Anjiyo Yöntemiyle Kalp Kapakçığı Değiştirildi
Gaziantep'te, sığırdan elde edilen kalp dokusu, 19 yaşındaki genç kızın kalp kapakçığına anjiyo yöntemiyle yerleştirildi.
Veli Gürgah - Kaan Bozdoğan - Gaziantep'te, sığırdan elde edilen kalp dokusu, 19 yaşındaki genç kızın kalp kapakçığına yeni uygulamaya başlanan anjiyo yöntemiyle yerleştirildi.
Türkiye'de 2 özel hastanede gerçekleştirilebildiği belirtilen "Kateter yöntemi ile pulmoner kapak değişimi", bir üniversite hastanesinde ilk kez uygulandığı kaydedildi. Yeni yöntem, kalp kapakçığı sorunu nedeniyle tekrarlayan ameliyatlar olmak zorunda olan hastalara da umut oldu.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, 19 yaşındaki Gamze Günsever'in kalp kapakçığına, sığırdan elde edilen kapak dokusu anjiyo yöntemiyle yerleştirildi.
Şehitkamil ilçesine bağlı Güngürge köyünde yaşayan ve uzun yıllar çektiği rahatsızlık nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalan genç kıza, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Başpınar başkanlığındaki, Prof. Dr. Metin Kılıç ve Doç. Dr. Mehmet Kervancıoğlu'ndan oluşan ekip tarafından yaklaşık bir saat süren operasyon gerçekleştirildi. Suudi Arabistanlı doktor Tarek Mahenna'nın da destek verdiği operasyon başarıyla sonuçlandı.
Doç. Dr. Osman Başpınar, operasyon sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yeni yeni uygulamaya başlanan yöntemi GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bu uygulamanın Türkiye'de 2 özel hastanede yapıldığını aktaran Başpınar,
"Dünyada yeni uygulamaya başlanan bu yöntemi Türkiye'de üniversite olarak ilk kez başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Başta üniversite yönetimi olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
Başpınar, yaklaşık 11 yıldır izledikleri ve daha önce ameliyatlar geçiren Gamze Günsever'in yapılan tetkiklerde tekrar ameliyat olması gerektiğininin tespit edildiğini söyledi.
Günsever'e yeni uygulamaya başlanan anjiyo yöntemiyle kapak yerleştirme operasyonu uygulandığını ifade eden Başpınar, şöyle devam etti:
"Uygulamayla sığırdan elde edilen kapak dokusu, anjiyo tekniğiyle hastanın göğüs kafesi açılmadan, daha az riskle kasıktan girilerek yerleştiriliyor. Hasta aynı gün ayağa kalkabiliyor, ertesi gün de taburcu olabiliyor. Asıl önemlisi bu tür hastalıklardaki tekrarlayan ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz. Çünkü tekrarlayan ameliyatlar her zaman risk içeriyor. Teknik olarak çok zor değil ama bu yöntem ülkemizde yeni uygulanmaya başladı."
Uygulamanın hastalar için sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Başpınar, "Bu tür rahatsızlıklarda daha önce göğüs kafesi açılarak yapılan yöntemin, kasıktan girilerek anjiyo yöntemiyle yapılması önemli bir gelişme. Çünkü diğerinde operasyon sonrası uzun bir tedavi süreci gerekiyordu. Tedavisi yapılan hastamız, rahatsızlığı nedeniyle evde fazla hareket edemiyordu. Ev dışına çıkması da kısıtlıydı. Yaklaşık 1 saat süren operasyonun ardından daha sağlıklı şekilde yaşamına devam edebilecek. Uygulamayı devam etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
-Yurt dışından destek
Başpınar, uygulamanın yeni bir teknik olduğunu, bu nedenle de öğrenme süreci gerektiğini söyledi.
Uygulamanın eğitimini aldıktan sonra yurt dışından gelen ekibin katkılarıyla ilk operasyonu gerçekleştirdiklerini anlatan Başpınar, şunları kaydetti:
"Anjiyo yöntemiyle uygulanan iki kapak var. Bunlar hem pahalı hem püf noktaları olan işlem. Eğitim süreci muhakkak gerekiyor. İlk vakaların tecrübeli uygulayıcı yardımcıyla yapılması gerekiyor. Üniversite olarak bu uygulamayı gerçekleştiren ilk üniversite biziz. Bu tür uygulamalara üniversitelerin öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum. Konum itibariyle doğu, güneydoğu ve orta Anadolu'dan gelen hastalara bu konuda hizmet edebileceğiz."
-Aile mutlu
Operasyonu başarıyla geçen Gamze Günsever, ameliyathane çıkışında annesi, babası ve ağabeyleri tarafından karşılandı.
Baba Mehmet Ali Günsever (62), doğuştan kalbi delik olan kızının tedavisinde katkıları olanlara teşekkür etti.
Yıllardır kızının tedavisiyle uğraştıklarını kızının birkaç kez ameliyat geçirdiğini anlatan 9 çocuk babası Günsever, kendisine "yapılan operasyonun kızının sağlığı için iyi olacağının" söylendiğini ifade ederek, mutluluğunu dile getirdi.
Anne Ayşe Fatma Günsever de (60), kızının, kalbinin 3 yerinde delik olduğunun söylendiğini, geçirdiği ameliyatlarla bugüne kadar hayatını sürdürdüğünü söyledi.
Kızına zorlandığı için ağır iş yaptırmadığını, ona "gözü gibi" baktığını anlatan anne, "Kalbinde delik var yaşamaz dedikleri için korktuğumdan ortaokuldan sonra kızımı okutamadım. Aslında çok istiyordu. Ama şimdi de durumumuz yok" diye konuştu.
Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP