Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)
Foto.Satışa çıkarılan konutlardan genel.
Foto: Satışa çıkarılan konutlardan genel.
===
Tüketici Hakem Heyeti kararları mahkemede delil sayılacak
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Tüketici Hakları Daire Başkanı Bayram Uzunoğlan, taslak haline getirilen Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda, Tüketici Hakem Heyeti kararlarının mahkemelerde delil sayılması için çalışma yaptıklarını söyledi.
ANTALYA, Burdur ve Isparta illerinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti başkan ve üyeleri için 'Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Çalışma Usul ve Esasları ile Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar' konulu eğitim semineri düzenlendi. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ndeki(AESOB) seminere Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Tüketici Hakları Daire Başkanı Bayram Uzunoğlan, Ticaret İl Müdürü Mesut İlter, üç ilin hakem heyeti başkanları ve raportör üyeleri katıldı.
TÜKETİCİNİN SAVCISI SİZSİNİZ
Seminer öncesinde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, tüketici konularının gün geçtikçe önem arz eder hale geldiğini belirterek, "Tüketici sorunları hepimizin başına geliyor. İçimizde bankaların tacizinden veya GSM operatörlüğünün dolandırıcılığından dertlenmeye kimse yoktur. Vatandaşlar hak taleplerini size müracaatla ileriye sürüyorlar. Bir nevi siz tüketicinin savcısı durumundasınız. Bunun için de tüketici hukukunu iyi bilmeniz lazım" dedi.
18 YILDA ÖNEMLİ MESAFE ALINDI
Daha sonra kürsüye çıkan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Tüketici Hakları Daire Başkanı Bayram Uzunoğlan, hakem heyetlerinin uygulamada karşılaştığı sorunlar ile yeni Tüketiciyi Koruma Kanun Taslağı hakkında bilgiler verdi. 1995 yılında kurulan ve 18 yıldır faaliyet gösteren hakem heyetlerinin bugüne kadar önemli mesafe kat ettiğini anlatan Bayram Uzunoğlan, buna rağmen uygulamada farklı kararların ortaya çıktığını aktardı.
AVRUPA BİZİM TAKİP EDİYOR
Tüketici hakem heyetlerinin 2003 yılına kadar tavsiye niteliğinde olan kararlarının yapılan değişiklikle bağlayıcı hale geldiğini ifade eden Bayram Uzunoğlan, "Bizdeki hakem heyetlerinin verdiği kararlar bağlayıcı olduğu için Avrupa'daki benzerlerinden çok farklı. Bu nedenle Avrupa ülkeleri bizim bu konudaki çalışmalarımızı yakından takip ediyor" diye konuştu.
DELİL SAYILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Bakanlığın hazırladığı yeni kanun taslağında mahkemelerin delil olarak kabul etmediği hakem heyeti kararlarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Bayram Uzunoğlan, şöyle devam etti: "Mahkemeler bizim kararlarımızı delil olarak kabul etmiyor, bunun yerine bilirkişi talep ediyorlardı. Yaptığımız yeni düzenlemede mahkemelerin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin aldığı kararları delil sayması için çalışıyoruz."
450 BİN BAŞVURU YAPILDI
Hakem heyetlerine geçen yıl yapılan başvuru sayısından da bahseden Uzunoğlan, 1995'te yaklaşık bin 500 olan başvuru sayısının 2012'de 446 bin 54'e yükseldiğini söyledi. Başvuruların yüzde 86'sının tüketici lehine, yüzde 14'ünün de tüketici aleyhine sonuçlandığını kaydeden Uzunoğlan, başvuruların yüzde 59'unun bankacılık ve finans sektörü, yüzde 33'ünün ayıplı mal ve hizmet, yüzde 5'inin mesafeli satışlar, yüzde 3'ünün de kapıdan satışlar ile alakalı olduğunu bildirdi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)
Foto: Toplantı genel, Gülihsan Yiğit ve Bayram Uzunoğlan portre.
===
Su parkları sezonu açtı
ANTALYA merkez başta olmak üzere, Kemer, Belek ve Alanya'da bulunan ve yaz sezonunun vazgeçilmezi su parkları, 2013 sezonunu açtı. 1 Mayıs'ta kapılarını eğlenceye açan su parklarının yetkilileri, turistlere alternatif eğlence sunmayı hedefliyor. 2012 yaz sezonunda 1,5 milyon tatilci ve turistin ağırlandığı su parklarında bu yılki hedef 2 milyon turiste ulaşmak.
Antalya kent merkezindeki Beachpark Aqualand ile Belek'teki Troy Aquapark, Alanya'daki Water Planet ve Kemer'deki Aqua Club Dolphin, geçen yıl 140 gün süren sezon süresince 1,5 milyon tatilci ve turisti konuk etti. Geçen yıla göre bu yıl yaz sezonunun hızlı başladığını belirten Aqualand Genel Müdürü Burhan Gümüşoğlu, Mayıs ayının beklediklerinin kat kat üstünde bir performans sergilediğini belirtti.
