Haberler
TEM Otoyolu'nda kaza! Edirne yönünde tüm şeritler kapatıldı

TEM Otoyolu'nda kaza! Tüm şeritler kapatıldı

Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi

Taksilerde yeni dönem başlıyor

Anayasa Mahkemesinin "İmam Nikahı" Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesine tepki gösterdi.

Balıkesir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesine tepki gösterdi.

Komisyon Başkanı Ayşe Özkan, Balıkesir Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, kararın çok evliliğin önünü açacağını ileri sürdü.

İptal edilen düzenlemenin amacının, dini inançları kullanarak kadın ve çocuk haklarında yaşanan istismarı önlemek olduğunu belirten Özkan, şöyle konuştu:

" Anayasa Mahkemesi, 1999 yılında aldığı bir kararda, dini nikahın ancak resmi nikahtan sonra yapılabileceği, aksi takdirde Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında yer aldığı üzere, 'resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası' verileceği yönündeki düzenlemeyi, oy birliğiyle kabul etmişti. Ancak aradan geçen 16 yılın sonunda aynı mahkeme, aynı konuda, 4'e karşı 12 oyla aynı maddelerin iptaline kararı vermiştir. Verilmiş olan iptal kararı, Anayasa'nın, İnkılap Kanunlarının Korunması başlığında düzenlenen 174. maddesinin 4. fıkrasında belirlenen, 17 Şubat 1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile kabul edilen, 'evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına' dair medeni nikah esası ile aynı Kanunun 110. maddesi hükmüne aykırı olduğu açıktır. Oy çokluğu ile verilen bu kararı benimsemiyor ve karşı çıkıyoruz."

Komisyon üyesi kadınların da katıldığı basın açıklaması, Türkiye Barolar Birliği'nin kararla ilgili itiraz davası açacağının belirtilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: AA / Yerel
title