Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Anıza Ekim Makinası' Kar Oranını Artırıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın’ın Söke Ovası’nda bazı çiftçiler yeni üretilen anıza ekim makinesi ile üretime başladı.

Türkiye'nin en önemli pamuk üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın'ın Söke Ovası'nda bazı çiftçiler yeni üretilen anıza ekim makinesi ile üretime başladı. Söke 210 Nolu Tarım Kredi Kooperatifi'nin desteği ile aldığı anıza ekim makinesi sayesinde rahat ettiğini ve üretim masrafının ciddi oranda düştüğünü belirten çifti Fatih Ateş, "İlk başta endişeliydik ama bugün bu makineyi herkese tavsiye ediyorum. Hem masraflar ciddi oranda düşüyor hem de ürün daha kısa sürede çıktığı için ekim sezonundaki yağışlar nedeniyle tarla bozmak zorunda kalmıyoruz" dedi.

Söke 210 Nolu Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olduğunu ve bu yıl pamuk ekim sezonunda tarlasını ekime hazırladığı sırada makineyi tanıdığını belirten Fatih Ateş, "Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olduğum için kooperatif aracılığı ile anıza ekim makinesini 4 yıl vadeli sıfır faizli aldım. ve yaklaşık 400 dönüm arazimi bu makine ile ekim yaptım. Şu anda pamuklarımız yetişti, güzel bir sezon yaşadık. Makineyi herkese tavsiye ediyorum" diye konuştu.

"Tarla bozulması olayı yaşanmıyor"

Pamuk üretiminde çiftçinin en büyük sıkıntılarından birinin pamuk ekildikten hemen kısa süre sonra meydana gelen yağışlar olduğunu belirten Fatih Ateş, "Normal makinelerle yapılan ekimde pamuk yaklaşık 10 günde çıkarken, anıza ekim makinesi ile yapılan ekimlerde ürün 5-6 günde çıkıyor. Biz pamuk üreticilerinin en büyük sıkıntılarından biri de ekimin ardından geçen bir hafta 10 günlük süre içinde gerçekleşen yağışlardır. Bu makine ile meteorolojinin bir haftalık tahmin verilerine bakıp müsait olan zamanda ürünü ekiyoruz. Zaten ürün de bir haftada çıktığı için planlamada sıkıntı yaşamıyoruz" dedi.

"Girdi maliyetleri düştü"

Anıza ekim makinesinin en önemli özelliklerinden birinin de tohumu oldukça dengeli vermesi olduğunu ve neredeyse tohum zayiatının sıfır olduğunu kaydeden Sökeli pamuk üreticisi Fatih Ateş, "İlk başta tohumun yetersiz olduğunu düşündük. Ancak pamuklar yeşerince önceki sistemde çok fazla tohum kullandığımızı gördük. Eski sistemde tohum geç çimlenirdi. Anıza ekim makinesi ile ekim yapıldığında tohum en kısa sürede çimlenip toprak yüzeyine çıkıyor. Arazi işlenmeden ekim yapıldığı için ekmeden önce mazot ve işçilikten kar ettiğimiz gibi, ekimi yaptıktan sonra da yabancı otlarla mücadelemizde tek bir ilaçlama ile başarılı oluyoruz" diyerek yeni makinenin getirdiği bu avantajlar sayesinde makinenin kısa sürede maliyetini karşılayacağını söyledi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title