MAYIS AYI SEZONU ERKEN GETİRDİ
2012 sezonunda Mayıs ayında fırtına ve yağmurun nefes aldırmadığını bu yıl ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin yaz sezonunu öne çektiğini vurgulayan Gümüşoğlu, "140 gün olan yüksek sezon, Mayıs ile birlikte 170 güne çıktı diyebiliriz. Gün bazındaki bu artışın, tüm sezona olumlu olarak yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.
Su parkı tesislerinden günü birlik kullanım fiyatları ise 15 ile 75 TL arası değişiyor. Su parklarına yerli turistler kadar Rus, İranlı, Alman ve Hollandalı turistler de yoğun ilgi gösterdi. Su parklarında bu yıl ki hedef 2 milyon turisti konuk etmek. Bu yıl hedeflerini yüksek belirleyen su parkı yöneticileri, turistlere farklı, eğlenceli ve animasyonu bol programlar hazırlanacağını söyleyerek, eğlencesi, adrenalini ve keyfi bol bir sezon için kolları sıvadı.
AQUALAND 1 MAYIS'TA KAPILARINI AÇTI
Antalya kent merkezindeki Aqualand Su Cenneti ile Belek'teki Troy Su Parkı 1 Mayıs'ta kapılarını açtı. Geçen kış belediye kararıyla kapatılan ve yıkılan Aquapark'ın yokluğu Aqualand'ın yerli müşteri potansiyeline olumlu yansıyacağını düşünen Gümüşoğlu, "Aqualand, Rus, Alman, İngiliz turist yönünden çok zengin. Özellikle Kemer bölgesi Aqualand'ı destekliyor. Antalyalılara hitap eden Aquapark'ın kapanması, şehir merkezinde tek kalan işletmeye yerli halk ilgisini artıracaktır" dedi.
OTELLERİN MİNYATÜR SU PARKLARI BİZİ ETKİLEMEZ
Beş yıldızlı otellerin havuzlarına kurulan su kaydıraklarının işlerini etkilemediğini vurgulayan Gümüşoğlu, şöyle devam etti: "Antalya, Kundu, Kemer, Side, Manavgat ve Alanya'yı kapsayan oteller bölgesinde irili ufaklı hemen hemen her otelde su kaydırağı bulunuyor. Bir dönem bu tarz işletmeler su parklarının işlerini azaltmıştı. Turistler, su parklarında eğlencenin farklı olduğunu kısa sürede anladı. Tekrar su parklarına yöneldi."
BELEK'TE BİR NUMARA
Belek'teki Troy AquaPark ise daha çok Rus ve İranlı turistlerin ilgisini çekiyor. Mayıs ayında sezona merhaba diyen Troy Su Parkı işletmesi de hedefi yüksek tuttu. Geçen yıl 240 bin turistin giriş yaptığı Troy, oteller bölgesine yakın olmasının avantajını bu yıl da kullanacak. 2012 yılında yüzde 55 Rus, yüzde 25 İran, yüzde 20 de diğer milletlerden turist Troy'u tercih etmişti. Bu yıl hedef 300 bin turisti ağırlamak.
ADRENALİN TUTKUNLARI BURAYA
Alanya Water Planet Su Parkı da mayıs ayında kapılarını açan işletmeler arasında. Günlük 2 bin kişi kapasitesiyle Akdeniz Bölgesi'nin en büyük su parkı olan işletmede, adrenalini yüksek etkinlikler bulunuyor. Akapunk ve bungee jumping atlayışlarının gerçekleştiği su parkı, devasa rafting havuzuyla dikkati çekiyor. Tam bir eğlence, adrenalin ve tatil merkezi olan Water Planet, Alanya'nın Okurcalar Beldesi'nde bulunuyor. Su parkı, Alanya, Mahmutlar ve Manavgat'tan da müşteri çekiyor. Rus turist cenneti Kemer'de ise Aqua Club Dolphin, turistik ilçenin tek su parkı oluşunun avantajını iyi değerlendirmeyi planlıyor.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)
Foto: Su Parklarından değişik fotolar.
===
HES'lerin suyunu borular içine hapsettiği Alakır Vadisi'nde Dedegöl Enerji firması hızla kuruyan nehir kenarına 'hayrat' olarak bir çeşme yaptı.
'Hayrat' bir şey
ALAKIR Vadisini besleyen 60 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde kurulu Kuzca HES'in sahibi Dedegöl Enerji firması, borulara hapsettiği su karşılığında kurumaya yüz tutan nehrin kenarına 'hayrat' olarak bir çeşme yaptırdı. Mahkemenin 'esastan' değil 'usulden' reddederek yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve 22 gün kapalı tutulduktan sonra çalışmasına yeniden izin verdiği HES'in, Alakır'ın suyunu topladığı ve borular içine almaya başladığı alanda hemen nehir kenarına bir çalışanları adına hayrat olarak yaptırılan çeşme tepki çekti.
