, diksiyon ve sosyal hayattaki iletişim üzerine yeni kurslar açacaklarını belirtti.
HEM Müdürü Topay, kurslarda imamlara ve müezzinlere, halkla daha iyi iletişim kurmaları, ilçeye gelen yabancı turistlerle karşılıklı konuşmaları, ilçenin ve camilerin tanıtımını yapmalarını, Türkçeyi güzel konuşma, davranış ve kılık kıyafet konularında eğitim verileceğini söyledi.
İmamların, hutbe ve vaazlardaki konuşmaları ve halkla diyaloglarında güzel ve düzgün bir Türkçe kullanmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Müftü Duran Turgut ise güzel olmayan insan sesi bulunmadığını, ancak eğitimsiz sesten söz edilebileceğini belirtti. Vaazlarda sesin düzgün çıkmasının önemli olduğunu anlatan Turgut, "İmam ve müezzinler seslerini en iyi şekilde kullanabilmek, daveti en iyi şekilde yerine getirebilmek için çaba gösteriyor. Amacımız en iyiyi bulmaktır" dedi.
Din görevlilerinin ağzından çıkan sözlerin cemaatin kalbine güzel bir maneviyat havası vermesi gerektiğini anlatan Turgut, "O yüzden sesin iyi şekilde kullanılması, kullanırken de bilinçli olunması gerekiyor. Bu eğitimle olacak, gayretle olacak" dedi. Yabancı dil konusunun da önemine dikkat çeken Müftü Turgut, "Yabancı turistlerin cami ziyaretlerinde caminin tanıtımında yabancı dil çok önemli. Bunun için İngilizce, almanca ve Rusça kursları da açılacak" diye konuştu.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)
Foto: Ziyaretten
===
Demre'nin el sanatları araştırılıyor
DEMRE İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nde oluşturulan bir komisyon ilçede yaşayan ve kaybolan el sanatlarını araştırıyor. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cengiz Coşkun başkanlığında oluşturulan komisyonda, HEM Müdürü Haydar Yalçın, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kadir Kurşun, 80'inci Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Hanife Özdemir, Anka İlköğretim Kurumu Müdürü Emin Değirmencioğlu, öğretmenler Ezgi Atalay, Mustafa Kemal Atalay ve Hüsamettin Çelikli yer alıyor.
Komisyon ilk toplantısında ilçe Merkezi ve köylerinde yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Kaybolan ve yaşayan el sanatlarını masaya yatırdı. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cengiz Coşkun, ilçede daha önce yapılan ağaç oymacılığı, nalıncılık, semercilik, çorap örücülüğü gibi el sanatlarının günümüzde artık yapılmadığını söyledi. Çok az sayıda da olsa halen Barak kilimi, iğne oyası, kanevçe işleme ve ağaç kaşık yapan ustaların bulunduğunu ifade eden Coşkun, "Ağaç kaşık yapan tek bir usta var. Bunları en azından kayda alacağız. Fotoğraf ve görüntü arşivi oluşturacağız" dedi.
HEM Müdürü Haydar Yalçın ise şu anda el sanatlarının yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. El sanatlarının yaşatılması için usta öğreticiler bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Yalçın, "Bu yaşayan el sanatlarını bir tek kişi de öğrenmek istese kurs açacağız. El sanatları bizim ayakta kalan kültürümüz, geçmişimizdir. Bunları gelecek kuşaklara yaşayan birer sanat olarak taşımak zorundayız" diye konuştu.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)
Foto: Toplantıdan
===
Gönül Elçiler yardıma koşacak
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından toplumda gönüllük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi amacıyla başlatılan 'Gönül Elçileri Projesi' kapsamında Demre'de oluşturulan ' Demre Gönül Elçileri' ilk toplantısını yaptı. Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman'ın eşi Filiz Karaman'ın başkanlığında yapılan toplantıda, Demre Gönül Elçileri'nin çekirdek kadrosu oluşturularak çalışmalara için start verildi.
Toplantıya, Belediye Başkanı Süleyman Topçu'nun eşi Cemile Topçu, Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör'ün eşi Eğitimci Aliye Güngör, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal'ın eşi Sema Aldal, Demre Nüfus Müdürü Meral Kepçe, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Dönsade Özkal, Garnizon Komutanı Hasan Erdoğan'ın eşi Ebru Erdoğan ve çeşitli okullarda görev yapan öğretmenler Aysel Özkan ile Sema Tan katıldı.
Demre Gönül Elçileri'nin çekirdek kadrosunun oluşturularak çalışmalara başladıklarını belirten Filiz Karaman, projenin gönüllülük esasına dayandığını söyledi. İnsanlar arasında bağ kurmayı amaçladıklarını toplumda yardımlaşma, kaynaşma, paylaşma duygusunu geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Karaman, "Amacımız, engelli, gazi, şehit ailelerini, zor durumda, şiddete uğramış kadınları, yoksul, yaşlı ve yaşam zorluğu çeken aileleri ve onların çocuklarının sorunlarına çözümler üretmek" dedi.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)
Foto: Toplantıdan
===
Süt taşıyıcılara hijyen anlatıldı
AFYONKARAHİSAR Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sandıklı, Sinanpaşa, Hocalar ve Kızılören'deki süt taşıyıcı ve alıcılarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sadıklı Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Sandıklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kaan Erözmen, Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Bilge Akdeniz, Ziraat Yüksek Mühendisi Aysan Soylu, Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Korhan, Gıda Mühendisi Korhan Yaldız, süt taşıyıcılar ve alıcıları katıldı. Toplantıda, Ziraat Mühendisi İsmail Benderli, il kurul kararları, sütün taşınması ve sütün hijyeni hakkında bilgiler verdi.
Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)
Foto: İsmail Benderli ve toplantıdan foto
===
YİBO'lar Çanakkale'de
GENÇLİK ve Spor Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi (AÜ) işbirliğinde yürütülen 'Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Gelişim Projesi' kapsamında, YİBO'larda öğretim gören öğrenciler Çanakkale'ye götürüldü.
YİBO'LAR Çanakkale Yolu'nda adı altında düzenlenen geziye, Kaş'tan eğitim öğretim yapan Kasaba Şehit Yusuf Polat, Sütleğen, Finike Kum, Kumluca Ziya Gökalp, Serik Kocayatak Yatılı İlköğretim Bölge okullarında eğitim gören 200 öğrenci, 30 öğretmen ile AÜ'den 30 öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
Proje Kordinatörü ve AÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner'in başkanlığındaki gezi 2 gün sürdü. Çanakkale'deki savaş bölgesi, şehitlik ve anıtları rehberler eşliğinde gezen öğrenciler, Çanakkale Savaşı hakkında bilgiler aldı. Çanakkale Akkoyun YİBO'da konaklayan farklı okullardan öğrenciler, bu sayede yeni arkadaşlıklar edinme şansı buldu.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)
Foto: Öğrencilerden - Antalya