Anjiyodan Sonra Hemen Taburcu Olacaklar
İzmir'de, Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hizmete yeni giren radial anjiyo ünitesi sayesinde hastalar 2-3 saat içinde taburcu olacak.
İzmir'de, Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hizmete yeni giren radial anjiyo ünitesi sayesinde el bileğindeki damar yoluyla yapılan radial koroner anjiyografi ile hastalar 2-3 saat içinde taburcu olabiliyor.
İzmir'de Şifa Üniversitesi Hastanesi'nin Radial Koroner Anjiyografi Girişim Ünitesi, düzenlenen törenle hizmete girdi.
Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan ünitenin açılışına; Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Şifa Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Doç. Dr. Faik Fevzi Okur, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, hastane yöneticileri ve davetliler katıldı.
Yoğun bakım koşullarında ve 10 adet dinlenme koltuğuna sahip olan ünite, radial koroner anjiyografi olan hastalara hizmet verecek. Hastalar el bileğinden yapılan bu anjiyo işleminden sonra yaklaşık 2-3 saat burada dinlendikten sonra taburcu olabilecekler.
Radial anjiyograf girişimi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Talat Tavlı, "Bu işlem halk arasında 'koldan yapılan anjiyo' olarak bilinir. Artık hastaların korkmasına gerek kalmadı, çünkü bu küçük invaziv işlem sayesinde tıkalı damarı tesbit ederek aynı anda açabiliyoruz" dedi.
KASIKTAN DEĞİL KOLDAN ANJİYO
Prof. Dr. Talat Tavlı, Kalp damar hastalıklarının tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında geldiğini hatırlatarak, "Bu nedenle kalp damar hastalıklarında erken tanı ve tedavi hayati önem taşır. Halk arasında kısaca anjiyo olarak bilinen Koroner Anjiografi kalp damar hastalıklarının kesin tanısı için uygulanan standart tanı yöntemidir. Koroner anjiografi ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapılıyordu. Tıbbi teknolojilerdeki gelişmeler ile birlikte artık gelişmiş kardiyoloji merkezlerinde; koroner anjiografi, kasık bölgesine göre çok daha ince olan, el bileğindeki damarlardan (radial arter) yapılabiliyor" şeklinde konuştu.
DAHA GÜVENLİ VE KONFORLU
Koroner anjiografinin el bileğindeki atar damar yolu ile yapılmasının kasık bölgesinden yapılmasına göre hasta açısından daha konforlu ve daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, "Koroner anjiyografi kalp damarlarının görüntülenmesi amacıyla damar içine opak madde enjekte edilerek film çekilmesi esasına dayanır. Böylece damar içinde akımı engelleyen bir darlık veya tıkanıklık varsa hangi damarda olduğu ve ne kadar ciddiyette olduğu saptanır. Bilek damarı (Radial, radiyal arter) yolu ile koroner anjiyografi son yıllarda ülkemizde de daha sık yapılmaya başlandı. Bilek damarından koroner anjiyografi yapılmasının kasık damarına kıyasla bir çok avantajı var" dedi.