Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde Resmi Kazı Hazırlıkları
Volkan Varan - Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemal'in romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde, resmi kazı çalışması için hazırlıklara başlandı.
Volkan Varan - Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemal'in romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde, resmi kazı çalışması için hazırlıklara başlandı. Çalışmalarda ilk olarak antik tiyatroya ulaşmak hedefleniyor.
Kazının bilimsel danışmanı Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Durukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Adana Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında ve kendisinin bilimsel danışmanlığında yürütülecek kazı çalışma öncesinde, Dr. Erkan Alkaç ve doktora öğrencisi Ümit Çakmak gözetimindeki 15 kişilik ekibin, bölgede temizlik çalışmasına başladığını belirtti.
Durukan, bir haftadır sürdürülen çalışma kapsamında ilk olarak antik kentin giriş kapısı çevresindeki alanın ot ve toprak temizliğinin yapıldığını belirterek, çalışmaların şu an kentin tiyatrosunda sürdürüldüğünü söyledi.
Bu yıl antik tiyatronun ortaya çıkarılması için çaba harcayacaklarını anlatan Durukan, "Kazılar buradan başlayacak. Bu sebeple, tiyatronun bütün otlarının temizlenerek mevcut planının ortaya çıkarılması gerekiyor. Tiyatronun sınırlarının, sahnesi, orkestrası, oturma sıraları gibi bölümlerin nasıl ve nerede olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında ilk kazmayı vuracağız" dedi.
Gelecek yıl arkeoloji uzmanları ve öğrencilerinin de katılacağı büyük bir ekiple birkaç noktada daha çalışma yapılacağını vurgulayan Durukan, şunları söyledi:
"Jeofizik araştırmalarında 4-5 metre aşağıya kadar yapıların bulunduğu belirlenmiş. Ancak bu yapıların dönemi ile toprak üzerindeki yapıların dönemi muhtemelen çok farklı. Bu tahmin ancak yapacağımız kazılar sonucu kesin olarak ortaya çıkacaktır. Şu an bir şey söylemek için çok erken. Burada uzun yıllar sürecek büyük bir çalışma yapılacak ve gerçek tarih kazdıkça ortaya çıkacak. Çalışmalar neticesinde Efes gibi çok büyük bir Roma kenti ile karşılaşmayı ümit ediyoruz. Anavarza, sütunlu caddesi, tiyatrosu, iki veya üç büyük giriş kapısı, stadyumu, amfi tiyatrosu, su kemerleri, nekropol alanı olan bir antik kent. "
-Anavarza Antik Kenti-
Kozan'ın Dilekkaya köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kenti'nin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu belirtiliyor.
Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8'inci yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığı'nın da merkezi oldu.
Anavarza, ovadaki surlar ve kayalık kesim olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Surların doğu kesiminin uzunluğu bin 500 metre. Tüm kenti içine alan surların 20 burcu bulunuyor. Bu surlardan şehre 4 kapı ile giriliyor. Kentin sembolü Ala Kapı'nın kuzeydoğusunda tiyatro ve kapının hemen önünde stadyum kalıntıları yer alıyor. Kente su sağlayan su kemerlerinin bir kısmı ise halen ayakta kalmayı başarmış. Ala Kapı'nın kente 18 asır önce eklendiği tahmin ediliyor.
Yayıncı: Şükran Yücel - ADANA