Üzerine, "Bu çeşme Dedegöl Enerji A.Ş. tarafından Dinarlı Hilmi Aygündüz anısına yaptırılmıştır" yazısı bulunan çeşmeye ilişkin ANK üyeleri, "Dedegöl Enerji şirketi, Kürce Elektrik Santrali ile kuruttuğu Alakır nehrinin yanı başına bir hayrat inşa etti. Bu hayratı da santralin finansörü Metamar şirketinin mermer ocakları sorumlusu ve satış temsilcisinin adına ithaf etti" diye eleştirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
Foto: Çeşme
===
Antalyalı mankenin Bodrum kaçamağı
ANTALYA'da yaşayan Rus asıllı manken Marina Bogacheva, kış aylarının yorgunluğunu Bodrum'da atıyor. Bodrum'da gerçekleştirilecek bir proje için yola çıkan Bogacheva, bir yandan çalışıyor bir yandan tatil yapıyor. Haziran ayına kadar Bodrum'da kalacağını belirten genç manken, yaz sezonunu F Ajans'ta geçirecek.
Bir dakikasının boş olmadığını vurgulayan Bogacheva, "Bodrum bu mevsimde çok güzel. Çalışıyorum fakat çalıştığımı bile anlamıyorum. Zaman buldukça denize giriyorum, güneşleniyorum. Güzel günler geçiriyorum. Antalya için enerji depoluyorum. Geldiğimde orada da işler birikmiş olacak. Mankenlik kariyerimin dışında bir de F Ajans'ta koordinatörlük yapıyorum. Yaz için bir çok projemiz var" dedi.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)
Foto: Marina Bogacheva
09 MAYIS PERŞEMBE SABİTLERİ
===========================
HAVA DURUMU
-----------
ANTALYA : 22/26 (ÇOK BULUTLU)
BURDUR : 12/24 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)
ISPARTA : 10/22 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)
ALANYA : 21/29 (PARÇALI BULUTLU)
KEMER : 17/30 (PARÇALI BULUTLU)
AFYONKARAHİSAR : 11/24 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)
MANAVGAT : 19/30 (PARÇALI BULUTLU)
KUMLUCA : 18/29 (PARÇALI BULUTLU)
BUCAK : 12/24 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)
EĞİRDİR : 10/25 (HAFİF SAĞANAK YAĞIŞLI)
SANDIKLI : 09/25 (PARÇALI BULUTLU)
FETHİYE : 18/28 (PARÇALI BULUTLU)
NAMAZ VAKİTLERİ
---------------
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
ANTALYA : 04.13 05.48 13.01 16.46 20.01 21.28
AFYONKARAHİSAR: 04.06 05.45 13.01 16.50 20.06 21.36
BURDUR : 04.11 05.48 13.02 16.49 20.05 21.33
ISPARTA : 04.10 05.47 13.01 16.48 20.04 21.32
ALANYA : 04.09 05.43 12.55 16.40 19.55 21.21
KEMER : 04.15 05.49 13.01 16.46 20.01 21.27
KUMLUCA : 04.17 05.51 13.02 16.47 20.02 21.28
FETHİYE : 04.20 05.55 13.07 16.52 20.07 21.33
NÖBETÇİ ECZANELER
-----------------
ANTALYA
-------
BULVAR Perge Bulvarı 124/1 312 53 06
ÇÖZEN Zafer Mah. Mithat Paşa Cad. No: 118/A 346 62 52
DİDEM MANAVGAT 100. Yıl Blv. 104/1 237 78 78
ERÇİN Kültür Mah. 3821 Sk. Erçin Apt. 227 44 18
ITIR Abdi İpekçi Cad. No: 72/D 345 13 10
NANE LİMON Gazi Mustafa Kemal Blv. 108/1 228 66 65
PÜREN 30 Nolu Sağlık Ocağı karşısı 321 36 32
TURKUAZ Çağlayan Mah. Barınaklar Blv. 15/2 324 58 39
YENİ VARSAK Varsak Sağlık Ocağı karşısı 417 56 14
AFYONKARAHİSAR
--------------
DERMAN Yüzbaşı Agah Cad. Diler İş Merkezi 212 53 91
HANCIOĞLU Eski SSK Hastanesi arkası 215 82 88
MELİH AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi karşısı 212 11 97
ISPARTA
-------
GÖKHAN Cumhuriyet Cad. No: 24/A 223 76 73
SULTAN Modernevler Mah. 131. Cad. No: 115/1 223 35 70
BURDUR
------
SEVGİ Yeni Mah. Şehit Ersan Cad. 16/1 234 34 48
ALANYA
------
ARIKAN Hayat Hastanesi karşısı 513 53 52
AYYÜCE Başkent Üniv. Hast. acil karşısı 511 15 61
KEMER
-----
LİMAN Liman Cad. No: 38 814 61 74
MANAVGAT
--------
FALEZ Hastane Cad. 746 94 50
SORGUN Hastane Cad. 746 12 35
FETHİYE
-------
FERAY Akarca Mah. 613 26 94
TUNA Yeni Esnaf Hast. karşısı 612 55 23 - Antalya